DGASPC Covasna, despre cazul adolescentului care s-a sinucis: „Toată lumea este șocată”
Consiliul Județean al Elevilor Covasna le recomandă tinerilor, dar nu numai, să discute cu o persoană apropiată atunci când se simt copleșiți de o anumită situație
Vestea că un adolescent care trăia într-o casă familială din administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna a decis să își pună capăt zilelor a venit, pe lângă multă durere și multe semne de întrebare, și cu o serie de acuzații către instituția în grija căruia se afla băiatul. Reprezentantul Asociației „Prioritatea Întrajutorării Copilului Instituționalizat” (APICI), Robert Isztoica, acuză DGASPC Covasna de mușamalizarea cazului și susține că adolescentul s-ar fi sinucis din cauza neînțelegerilor cu personalul casei familiale în care locuia. Directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária, neagă acuzațiile.
ATENȚIE! URMEAZĂ INFORMAȚII CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!
Robert Isztoica a contactat redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna luni, 20 februarie, și ne-a oferit detalii despre cazul adolescentului din Sfântu Gheorghe care s-a sinucis la începutul acestei luni. El s-a recomandat ca fiind reprezentantul APICI, absolvent al unei facultăți cu profil de asistență socială și student la drept, la Cluj.
Discuția dintre reporterul CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a avut loc înainte ca Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna să iasă cu o informare publică pe marginea acestui subiect. Pe parcursul zilei de luni și reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) au transmis, printr-un comunicat de presă, că a fost începută o anchetă disciplinară internă în acest caz.
Bărbatul a susținut că, din informațiile pe care le-a obținut, adolescentul din Sfântu Gheorghe s-ar fi sinucis pentru că s-ar fi aflat informații despre orientarea sa sexuală, iar asta „i-ar fi deranjat pe cei de la DGASPC Covasna”.
„Am fost de curând sesizați de către alte asociații, respectiv Cosmin Olteanu (n. red.: fondatorul Asociației The New Pagan Dawn), din partea asociației dânsului și alte autorități naționale și județene, cu privire la cazul tânărului de 16 ani dintr-un centru de plasament din partea DGASPC Covasna. Am înțeles că băiatul ar fi fost găsit mort în propria cameră (n. red.: această afirmație s-a dovedit a fi falsă, pentru că poliția a comunicat ulterior discuției pe care am avut-o cu Robert Isztoica faptul că trupul băiatului a fost descoperit într-o zonă împădurită). Din sursele pe care le mai cunosc ar fi fost gay și i-ar fi deranjat pe cei de la DGASPC Covasna. Pe de altă parte, din câte am discutat cu DGASPC Covasna, mi-au spus că ei nu au nici o vină și că ei nu răspund de ce a făcut tânărul și că este vina doar a lui”, ne-a spus, luni, bărbatul.
Robert Isztoica a susținut că adolescentul ar fi întâmpinat probleme de comunicare cu personalul angajat în centrul de plasament. Mai mult, el se întreabă și cum s-au făcut evaluările psihologice ale băiatului dacă acesta a ajuns să recurgă la un asemenea gest.
„Băiatul avea rezultate foarte bune la școală, avea o relație de prietenie cu o grămadă de elevi, înconjurat fiind de prieteni. Am înțeles că ar fi fost probleme de comunicare cu personalul din cadrul centrului de plasament (...). Întrebarea se pune cum s-au făcut evaluările psihologice, sociale, ce verificări s-au făcut, cum s-a pus problema de protecție a copilului asupra tânărului, care a fost contextul”, a declarat reprezentantul APICI.
Robert Isztoica ne-a trimis și o serie de documente care arată faptul că a cerut, tot luni, chiar și o audiență la MFTES, pentru a discuta cu Gabriela Firea, cea care conduce acest Minister în subordinea căruia se află Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Până acum, bărbatul a primit doar un număr de înregistrare a cererii sale, nu și un răspuns.
El a cerut detalii despre caz și de la DGASPC Covasna, însă reprezentanții instituției au refuzat să răspundă, printre motive aflându-se protecția datelor cu caracter personal (GDPR) ale copiilor pe care îi au în grijă, conform documentelor primite de redacția noastră de la reprezentantul APICI.
DGASPC Covasna: „Nu e vorba de mușamalizare”
După ce am discutat cu Robert Isztoica, am contactat-o telefonic pe directoarea generală a DGASPC Covasna, Vass Mária, pentru a afla cum răspunde acuzațiilor grave venite din partea reprezentantului APICI.
Vass Mária a explicat că s-au făcut toate demersurile legale în urma tragicului eveniment, deci nu se pune problema unei mușamalizări.
„Poliția cercetează cazul. La Autoritate (n. red. ANPDCA) am trimis acele înștiințări pe care trebuie să le facem în asemenea situații. Domnul Cosmin Oltean și domnul de care ați amintit ne tot acuză că nu l-am înțeles pe acest copil și de aceea s-ar fi sinucis. Să știți că prea multe informații nu am. Poliția face cercetări, iar comisia internă încă nu a terminat cu anchetarea cazului. S-a întâmplat, așa este. Toată lumea a fost șocată de ceea ce s-a întâmplat. Pentru că era un băiat bun, cu foarte mulți prieteni atât la școală, cât și în casă. Avea o relație foarte bună și cu educatorii, copiii din casă. Deci numai lucruri bune. Era un artist. Era la liceul de artă, participa la foarte multe evenimente. Toată lumea este distrusă. Toată lumea este șocată”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea generală a DGASPC Covasna.
Ea a susținut că băiatul nu obișnuia să plece de acasă fără să anunțe sau să lipsească nemotivat.
