ACTUALITATE 9 ianuarie 2014

Coplata din sănătate, apă de ploaie pentru bugetele spitalelor

de Monica Vrânceanu | 622 vizualizări

În 9 luni, la Spitalul din Baraolt au fost încasaţi 768 de lei din coplată

Spitalele covăsnene nu s-au îmbogățit din coplata introdusă în luna aprilie a anului trecut, iar la final de an financiar, linia trasă în acest sens arată că respectiva coplată a adus mai multe bătăi de cap decât satisfacții. Astfel, spitalele covăsnene au reușit să adune câteva mii de lei, iar banii s-au dus în special pe mici reparații și achiziții.

Cea mai mare sumă din coplată – adică 83.000 de lei, s-a adunat, cum era de așteptat, la Spitalul de Cardiologie Covasna, care are în subordine și spitalele orășenești din Covasna și Întorsura Buzăului.

Potrivit managerului Cristian Cimpoi, banii strânși din coplată – fixată la 10 lei, au fost folosiți pe reparații de rutină în cadrul unităților spitaliceşti și achiziționarea unor materiale de construcții.

La Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, suma strânsă este undeva în jurul a 4.000 de lei, iar la Baraolt coplata a adus numai 768 de lei.

„Cei 768 de lei pe care i-am strâns din coplată nu sunt greu de cheltuit, mai ales că avem multe găuri de acoperit... Numai lucruri minore am reușit să facem cu acești bani – ceva aprovizionări cu mâncare și materiale, dar totul foarte puțin, că din suma asta mare lucru nu se putea”, a spus directorul Spitalului Orășenesc Baraolt, David György, menționând că aici coplata s-a stabilit la 6 lei.

Se câștigă infim pe de-o parte, se pierde enorm pe alta

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, ne-a declarat că suma totală pe 2013 strânsă din coplata fixată la 5 lei a fost de 15.000 de lei. Potrivit lui Antal, banii s-au utilizat pentru achiziționarea unor aparaturi simple pentru secția de Pediatrie.

FMI a cerut introducerea coplății pe fiecare zi de internare, pentru a limita pierderile din sistem și a stopa internările inutile. Ministerul Sănătății a adaptat cerința și a lăsat spitalele să decidă, plus că în loc de 10 lei pe fiecare zi de internare, la noi legea impune o singură plată pe întreaga perioadă de internare. Astfel, întreaga măsură a devenit inutilă, generatoare de birocrație și nu s-a ajuns la rezultatele scontate, căci numărul internărilor nu a scăzut, în vreme ce spitalele nu s-au îmbogățit, dacă majoritatea categoriilor sociale și de bolnavi sunt scutite de la coplată”, a explicat Antal Álmos.

Directorul medical al Spitalului Judeţean a insistat din nou pe pierderile imense pe care le au Spitalul și Ambulanța din pricina lipsei de control a celor ce folosesc numărul de urgențe 112. Antal crede că Serviciul de Telecomunicații Speciale ar trebui să colaboreze cu spitalele pentru depistarea apelurilor false, plus că ar trebui să existe o lege penală care să-i pedepsească pe cei care se plimbă cu Ambulanța doar pentru dureri minore ori chiar inexistente. Una peste alta, Antal Álmos crede că ceea ce se reușește a câștiga prin coplată se pierde de multe ori mai mult prin solicitările inutile la 112, prin care Ambulanțele consumă zilnic resurse.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.