ACTUALITATE 11 decembrie 2013

Cursurile de formare ale AJOFM, atractive pentru șomeri

de Monica Vrânceanu | 477 vizualizări

Agenția din Covasna va organiza anul viitor noi cursuri pe diverse domenii

Sute de persoane au avut șansa, în ultimii ani, să se (re)califice pe diverse ocupații, prin intermediul cursurilor organizate în acest sens de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Cursurile au fost organizate în principal prin finanțări europene și diverse programe, iar unele au inclus și plecări peste hotare, în țări precum Germania sau Ungaria, pentru a vedea cum se lucrează acolo în diverse meserii. Cursurile au vizat diverse meserii – de la menajeră și operator calculator, la contabili, coafeze, cioplitori în piatră ori măcelari. Numai în 2013, în jur de 900 de covăsneni au absolvit diverse cursuri – și chiar dacă nu toți reușesc mereu să-și găsească de lucru, aceste cursuri oferă șansa unei meserii oriunde altundeva, diplomele fiind recunoscute în spațiul Comunitar. Drept pentru care, începând cu anul viitor, AJOFM va primi un spațiu în Sfântu Gheorghe, pentru a putea organiza diverse cursuri de formare, fără a mai fi nevoită să plătească chirii ori să apeleze la bunăvoința unora.

„Prin Primăria Sfântu Gheorghe, AJOFM va avea propriul său Centru de formare profesională – este vorba despre un spațiu de 100 de metri pătraţi, nu e mult, dar de ajuns pentru a putea amenaja trei săli de cursuri”, a declarat directorul Agenției, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în 2014 AJOFM Covasna intenționează să organizeze cursuri de formare în meserii tradiționale precum apicultură și bucătărie – patiserie, existând însă cerere și interes mare și pentru cursuri de însușire a competenţelor – lingvistice ori antreprenoriale, de experți în achiziții publice, operare calculator, agenți de pază ori tehnicieni maseuri. În plus, se va lucra și în sensul organizării unui curs pentru persoanele cu dizabilități care vor să se califice ca agenți de curățenie. În vreme ce șomerii au în general gratuitate la aceste cursuri, restul le pot urma contra unor sume de câteva sute de lei – ceea ce e puțin, în comparație cu costurile pe care le au cursurile organizate de formatorii privați.

Gabriela, absolventă curs aranjamente florale

Florarii, instruiți în Ungaria

Deși au pornit ca opțiuni pentru şomeri – în special pentru cei fără calificare ori pentru cei cu calificări în meserii care nu se mai caută, cursurile AJOFM au atras și alte categorii de persoane, care au vrut să învețe și să-și însușească o nouă meserie deși nevoia nu le împingea neapărat în acest sens.

Acesta este și cazul unei tinere din Sfântu Gheorghe, Gabriela, care de curând a absolvit un curs în arta aranjamentelor florale; în cadrul cursului, Gabriela s-a aflat, alături de alți cursanți covăsneni, într-o localitate din Ungaria, unde a aflat care sunt noile tendințe în materie de aranjamente florale și cum poate exploata materialele naturale pe care uneori nici nu le luăm în seamă. Mai exact, Gabriela a luat parte atât la lecții teoretice cât și la exemple practice, oferite de doi antreprenori unguri, care au propria afacere în domeniul aranjamentelor florale și a pepinierelor de flori. Iar tânăra spune că experiența a ajutat-o foarte mult, mai ales că de curând și-a deschis o florărie în Sfântu Gheorghe.

„Am lucrat mai mulți ani ca agent comercial și nu mă simțeam mulțumită ori motivată financiar... Pentru că mi-au plăcut mereu florile și mereu le aranjam, mi-am propus să am florăria mea, pe care am deschis-o, cu greu, acum câteva luni. În Ungaria am învățat foarte multe despre cum se îngrijesc anumite flori, despre cum să fac aranjamente cât mai atrăgătoare și cu o cheltuială cât mai mică. Am înțeles că trebuie să fii creativ și că, dacă știi unde și ce elemente să adaugi, poţi crea buchete impresionante fără o cheltuială prea mare”, a explicat tânăra florăreasă.

Potrivit acesteia, cursul organizat de AJOFM i-a oferit o șansă unică, mai ales că așa a avut șansa de a vedea că instinctul său nu a înșelat-o și nicăieri în lumea civilizată nu se mai poartă buchetele de flori supra-încărcate, ori împachetate în celofan voluminos. Mai mult, Gabriela susține că acum la modă este dantela, care aranjată cum se cuvine lângă flori dă un rezultat absolut sofisticat. De altfel, Gabriela susține că și în Sfântu Gheorghe există persoane foarte rafinate atunci când vine vorba de flori – și asta chiar dacă, în general, cultura florilor se află încă la început la noi. Pe de altă parte, florăreasa spune că orașul este dur cu un tânăr și neexperimentat antreprenor, căci chiar și așa mic fiind, oraşul are în jur de 15 florării, ceea ce generează o concurență mare.

„Cursul AJOFM mi-a prins bine pentru că am văzut multe lucruri pe care nu le ştiam – detalii ce țin de aranjamente, de îngrijirea florilor. Nu eram obligată să îl fac, dar mă bucur că l-am făcut și sper să mai fie și altele în domeniu, căci prind foarte bine”, ne-a mai spus antreprenoarea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.