ACTUALITATE 23 mai 2017

Concert de gală cu cei mai buni tineri trompetiști ai României

de Iulia Drăghici - Taraș | 5001 vizualizări

Cei care au avut inspirația să treacă luni seara pe la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe au putut să își înceapă săptămâna într-un mod inedit, în acordurile de trompetă ale celor mai buni tineri trompetiști din țară. Prezenți la Sfântu Gheorghe pentru a lua parte la Cursurile Naționale de Trompetă organizate de Colegiul Național „Mihai Viteazul” în parteneriat cu „Romanian Brass Society” din Timișoara, aceștia și-au încheiat șederea cu un concert de gală special.

Ciprian Chirvasa, Robert Sumanariu, Mihai Sbenghe, Codrin Lunca, David Roman, Andreea Caba, Florincel Solonca, Szabó Ervin, Philip Goiti, toți elevi la licee de renume din țară, au susținut un program cu lucrări alese. Astfel că, operele marilor artiști Joseph Haydn, Johann Nepomuk Hummel, Otto Ketting, George Enescu, Jean Baptiste Lully, Johann Baptist Georg Neruda, Robert Schumann, Georg Friedrich Händel sau Tiberiu Brediceanu au învăluit sala spațiului de cultură timp de mai bine de o oră.

În timpul spectacolului, coordonatorul cursurilor, șeful de partidă – trompetă la Opera Națională Română din Timișoara, profesorul universitar Sergiu Cârstea s-a exprimat metaforic, numindu-i pe tinerii trompetiști niște ucenici cu mare potențial de a deveni vrăjitori. „Muzica este o vrajă, iar acești tineri, chiar dacă nu sunt încă vrăjitori, sunt foarte aproape de a deveni. Deocamdată i-am numit doar ucenici”, a spus acesta, spre deliciul publicului.

Din program au mai făcut parte și o tânără cu un mare viitor de cântăreață de operă în față, Diana Logofătu. Toți acești artiști au fost acompaniați în majoritatea timpului de pianistul Ambrus Sandor.

Acest eveniment a încheiat astfel cea de-a doua ediție a Cursurilor Naționale de Trompetă. Concertul de gală de la prima ediție a avut loc în aer liber în centrul orașului Sfântu Gheorghe, dar atunci vremea nu a ținut cu tinerii muzicieni și cu publicul prezent pentru că a plouat torențial, așa că evenimentul de acum a fost mult mai agreat de participanți și de coordonatorii acestuia.

„Anul acest am avut o ediție mai reușită decât anul trecut, după părerea mea. Reușita aceasta se manifestă în primul rând prin faptul că am cântat într-o sală, prin faptul că deja copiii au interpretat piese solo, ceea ce este foarte complicat pentru ei, la vârsta aceasta, dar și prin faptul că a participat domnișoara Diana Logofătu, cu un mare viitor de cântăreață în față. Anul acesta, copiii au fost destul de bine mobilizați. Am lucrat cu ei aproape zilnic de la ora 10:00 până aproape de ora 19:00 și, față de anul trecut, au reușit să se concentreze mult mai mult. (...) Sunt instrumentiști în devenire și au reușit să prezinte publicului un program complicat. Așadar, anul acesta chiar am observat o evoluție din toate punctele de vedere”, ne-a declarat la finalul concertului profesorul Cârstea.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu „Romanian Brass Society” din Timișoara, fiind inițiat și coordonat de profesoara Liliana Grosar, de la CNMV. Aceasta a fost sprijinită de Cătălina Voicu, profesoară la Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron”; Maria Băilă, profesoară la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, Alis Cristina Pop, profesoară Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” și Balint Jozsef, profesor la Școala Gimnazială „Ady Endre”. În rândul colaboratorilor s-au găsit și pianistul Ambrus Sandor și profesoara Constanța Balog de la Școala Gimnazială ,,Ady Endre”.

„Cursurile Naționale de Trompetă își găsesc utilitatea prin faptul că există foarte mulți tineri trompetiști talentați care au posibilitatea să se întâlnească, timp de o săptămână, într-un cadru organizat, pentru aprofundarea cunoștințelor de interpretare, în care să se cunoască și să lucreze împreună, să fie dedicați doar trompetei. Cea de-a doua ediție s-a remarcat prin faptul că, în cadrul cursurilor masterclass, s-a urmărit, pe de o parte, dezvoltarea individuală a fiecărui participant, dar și constituirea unor grupuri muzicale, în care importantă nu este doar valoarea fiecărui elev, ci și colaborarea dintre aceștia. Astfel, în cadrul concertului de gală, tinerii instrumentiști au interpretat atât piese din repertoriul destinat formațiilor de muzică de cameră, cât și piese solo. Un alt aspect care trebuie remarcat este acela că tinerii care au participat anul trecut au revenit și anul acesta, dar au venit și alții noi, ceea ce demonstrează că acest eveniment educațional are un real succes, că profesorii acestor tineri îi trimit cu încrederea că participarea la cursurile ținute de domnul profesor Sergiu Cârstea este importantă, acestea fiind de o calitate excepțională. Elevii cursanți s-au remarcat în acest an școlar câștigând premii importante la olimpiada națională de specialitate, iar elevul Ciprian Chirvasa a câștigat locul I la concursul Lions European Musical Competition și va reprezenta România la etapa europeană, care se va desfășura la Montreux, în luna septembrie. Ne propunem ca, o dată cu cea de-a treia ediție, aceste cursuri să se adreseze nu doar elevilor din învățământul preuniversitar, ci și studenților și, de asemenea, urmărim să aibă un caracter internațional”, a spus coordonatorul principal al evenimentului, profesoara Liliana Grosar.

Printre partenerii evenimentului se numără Asociația pentru Comunitate, Centrul de Cultură Arcuș, Liceul Tehnologic Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe și Observatorul de Covasna.

Organizarea evenimentului a fost de asemenea posibilă și datorită celor 20 de voluntari, elevi în clasele a X-a D și a XI-a D de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.