ACTUALITATE 19 noiembrie 2013

Disponibilizații de la Poștă, în șomaj cu plăți compensatorii

de Monica Vrânceanu | 488 vizualizări

Majoritatea celor disponibilizați de la Filiala Covasna a Companiei Naționale Poșta Română și-au depus deja dosarele la AJOFM, pentru a intra în drepturile de șomaj. Astfel, din cele 81 de persoane disponibilizate de la Poștă, 55 au depus dosarele de șomaj și li s-a stabilit deja acest drept, în vreme ce alte zece fac demersurile pentru a intra în dreptul de pensie.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că întregul proces de disponibilizare și apoi de intrare în diverse drepturi a fost destul de complicat și mai ales îngreunat de faptul că oamenilor li s-au oferit informații incomplete, mulți dintre ei crezând că riscă să piardă plățile compensatorii – pe care le vor primi însă timp de 12 luni, în funcție de salariile pe care le-au avut și contribuții.

„A fost o situație delicată în toată țara în ceea ce privește disponibilizările de la Poștă și există semne mari de întrebare despre cum au fost informați oamenii în legătură cu drepturile și obligațiile ce le-au revenit. Nu s-a comunicat cu oamenii, nu au fost informați sau au fost informați greșit în privința aplicării legislației. Ceea ce este mai urât este faptul că au fost disponibilizați oameni aflați în pragul pensionării sau pensionabili, care nu au fost informați clar cu privire la drepturile pe care le aveau prin Contractul Colectiv de Muncă. Mulți au venit porniți împotriva noastră, socotind cumva că noi nu vrem să le acordăm unele drepturi, dar le-am explicat clar procesul și am încercat să nu favorizăm tensiuni suplimentare, astfel că până la urmă s-a ajuns la o liniște normală”, a declarat Kelemen Tibor.

Referitor la cei zece disponibilizați, Kelemen a arătat că aceștia vor pierde plățile compensatorii, dar vor câștiga alte drepturi.

În ceea ce privește actuala situație a posturilor vacante de la Poștă în județul nostru, Kelemen Tibor a spus că în prezent există două posturi cu jumătate de normă vacante – Boroșneul Mare și Leț, plus cel de la Ozun, unde poștașul a demisionat deoarece nu reușea, de unul singur, să acopere cele 7 localități ale comunei. Acolo s-a creat oricum o situație ciudată și la limita legalității, deoarece poștașul a subcontractat către alte două persoane unele comune ce-i reveneau, plătind-o pe fiecare cu câte 100 de lei lunar – din salariul său, astfel încât scrisorile, ziarele și banii de pensii să ajungă la timp la oameni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.