„A dispărut, nu s-a întors seara în casă. Am anunțat Poliția, pentru că era un copil care nu lipsea fără să spună unde merge. Seara, la 20:00, nu s-a întors. A doua zi l-au găsit, s-a spânzurat (...). Dar nu în cameră, este o minciună (...). Dau informații false și acuze. Ei tot zic de mușamalizare. Nu e vorba de mușamalizare. S-au făcut acele demersuri care se fac oficial. Deci Poliția, Autoritatea și ancheta internă. Nu se face nici o mușamalizare a cazului, că nu am de ce să mușamalizez”, a explicat Vass Mária.
Anchetele sunt în plină desfășurare
Pe lângă ancheta deschisă de poliție, în aceste zile se află în plină desfășurare și cercetările interne demarate de DGASPC Covasna, în care se discută cu educatorii și copiii din casa familială în care a locuit băiatul.
„Eu, bineînțeles, trebuie să văd dacă educatorii și-au îndeplinit în mod corect atribuțiile, care a fost relația lor cu copiii din casă. Dar numai lucruri bune văd și aud (...). Sunt consiliați atât copiii, cât și educatorii din casă, pentru că a fost un șoc pentru toată lumea”, a spus Vass Mária.
DGASPC: adolescentul nu a fost marginalizat din cauza orientării sale sexuale
Directoarea generală a DGASPC Covasna susține că băiatul nu a fost marginalizat din cauza presupusei sale orientări sexuale. Oricum, susține Vass Mária, el nu a vorbit niciodată cu educatorii casei familiale pe marginea acestui subiect.
„M-am uitat în fișele de consiliere psihologică, desigur, este destul de sumar. Dar raportul educatorului de specialitate care e în casă și face rapoarte lunare chiar că numai lucruri bune a scris. Nimic care să dea de crezut că ar fi avut nu știu ce. Unii au început să zică că era gay și din cauza asta, că nu a fost înțeles în casă. Deci nu este adevărat. Că a fost sau nu a fost gay asta a fost treaba lui. Dar nu a fost pentru acest lucru marginalizat în casă. Eu nu pot să spun despre el că era gay dacă el nu ne-a spus asta (...). Educatorii de acolo sunt foarte buni, sunt deschiși. Nu pot să spun nimic nici de ei, nici de copii”, ne-a detaliat directoarea DGASPC Covasna.
La fel ca Robert Isztoica, și Vass Mária a susținut că adolescentul care a decis să își pună capăt zilelor avea foarte mulți prieteni și se înțelegea bine cu colegii săi.
„Chiar m-am uitat la câteva rapoarte făcute de educatorul superior și scria peste tot că se înțelege bine cu copiii din casă, cu educatorii, cu colegii de clasă. S-a văzut și la înmormântare, atât de multă lume a fost... Foarte mulți prieteni avea, foarte mulți”, a mai declarat, în final, pentru redacția noastră, directoarea generală a DGASPC Covasna.
„Recomandăm tuturor elevilor să ceară ajutor când consideră că li se adună foarte multe greutăți”
Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, îi îndeamnă pe colegii săi ca, atunci când se simt copleșiți de o anumită situație, să ceară ajutor de la persoane mai apropiate, profesori, prieteni sau colegi.
„Cu toate că știu cazul mai îndeaproape, și îmi e greu să vorbesc, cunoscându-mă și cu el, motivele din spatele deciziei aspre sunt vagi pentru toată lumea. Suntem alături de colectivul casei familiale îndurerate, rudele acestuia, prietenii și comunitatea școlară. Din studiile experților, o persoană care se gândește la suicid simte atât de multă durere încât nu poate vedea altă opțiune - deși ar exista. De aceea, recomandăm tuturor elevilor să ceară ajutor când consideră că li se adună foarte multe greutăți în viață. Stresul redat de presiunea care se face pe elevi în școală, dar și fenomenul de bullying tot mai prezent în școli, pot fi, de asemenea, motive care să stea la baza luării unei astfel de decizii. În acest sens, recomandăm elevilor covăsneni, și nu numai, să apeleze oricând la ajutor și să fie deschiși, deoarece actul de a merge la psiholog nu sugerează de la sine acea vorbă din popor „merge la psiholog, are probleme", ci dimpotrivă, este mai mult decât recomandat și normal să povestim unui expert dificultățile pe care le întâmpinăm în viață, oferindu-ne astfel sfaturi pe care le putem urma. Transmitem, din nou, condoleanțe persoanelor îndurerate”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Marian Calcea.
În mod normal, tot ce ne-ar rămâne de făcut ar fi să așteptăm concluziile anchetelor derulate atât de poliție, cât și de DGASPC Covasna, pentru a afla ce l-a făcut pe tânărul din Sfântu Gheorghe să își pună capăt zilelor. Totuși, poate ar fi bine ca între timp fiecare dintre noi să îl sune pe acel prieten despre care știm că trece printr-o perioadă mai grea, pe acel prieten care zâmbește mereu și pare că nu are niciodată nicio problemă, pe oamenii din jurul nostru pe care, în graba noastră de zi cu zi, uităm să îi oprim și să îi întrebăm, sincer, ce îi apasă și dacă îi putem ajuta cu ceva, fie și cu reafirmarea faptului că suntem alături de ei și au pe cine se baza și în momentele mai puțin bune.
Cei care se află într-un moment depresiv și simt că unica soluție ar fi suicidul pot apela numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea) în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 19:00-07:00, dar pot solicita ajutor și prin email, disponibil 24/7, la adresa sos@antisuicid.ro.
Sursa foto (ilustrativ): pixabay.com