De pe malul Oltului în garaje şi acum evacuaţi în stradă
O familie care locuia abuziv într-o curte cu garaje de pe strada Scurtă, aparţinând Primăriei Sfântu Gheorghe, riscă să ajungă în stradă ca urmare a unei decizii de evacuare. Bărbatul familiei, Fekete István, ne-a declarat că după ce ani de zile a trăit pe malul Oltului cu concubina şi copiii săi, îşi găsise în cele din urmă liniştea în garajele respective, unde i-a adus şi pe părinţii său. Au reuşit să locuiască acolo câtva timp, în vreme ce lucrau cu ziua pe unde puteau, având şi doi copii de crescut. Acum, oamenii au primit o somaţie de evacuare, urmare a faptului că administratorul garajelor, SC Urban Locato SRL, aflată în subordinea Primăriei, a găsit o altă destinaţie pentru acestea.
„Sunt disperat şi nu ştiu încotro s-o iau, nu am unde să merg cu doi copii şi cu bătrânii după mine. Noi nu am creat probleme nimănui, am stat ani de zile pe malul Oltului, ne-au demolat barăcile acolo... Dacă ne dau afară de aici, nu avem altă soluţie decât să ne întoarcem pe malul Oltului”, ne-a declarat Fekete István, care spune că, din păcate, nu a găsit înţelegere la autorităţile locale pentru a primi o locuinţă socială.
Pe de altă parte, viceprimarul Tischler Ferenc spune că familia nu a vrut să accepte alte soluţii oferite de autorităţi, în vreme ce accesul la locuinţă socială nu e atât de simplu.
„Domnul Fekete lucrează undeva la negru, primeşte 400 de lei. I-am propus să-i mai găsim o muncă de zilier, pentru încă atâţia bani, ceea ce ar însemna un venit de 800 de lei şi ar putea deci închiria undeva ceva. Nu a vrut asta, nu avem ce face. Le-am spus că ar putea să se mute undeva la ţară, unde ar găsi cu 100 de lei ceva de închiriat – au interpretat că vreau să-i alung din oraş, deci nicicum nu e bine”, ne-a declarat Tischler.
Potrivit acestuia, autorităţile nu pot oferi familiei Fekete o locuinţă socială deoarece deşi a depus în 2009 un dosar în acest sens la Direcţia de Asistenţă Comunitară, există alte dosare mai vechi, din 2005, 2006, 2007. Potrivit lui Tischler, locuinţele se oferă în ordinea vechimii. Autorităţile au înregistrate în jur de 600 de cereri pentru locuinţe sociale, în vreme ce anual se eliberează numai cinci-şase astfel de locuinţe, deci cererea e mult mai mare decât posibilitatea de satisfacere.