ACTUALITATE 30 ianuarie 2014

Copiii ar putea primi gratuitate la stomatolog

de Monica Vrânceanu | 703 vizualizări

Din păcate, contractele cu dentiștii vor fi de numai câteva mii de lei pe lună

Noile reglementări din sistemul de Sănătate promit să aducă modificări și în ceea ce privește relația cu medicii stomatologi, Ministerul Sănătății dorind să înceapă cu aceștia din urmă o colaborare axată pe prevenție. Astfel, dacă în ultimii ani stomatologii nu au mai încheiat contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din lipsa banilor, se dorește ca din acest an contractele să fie reluate. Pentru început însă, sumele vor fi destul de mici pentru fiecare județ și se vor adresa prevenției la copii.

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Covasna, Ghiță Drăgoiu, a explicat că noile pachete pe care le va introduce ministerul, cel mai probabil din martie, vor face distincție între pacienții sub 18 ani, care vor beneficia de pachete complete, în vreme ce adulţii vor avea la dispoziție pachetele pentru situații de urgență, urmând ca orice altă intervenție dentară la solicitare să fie plătită în totalitate, ca și până acum, de altfel.

Astfel, pacienții sub 18 ani vor beneficia de un regim special, iar medicii stomatologi din județ vor putea încheia contracte cu Casa. Problema e însă că sumele pe care le va aloca Ministerul în acest sens vor fi de ordinul câtorva mii de lei pentru fiecare județ, ceea ce e foarte puțin în comparație cu costurile imense ale intervențiilor dentare, fie acestea chiar și numai pe prevenție.

În prezent se discută foarte mult la minister pe acest subiect, căutându-se soluții. Nu știm încă valoarea pachetului complet pentru pacienții între 0 și 18 ani, dar este cert că se va merge mult pe prevenție, care este mult mai ieftină decât tratarea”, a mai spus Drăgoiu, care a apreciat că pacienții vor putea beneficia de aceste sume abia din aprilie încolo, cel mai probabil.

spalat-dinti-copii

Câteva mii de lei nu pot acoperi necesarul

Pe de altă parte, medicii dentiști nu au prea mari speranțe în ceea ce privește noua reformă a Sănătății. Aceștia spun că sistemul i-a ignorat sistematic în ultimii ani, astfel că au fost nevoiți să investească din forțe proprii în cabinete, trebuind însă să încheie contracte cu Casa. Pornind de aici, promisiunile de fonduri de câteva zeci de mii de lei anual nu-i încântă, în condițiile în care materialele dentare costă tot mai mult.

Un stomatolog din Sfântu Gheorghe, cu experiență profesională de zeci de ani, care a dorit însă să-și păstreze anonimatul, ne-a declarat că după 2013, an în care nu s-a acordat nici măcar un leu prin CJAS pentru medicina dentară, sistemul a convins că este dezinteresat.

Câteva mii de lei nu vor rezolva nimic, căci cu nimic nu se poate rezolva ceva. Există o sărăcie cronică în rândul populației, în vreme ce sistemul nu ne ajută deloc, sumele fiind prea mici – se vor da 2-3.000 de lei pe județ cum vor fi împărțiţi banii aceștia între stomatologi, cum se va proceda?! Eu nu am nicio speranță de mai bine, mai ales comparativ cu ce se întâmplă în alte țări unde oamenii își pot recupera banii investiți în medicina dentară, unde sistemele de asigurări garantează accesul la stomatologie”, ne-a spus stomatologul.

Potrivit acestuia, tocmai din cauza sărăciei, populația din Covasna nu-și permite nici măcar prevenţia – căci totul se plătește, fără nicio compensație de la Stat. Astfel, covăsnenii ajung la dentist atunci când au mari probleme și când rezolvarea acestora costă mult mai mult. Stomatologul a arătat că orice copil care a împlinit doi ani ar trebui dus la dentist o dată la trei luni, în vreme ce adulții ar trebui să meargă măcar o dată la jumătate de an. Din păcate însă, nu lipsa educației îi ține pe oameni departe de cabinetele de stomatologie, ci cea a banilor – mai ales că în prezent, din lipsa contractelor cu casele de asigurări, copiii și adulții plătesc același preț pentru orice intervenție dentară. Astfel, dentiștii susțin că în vreme ce adulții nu prea mai vin la controale și tratamente dentare, se îngrijesc mai mult de sănătatea dentară a copiilor.

Adulții renunță la dentist în favoarea copiilor

În ceea ce-i privește pe oameni, aceștia recunosc că deși sunt conștienți de importanța sănătății dinților, nu prea-și permit să meargă la controale regulate, tocmai din cauza costurilor destul de mari sau chiar foarte mari pentru unii.

Un simplu detartraj poate ajunge la 100 de lei, iar o extracție la 60-80 de lei. În funcție de dentist, tratamentele sunt scumpe și asta nu garantează mereu calitatea. Sinceră să fiu, și eu merg la dentist abia atunci când am probleme, căci și un control de rutină costă… la un salariu de 1.000 de lei lunar, cine să-și mai permită să mai plătească și controale la dentist, în condițiile în care oricum plătim asigurarea de sănătate…? De ce asigurarea nu include și sănătatea dinților, nu înțeleg, când oricine știe că problemele dentare pot cauza și alte boli”, ne-a spus o tânără de 25 de ani, Daria.

În aceeași idee, părinții admit că preferă să se priveze pe ei înșiși de controale sau intervenții dentare, în favoarea copiilor – mergând pe principiul ca măcar aceștia să aibă asigurată o dantură sănătoasă.

În prezent, România este singura ţară europeană în care copiii nu beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită sau compensată parţial, inclusiv pentru profilaxie. În prezent, Ministerul Sănătăţii regândește întregul sistem, având în vedere și pachete de servicii pentru copii și adulți. De ani de zile însă, populația nu a beneficiat de o asistență stomatologică, chiar dacă e plătitoare de asigurări sociale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.