ACTUALITATE 20 februarie 2023

Anchete la Sfântu Gheorghe, după ce un adolescent s-a sinucis

de David Leonard Bularca | 12239 vizualizări

Ministerul Familiei a ieșit public luni cu un punct de vedere; tânărul locuia într-o casă familială

Un băiat din Sfântu Gheorghe, care trăia într-o casă familială, în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, s-a sinucis la începutul acestei luni. Motivele sunt încă necunoscute, dar sunt în curs o serie de anchete, potrivit Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și IPJ Covasna. 

ATENȚIE! URMEAZĂ INFORMAȚII CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!

„La data de 02.02.2023, în jurul orei 08.30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântul Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul că un tânăr în vârstă de 17 ani a plecat dintr-o casă familială din municipiu și nu a mai revenit. În baza sesizării, polițiștii au desfășurat activități de căutare, iar în aceeași zi au descoperit tânărul spânzurat, într-o zonă împădurită, din zona extravilană a municipiului Sfântu Gheorghe.

Corpul tânărului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Covasna, în vederea efectuării necropsiei. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar din primele verificări efectuate polițiștii au stabilit că este vorba despre un suicid, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, Radu Stroe.

În comunicatul de presă venit de la MFTES se precizează că băiatul ar fi avut 16 ani, nu 17.

„Băiatul de 16 ani era elev în clasa a zecea și, pe 1 februarie 2023, a dispărut din casa de tip familial din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, unde locuia. Personalul centrului a sesizat imediat poliția, care a declanșat căutările, însă copilul a fost găsit decedat, a doua zi. Expertizele medico-legale au condus la concluzia că acesta s-a sinucis. În prezent, este deschisă o anchetă penală în acest caz.

De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna a dispus efectuarea unei cercetări disciplinare interne.

Menționăm că, potrivit informațiilor primite de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, adolescentul a avut ultima întâlnire cu psihologul în cursul lunii ianuarie 2023, cazul său fiind reevaluat recent de managerul de caz și de echipa multidisciplinară”, conform comunicatului de presă.

Ministra Gabriela Firea susține că verificările interne au acum rolul de a oferi răspunsuri, pentru a înțelege cu exactitate ce s-a întâmplat în acest caz.

„Este un caz șocant și deosebit de trist, pentru că nici nu ne putem imagina prin ce chinuri interioare a trecut acest copil de 16 ani, care a ales să-și ia viața. Înțeleg că era un băiat liniștit, iubit și apreciat de cei din jurul lui, așa că este cu atât mai greu de înțeles gestul lui. Din păcate, uneori, oricât de bine pregătiți ar fi specialiștii noștri și oricât de bine intenționați, de dornici să-i ajute pe acești copii care realmente au probleme și traume multiple, ne găsim în fața unui asemenea caz în care rămânem fără cuvinte. Sigur, sunt în curs verificări interne, pentru că și noi vrem să înțelegem pe de-a-ntregul ce s-a petrecut acolo, iar Poliția a deschis deja o anchetă penală și va stabili ce s-a întâmplat. Dar ce trebuie să reținem înainte de toate este că avem datoria de a le fi alături acestor copii de care avem grijă în sistemul de protecție specială, se arată în aceeași sursă citată anterior.

Pentru că în spațiul public au apărut informații conform cărora băiatul ar fi decis să își pună capăt zilelor din cauza faptului că s-ar fi descoperit că are o altă orientare sexuală, reprezentanții MFTES susțin că tânărul nu ar fi vorbit niciodată despre acest aspect.

„Având în vedere insinuările potrivit cărora motivul sinuciderii ar fi fost orientarea sexuală a băiatului, DGASPC Covasna a informat ANPDCA că (sic!): „conform declarațiilor personalului din casă și ale specialiștilor, S. nu s-a declarat ca făcând parte din această comunitate. Niciodată nu a fost etichetat în sens negativ. Comunitatea din casa familială manifestă o atitudine de acceptare pentru toți copiii și tinerii de care se îngrijește, asigurând un mediu familial”.

Precizăm că, în baza informațiilor primite de la DGASPC Covasna, atât ceilalți copii care sunt îngrijiți în casa de tip familial din Sfântu Gheorghe, cât și personalul de acolo au parte de consiliere psihologică suportivă din partea specialiștilor, se mai arată, în final, în comunicatul de presă.

Subiectul acestui deces a fost adus la cunoștință redacției „Observatorul de Covasna”, luni, și de reprezentantul Asociației Prioritatea Întrajutorării Copilului Instituționalizat din România, Robert Isztoica. El a prezentat în acest context o serie de acuzații la adresa DGASPC Covasna. Vom reveni în curând cu amănunte și reacții oficiale.

Sursa foto (ilustrativ): Dyu - Ha/unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.