Conducerea CAS Covasna: Finanțarea spitalelor și plățile către farmacii sunt în grafic
An greu pentru toată lumea, 2013 se încheie cu reușite și neajunsuri totodată și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna. Pe de-o parte, instituția a reușit să ajungă la zi cu plățile către spitale, recuperând totodată și termene de plată către farmacii și achitându-se de obligații în ceea ce privește dispozitivele medicale. Pe de altă parte însă, neajunsurile se leagă de aspecte precum lipsa unor finanţări – cum a fost în acest an lipsa banilor pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru medicina dentară. Cu toate acestea, se pare că 2014 va aduce finanțare pentru medicina dentară și operațiunile de prevenție.
Au dispărut listele de așteptare pentru dispozitive medicale
Directorul CJAS, Ghiță Drăgoiu, a declarat că în 2013 s-a alocat un buget mai mare decât în anul anterior pentru dispozitive medicale, iar chestiunea în sine a fost abordată diferit – așa se face că în prezent nu există solicitări restante de luni întregi, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astfel, în acest an, CJAS a emis 2.512 decizii de procurare a dispozitivelor medicale, față de 1.927 în anul trecut, ceea ce a crescut cu 30 de procente numărul beneficiarilor.
Farmaciile cu eliberat, de la începutul acestui an și până acum, aproape 500.000 de prescripții medicale, iar plățile către farmacii s-au efectuat pentru facturile cu termen de plată pentru 210 zile în baza contractului din 2012, dar și pentru cele cu termen de 91 de zile, în vreme ce suma totală achitată farmaciilor cu circuit deschis a fost de aproape 57 de milioane de lei.
La rândul lor, spitalele covăsnene au primit banii de funcționare și salarii inclusiv pentru luna decembrie, existând chiar și un mic surplus pentru ultima lună a anului, astfel că nu există niciun pericol legat de funcționarea vreunuia dintre acestea. Potrivit lui Ghiță Drăgoiu, valoarea totală a contractelor încheiate în acest an cu cele cinci spitale din județ se ridică în jurul sumei de 67 de milioane de lei. În ceea ce privește Programele Naționale de sănătate pentru acordarea medicamentelor specifice, CJAS a derulat în acest an opt astfel de programe.
Centrele de permanență, neatractive pentru medici
Conducerea CJAS Covasna s-a referit totodată și la Centrele de permanență, posibil de înființat în orice spațiu rural sau urban și pentru care Ministerul Sănătății dă o finanțare distinctă.
„În județul nostru avem un singur astfel de Centru, la Baraolt. Ministerul ne-a atras atenția că ne lipsesc aceste centre în zona rurală, însă chestiunea este mai complexă: pentru a fi înființat un Centru, este nevoie de acordul a cel puțin cinci medici de familie dintr-o anumită zonă. Or la noi, deși salariile pentru astfel de Centre sunt bune, medicii nu doresc să lucreze”, a spus Drăgoiu.
Potrivit acestuia, în vreme ce Ministerul acordă finanțarea pentru Centre, autoritățile locale trebuie să ofere spațiile pentru acestea. Se pare că la Zagon a existat o tentativă de înființare a unui astfel de Centru, care însă s-a soldat cu eșec în urma faptului că medicii și Primăria nu au ajuns la un acord.
Contribuim mai puțin decât cheltuim
Potrivit directorului Ghiță Drăgoiu, cei 106 medici de familie din județ au pe listele lor 216.074 persoane, iar 196.395 (peste 90%) dintre acestea sunt asigurate, în vreme ce restul sunt beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale – cele de urgență. Mergând mai departe, Drăgoiu a explicat că în vreme ce asigurații covăsneni – care în funcție de locul de muncă nu contribuie toţi la bugetul sistemului de asigurări din județul nostru, aduc venituri de 98 de milioane de lei anual, cheltuielile acestor asigurări se ridică la 150 de milioane de lei, fără a pune la socoteală încă 20 de milioane de lei, care reprezintă Programele Naționale de sănătate, decontate direct de la București.