ACTUALITATE 6 ianuarie 2011

De Bobotează, cinci întorsureni s-au aruncat în râul Buzău după crucea sfinţită

de Andreea Dabija Kelemen | 437 vizualizări
Tradiţie menţinută şi acum pe plaiurile buzoiene, în a şasea zi a anului după slujba de Bobotează ţinută în biserica nouă- „Sfânta Treime”, peste 300 de credincioşi s-au strâns pe malul râului Buzău, unde au asistat la slujba de sfinţire a apei. La fel ca în fiecare an, la finalul slujbei, preotul paroh a aruncat crucea în râu, afară fiind ieri -1 grad Celsius. Cinci tineri s-au încumetat să se arunce în apa îngheţată

Tradiţie menţinută şi acum pe plaiurile buzoiene, în a şasea zi a anului după slujba de Bobotează ţinută în biserica nouă- „Sfânta Treime”, peste 300 de credincioşi s-au strâns pe malul râului Buzău, unde au asistat la slujba de sfinţire a apei.

La fel ca în fiecare an, la finalul slujbei, preotul paroh a aruncat crucea în râu, afară fiind ieri -1 grad Celsius. Cinci tineri s-au încumetat să se arunce în apa îngheţată pentru a prinde crucea, astfel sperând că vor fi lipsiţi tot anul de necazuri.

Doar unul a ieşit învingător - Cătălin Constantin Muntean, în vârstă de 18 ani: „Noi suntem obişnuiţi cu gerul, nu prea mi-a fost frig atunci când am sărit să scot crucea din apă. E prima oară când fac aşa ceva, la anul cu siguranţă voi sări din nou. Drept răsplată am primit bani, un calendar şi cel mai important o să fiu ferit tot anul de boli şi necazuri, aşa zic bătrânii”.

În ziua de „Sântion” se încheie sărbătorile de iarnă

Astăzi, în această zi de mare bucurie, se celebrează Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul Înaintemergătorul Domnului, se spune că cine nu se veseleşte azi, tot anul va fi supărat.

În Bucovina, la porţile tuturor care poartă acest nume se pun brazi împodobiţi, iar sărbătoritul trebuie să dea o petrecere cu lăutari.  În zona Transilvaniei se regăseşte obiceiul purtatului cu mare alai prin sat a celor care poartă acest nume, până la râu unde aceştia sunt “botezaţi”.

Torontoiul femeilor - nevestele bătrâne acceptă în grupul lor pe cele mai tinere, acestea sunt duse la râu şi sunt stropite, apoi se adună într-o gospodărie unde se face o masă mare.

În Maramureş obiceiul “Spargerii Crăciunului” încă se mai păstrează cu sfinţenie. Sunt pregătite coşuri cu băutură şi mâncare de către fetele de măritat. Toţi participă la ospăţ pentru a sparge perioda sărbătorilor de iarnă.

Aproape 2 milioane de sărbătoriţi

Conform statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, numele Ion este foarte popular, aproape două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, dintre care 1.500.000 sunt bărbaţi. Numele semnifică binecuvântarea Domnului, provine de la numele evreiesc „Yochana”. Împreună cu alte variante ale numelui, alcătuiesc cea mai bogată familie onomastică din România: Ioana, Ionel, Ionică, Nela, Nelu, Ionescu, Onu, Nica, Ionica etc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, 7 ianuarie 2011
Da cand e Boc prim ministru peste 100 de oamenii disperatii sau aruncat de pe bloc si au murit mai saraci decat in alta guvernare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.