ACTUALITATE 16 august 2010

Compozitor maghiar de muzică românească

de Ana Sidon | 1043 vizualizări
Un ungur din Sfântu-Gheorghe a compus o melodie românească de petrecere, „Doi copii am eu acasă” Inspirat de dorul de casă sau de suferința celor plecați peste hotare și din dorința de a le mulțumi unor colaboratori, un locuitor din Sfântu-Gheorghe, Veres Laszlo (40 de ani), a pus pe hârtie prima melodie de petrecere românească concepută de un ungur, el fiind primul covăsnean care face acest lucru, sau poate chiar primul maghiar din țară. „Doi copii am eu acasă” și-a numit el cântecul și deși l-a și cântat prietenilor și apropiaților, Laci, cum este cunoscut pe scenă, nu are de gând să cânte el însuși melodia pentru publicul larg, ci o oferă unui interpret român care ar fi interesat să o cânte. Melodia românească, compusă de un ungur, a luat naștere în semn de mulțumire față de buna colaborare pe care Laci o are cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR)

Un ungur din Sfântu-Gheorghe a compus o melodie românească de petrecere, „Doi copii am eu acasă”

Inspirat de dorul de casă sau de suferința celor plecați peste hotare și din dorința de a le mulțumi unor colaboratori, un locuitor din Sfântu-Gheorghe, Veres Laszlo (40 de ani), a pus pe hârtie prima melodie de petrecere românească concepută de un ungur, el fiind primul covăsnean care face acest lucru, sau poate chiar primul maghiar din țară.

„Doi copii am eu acasă” și-a numit el cântecul și deși l-a și cântat prietenilor și apropiaților, Laci, cum este cunoscut pe scenă, nu are de gând să cânte el însuși melodia pentru publicul larg, ci o oferă unui interpret român care ar fi interesat să o cânte.

Melodia românească, compusă de un ungur, a luat naștere în semn de mulțumire față de buna colaborare pe care Laci o are cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), de care este recunoscut din anul 2007. După ce a compus 24 de melodii în limba maghiară, acum s-a gândit că e timpul ca și românii să îl înțeleagă, așa că a compus şi cântat „Doi copii am eu acasă”.

„Eu vorbesc destul de bine română, dar cu gramatica nu stau chiar așa perfect. M-am gândit despre ce să scriu, și am zis că sunt mulți bărbați care lucrează în străinătate și familia este acasă, așa că am scris despre asta. Am și eu doi copii acasă, dacă aș pleca aș simți la fel. Am scris totul în maxim două ore, apoi la pian am făcut melodia, deocamdată piesa nu o cunoaște nimeni, voința mea e să o cunoască lumea largă. Eu de mic copil apreciez muzica românească, eu sunt primul maghiar din câte știu, cel puțin din Covasna, care a compus muzică românească ”, povestește Laci.

Deși spune că are voce și se înțelege de minune cu românii, cântărețul nostru se gândește că are accent și că ar suna ciudat, sau că poate face greșeli de sens al cuvintelor și lumea ar râde de el, așa că ar dori ca cel care o cântă să fie un cunoscut interpret de muzică românească, cu care să cadă de acord asupra folosirii textului.

Laci spune că melodia lui este o primă încercare și dacă totul merge bine, ar putea să mai compună și altele.

„Câțiva colegi au ascultat-o și le-a plăcut, au spus că e foarte reușită, și textul și melodia, că textul spune mult în inimile oamenilor. Am vrut ca textul să intre în inimile oamenilor, mai ales cei obligați să plece peste hotare și îi doare inima după familie”, afirmă Laci.

Veres Laszlo cântă muzică de petrecere din anul 2007, a urmat Școala de muzică din Cluj și a lucrat ca și muncitor până în anul 2005, când a fost disponibilizat împreună cu un număr mai mare de persoane.

De atunci are mai mult timp să se ocupe de muzică, și deși nu își permite acum să trăiască din asta, cu atât mai mult cu cât este criză și lucrurile merg prost spre foarte prost, muzica ocupă un loc important în viața lui, în special compusul.

Îi plac melodiile românești și spune că nu e mare diferență între cântecele de petrecere românești și cele maghiare, că doar toate vorbesc despre veselie, petrecere, momente fericite din viața omului.

„Muzica românească e așa bogată, trebuie o viață să o cunoști, în lumea textelor de petrecere cântă de fericire, de bucurie, veselie, nu văd mare diferență față de melodiile maghiare. Românii au sufletul foarte mare, n-am avut nicio discuție cu români, dar cu neam din neamul meu de maghiari am avut”, mai povestește Laci.

Ascultă piesa

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
''panoramix'', 19 august 2010
Bravo lui ! Un om simplu, care nu tine cont ca este de alta etnie decat cea romaneasca si isi vede de viata de zi cu zi fara sa se hraneasca cu formule politice sau cu sovinism , cu riscul de a fi citeste integral
ion, 16 august 2010
Imi vine greu sa cred ca e primul ungur care compune muzica in romana.Totusi daca ne intoarcem in timp cred ca si Bela Bartok a compus ceva muzica inspirandu-se din muzica populara romaneasca. Una citeste integral
Alina, 16 august 2010
Felicitari! Altfel spus... gratulálok! :)
Janos Iuhas, 16 august 2010
Un om cunciliant Laci.
giu, 16 august 2010
poate ca ar trebui sa o canti ciar tu laci e un miracol vazand ca cineva iubeste muzica rommaneasca in plus daca nu o canti tu nu are farmec mergi inainte si poate o sa ai noroc miar place sa o ascult citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.