ACTUALITATE 13 aprilie 2017

Cum se pregătesc de Paște pensionarii de la Zathureczky Berta

de Sever Ioan Miu | 2050 vizualizări

„Bătrânețe, haine grele“, zice titlul unei melodii a Mariei Tănase. Fie că nu ai cine să te viziteze de sărbători, fie că le petreci cu familia, nu e ușor să fii vârstnic în România. Dacă în străinătate se acceptă mai ușor ideea de a lăsa persoanele de vârsta a treia în cămine, la noi acest lucru este încă privit cu reticență de către multe familii și cu teamă de către persoanele în vârstă. Vârstnicii de la Căminul „Zathureczky Berta“ din Sfântu Gheorghe arată, însă, că te poți bucura de anii senectuții și într-o astfel de instituție, câtă vreme ești înconjurat de un personal atent, care îți îngrijește sănătatea și nu te lasă să te plictisești nici în zilele obișnuite, nici în preajma sărbătorilor de Paște.

Coafură gratuită

I-am cunoscut pe pensionarii de la Căminul Zathureczky Berta în joia mare, când au primit vizita unor copiii de la grădinița Hófehérke din Sfântu Gheorghe. „Au sărbătorit Ziua Pământului, că săptămâna viitoare, când este această zi, au vacanță (...). E un proiect de legătură între generații, și noi am fost la grădinița, și copiii vin la noi. Copiii se obișnuiesc cu bătrânii iar acestora le prinde bine veselia copiilor“,ne-a declarat asistenta socială Fabian Kinga. „Sunt așa de drăgălași. I-am ascultat ieri, la grădiniță, spunând povești de Benedek Elek. Unuia îi era greu să spună povestea, dar nu s-a lăsat până nu a terminat-o“, mi-a povestit Daia Rozalia. Pe lângă vizita micuților de la Hófehérke,  care au cântat alături de pensionari și le-au dăruit suporturi de lumânări în formă de inimă, vârstnicii de la Căminul „Zathureczky Berta” au fost vizitați și de mai multe eleve de la liceul Constantin Brâncuși, care le-au tuns și le-au vopsit părul câtorva dintre pensionare. „Sunt câteva vârstnice care deja cer să vină fetele, să le vopsească, să le spele părul și se simt bine împreună. Începe să se facă o legătură între copii și vârstnici fără intervenția noastră. Dacă facem totul în locul lor își pierd independența“, ne-a explicat Fabian Kinga. „Și noi ne bucurăm că vin să ne tundă, și ele au posibilitatea să învețe“, ne-a spus Daia Rozalia.

Slujbă de Paști  în Joia Mare

Tot în Joia Mare, pensionarii au avut parte de slujba reformată de Paști. „Duminică sunt prea ocupați preoții. Cum în fiecare joi vine la noi, azi e slujba de Paște pentru vârstnicii care nu se pot deplasa la biserică. Cei care vor să se ducă la slujbă, merg oricum“, ne-a mai spus Fabian Kinga. „Vineri e o zi mai liniștită, sunt doar vârstnicii de la cămin. Mai discutăm cu cei care au probleme, la care nu vin rudele. Duminică sau luni vine și preotul catolic. Duminica va fi doar masa festivă, se dau ouă la vârstnici, care vor să facă, pentru rudele care vin, sau să le dea nepoților care vin luni să-i stropească“, ne-a povestit asistenta socială. Vopsitul ouălor a avut loc joi, după slujbă, la el participând mai multe doamne, în timp ce domnii jucau rummy. La vopsitul și decorarea ouălor a participat și Daia Rozalia, care nu va petrece Paștele la cămin, întrucât vine doar la centrul de zi. „Complexul Zathureczky Berta oferă trei servicii: un cămin, un centru de zi și un centru „respiro“. Acesta din urmă este pe perioadă determinată, pentru beneficiari care sunt în vârstă și nu pot fi lăsați fără supraveghere. Când aparținătorii pleacă în vacanță, își pot lăsa rudele vârstnice la „Zathureczky Berta“, timp de 2 luni pe an. La cămin vârstnicii stau permanent, iar la centrul de zi vin dimineața și pleacă acasă“, ne-a explicat Klárik Mária, directoarea centrului. Motivele pentru care Daia Rozalia continuă să vină, de două ori pe săptămână, la centrul de zi, țin de calitatea personalului și a serviciilor. „Mi-e drag de asistentele sociale, facem sport, iar doamna doctor are grijă de noi“, ne-a declarat Daia. „Pe partea medicală sunt drăguți, vin dimineața, te întreabă cum ai dormit, îți iau tensiunea. Nu te contrazic, îți înțeleg problema, totul decurge normal. După ce ai terminat programul, nu te reține nimeni, mă duc, mă plimb, vine vara, mă duc la Olt, la ştrand (...). Vara trecută am fost în excursie la Șugaș Băi, am avut o masă colectivă acolo, ne-am simțit bine. Dacă ești corect, nu are nimeni nicio treabă cu tine“, ne-a zis și Mihai Mateescu, care stă de mai mulți ani la cămin. Mateescu a adăugat că băiatul său îl vizitează săptămânal, dar sunt alți pensionari la cămin care nu au pe nimeni: „Îi doare că la unii vin copiii, iar la ei, nu“.

Klárik Mária: „Mentalitățile trebuie să se schimbe“

varstnici camin Zathureczky Berta (1)„Avem foarte multe activități de socializare, în fiecare zi. Avem o cameră de zi unde au loc activitățile, nu stau separați, ci se joacă sau citesc cărți. În fiecare dimineață fac gimnastică de grup, apoi fac separat la sala de gimnastică. În cadrul proiectului am realizat foarte multe lucruri, e dotat conform standardelor de calitate. Doar că mentalitatea oamenilor trebuie schimbată un pic. În străinătate e deja obișnuit că vârstnicii stau într-un centru și-și trăiesc viața mai departe. La Sfântu Gheorghe ne întâlnim cu ideea ‘mă duce la azil’. E o mentalitate care ar trebui să se schimbe, însă cei care sunt deja aici nu mai gândesc așa“.

„La cămin se află 34 de persoane, iar la centrul de zi, 40, unele venind lunar, iar altele, în fiecare zi sau o zi-două. Căminul este deschis pentru vârstnicii din Sfântu Gheorghe, oricine poate beneficia“, ne-a explicat directoarea așezământului. „Concepția de azil de bătrâni nu mai există. Este o casă familială, condițiile sunt excelente după proiect, sunt maxim două persoane într-o cameră. În alte cămine sunt 4-6 beneficiari într-o cameră. Cei care pot să plătească contribuția pot să stea singuri. În mare parte, fiecare beneficiază de reducere, în funcție de pensie – 60% din pensie și după cu cât mai pot contribui aparținătorii. Contribuțiile se decid de către o comisie a Consiliului Consultativ al instituţiei, și se aprobă prin Hotărâre a Consiliului Local“, ne-a mai spus Klárik Mária.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.