Dilema Comunei Barcani: cum să achite cofinanțările la proiectele în derulare dacă nu sunt bani în buget
Consilierii locali au tranșat problema în două ședințe
Pentru a putea continua și a duce la capăt patru mari proiecte care sunt în derulare în prezent în Comuna Barcani, autoritățile locale au avut de luat zilele trecute o decizie dificilă: să facă un împrumut care să îndatoreze localitatea pentru următorii ani pentru a putea plăti cofinanțările necesare sau să oprească proiectele și să dea toți banii investiți până acum înapoi? Niciuna dintre variante nu a fost confortabilă, dar dilema s-a tranșat în două ședințe de Consiliu Local, organizate la câteva zile distanță.
Cele mai mari proiecte care sunt în derulare în prezent în comuna Barcani sunt:
- „Construcția rețelei publice de apă și apă uzată în Localitatea Sărămaș, Comuna Barcani”, contract de finanțare AFIR – cu o valoare totală de 16.906.025, 59 de lei, dintre care 4.708.192,93 de lei au mai rămas de achitat din bugetul local;
- „Îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local, Comuna Barcani”, contract de finanțare PNDL - cu o valoare totală de 13.133.962,54 de lei, dintre care 2.637.571,44 de lei au mai rămas de achitat din bugetul local;
- „Modernizare drum comunal DC 22 Barcani – Lădăuți, km 0+000-6+460, Comuna Barcani, județul Covasna”, contract de finanțare PNDL – cu o valoare totală de 13.945.000 de lei, dintre care 2.814.314,45 de lei au mai rămas de achitat din bugetul local;
- „Extindere și modernizare Școala Gimnazială Barcani, județul Covasna”, contract de finanțare PNDL – cu o valoare totală de 3.352.341,86 de lei, dintre care 1.185.129,38 de lei au mai rămas de achitat din bugetul local.
Asta înseamnă, la un calcul sumar, că Primăria Barcani ar mai avea de plătit cam 11,3 milioane de lei ca să încheie aceste proiecte. Bani de care, în momentul de față, nu dispune.
Sumele care au mai rămas de plătit din bugetul local, notate în lista de mai sus, sunt cele aferente datei de 19 aprilie a.c.. În acest context, facem precizarea că este posibil ca anumite sume să fi scăzut între timp, pentru că administrația locală a mai plătit o serie de facturi.
Cum s-a ajuns ca subiectul să aducă noi contre între aleșii locali
Pentru că bugetul local este prea mic și în prezent nu există bani în vistieria bărcănenilor pentru a acoperi sumele care trebuie plătite pentru cele patru mari proiecte, autoritățile locale au început demersuri să facă un împrumut pe termen lung. Primăria nu poate să facă acest lucru fără acordul Consiliului Local, așa că propunerea a fost pusă pe masa consilierilor în ședința din 4 mai.
În primă fază, s-a dorit contractarea unui împrumut de aproape 11 milioane de lei (mai exact 10.981.727,46 lei), care să fie plătit în următorii 20 de ani. Dar consilierii nu și-au dat acordul (a fost respins cu 10 abțineri și un sigur vot pentru). Chiar s-au adus anumite acuze, ba că actualul edil nu a fost capabil să „bată” la uși pentru a obține finanțări suplimentare, ba că fosta administrație nu a plătit la timp cofinanțările și nu a economisit banii localității.
Ulterior, la câteva zile distanță, pe 10 mai, varianta unui împrumut de 6,5 milioane de lei, care să fie restituit în următorii 10 ani, a fost acceptată de aleșii locali (unanimitate, cu 10 voturi pentru).
Primarul Nicolae Pastor este de părere că inițial consilierii locali nu au înțeles corect situația în care este localitatea lor. În același timp, acesta spune că s-a ajuns la o datorie atât de mare și din cauza unor cheltuieli neprevăzute la începutul proiectelor.
„În primul rând Ordonanța 114, prin care a crescut considerabil prețul manoperei, apoi mai multe lucruri neprevăzute la proiectare, care au generat dispoziții de Șantier, implicit costuri mai mari (n. red. din acest motiv s-a ajuns la aceste datorii)! Personal, țin să cred că nu au înțeles perfect situația în care ne aflăm (n. red. consilierii), iar „bătutul pe la ușile ministerului” îți rezolvă problema (…). E prima dată din ultimii zeci de ani în care este nevoie de o asemenea sumă pentru a acoperi cofinanțările. Până acum s-au plătit facturile din PNDL sau AFIR. Anul acesta e nevoie să venim cu partea noastră! Deloc mică, 110 miliarde de lei vechi”, ne-a spus, după ședința de pe 4 mai a Consiliului Local, edilul din Barcani, Nicolae Pastor.
Primarul a precizat că această sumă aprobată, de 6,5 milioane de lei, nu va fi suficientă pentru a duce la capăt toate proiectele, dar măcar se vor putea continua lucrările până în toamna acestui an, cel puțin.
„Hotărârea de consiliu a fost dată pentru o linie de credit pe 10 ani! Cu siguranță nu vor ajunge acești bani, dar cel puțin până în toamnă, se pot continua lucrările! Asta dacă vom și reuși să găsim o bancă să ne acorde acest sprijin. După cum s-a observat, niciun consilier nu a reușit să vină cu o altă soluție concretă, iar mai mult decât atât, nimeni nu a dorit să-și asume decizia de a opri un anumit proiect, iar altul să continue. Îmi doresc să reușim să continuăm proiectele și să le vedem finalizate”, ne-a mai spus primarul de la Barcani, Nicolae Pastor.
De ce s-au răzgândit consilierii
Am fost curioși să aflăm ce a stat la baza schimbării de opinie a consilierilor locali față de acest proiect de hotărâre, care prevede împrumutul, pentru că în primă fază au fost reticenți, iar ulterior și-au dat girul.
Consiliera locală de la USR-PLUS, Maria Bianca – Vașvari, ne-a spus că suma propusă inițial era prea mare, dat fiind contextul actual.
„Într-adevăr, astăzi am votat proiectul de hotărâre inițiat de domnul primar cu privire la contractarea unei linii de creditare în valoare de 6.500.000 lei. Suma propusă inițial, din punctul meu de vedere, era prea mare în contextul actual reprezentat de incertitudini și foarte multe variabile. M-am gândit de la început la o sumă mai mică pentru o perioadă mai scurtă care să fie redirecționată spre proiectele care au întâietate raportat la data finalizării lucrărilor. Nădăjduim cu toții ca la o viitoare rectificare bugetară Comuna Barcani să fie ajutată financiar pentru finalizarea proiectelor aflate în curs, proiecte așteptate de mult timp de către cetățeni și care contribuie la o creștere esențială a calității vieții acestora”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, reprezentanta USR-PLUS.
Consilierul PNL Gheorghe Grijan spune, la rândul său, că a ținut cont de faptul că fără aprobarea liniei de credit s-ar fi blocat lucrările din Barcani.
„Am realizat faptul că a fost făcut un credit mai mic, pe o perioadă mai scurtă de timp și, în al doilea rând, mi-am dat seama de faptul că dacă nu se aproba acest credit se blocau lucrările începute, ceea ce era mai rău pentru Comuna Barcani (…). Am considerat că pentru bunul mers al Comunei, pentru continuarea lucrărilor, pentru toate aceste chestiuni, este oportun sau este bine să aprobăm acest credit”, ne-a spus acesta.
De aceeași părere este și consilierul local din partea PSD, Marian Arnăut.
„Dacă nu trecea acest proiect se blocau toate proiectele de dezvoltare în Comună și nu sufeream doar eu, suferea întreaga comunitate”, ne-a transmis acesta.
„Dacă dăm înapoi ne-am fript”
Singurul consilier local care a votat încă de la prima propunere „pentru” contractarea unei linii de credit, Florin Boricean de la PMP spune că a înțeles încă de la început situația dificilă în care se află Barcani.
„Eu am votat proiectele primarului și când a fost prima ședință, a fost singurul meu vot „pentru”, pentru a duce Comuna înainte, pentru că nu putem să dăm înapoi. Dacă dăm înapoi este mai rău și mai greu. E greu și așa, dar era mai greu altfel. Și acum, la ședința asta (n. red. din 10 mai) am spus și colegilor: „E greu acum și pe o parte și pe alta, dar mai greu e să dăm înapoi. Dacă dăm înapoi ne-am fript”. Pentru asta am votat proiectul și am dat curaj colegilor și după aceea am văzut că și alți colegi au vorbit ca mine, am început să înțeleg de la ei că votează pentru. Vreau să meargă Comuna înainte, nu să râdă alții de noi, că nu a mai fost cineva și noi nu am făcut nimic. Suntem într-un moment foarte greu, dar dacă nu mergeam înainte și nu dădeam curs votului era nu greu, era rău, era foarte rău”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Florin Boricean.
Am dorit să discutăm și cu reprezentantul partidului Pro România din Consiliul Local Barcani, Gheorghe Lăutar, însă acesta se afla la volan când l-am contactat, iar ulterior, până la ora redactării acestui material, nu a mai revenit pentru a oferi o declarație pe subiect.
Totuși, aleșii locali nu pot încă să răsufle ușurați pentru că mai urmează un pas important: să găsească și o bancă dispusă la a oferi împrumutul de 6,5 milioane de lei.
De menționat este și că după ce, oarecum reticenți, așteptând să vadă cum votează ceilalți colegi, rând pe rând, au ridicat cu toții mâna pentru a vota contractarea liniei de credit, aproape toți consilierii locali și-au exprimat dorința ca pe viitor să nu mai existe astfel de neînțelegeri. Cel puțin nu în public. Unii au propus chiar ca deciziile să fie luate înainte de ședințele Consiliului Local, pentru ca „televiziunea” (posibilă aluzie la prezența noastră la aproape toate întrunirile CL sau la camera de filmat prin care se transmit live pe Facebook ședințele) să nu mai fie de față când sunt neînțelegeri între aleșii din Comuna Barcani. În replică, primarul Nicolae Pastor a spus că este bine ca cetățenii să vadă că există dezbatere înainte de a se lua o decizie, dar, în definitiv, și-a exprimat și el dorința ca pe viitor să existe mai multă înțelegere între autoritățile din localitate.