Baciul din Barcani, bătut de doi ciobani
Ciobanul Vasile Giuglea a ajuns în spital după ce a fost bătut cu bâtele de alți doi ciobani și mușcat de câinii lor. Conflictul are rădăcini mai vechi și pleacă de la problema pășunilor din comună
Ciobanul Vasile Giuglea (53 de ani) din Barcani a ajuns duminică de urgență la Spitalul din Sfântu-Gheorghe după ce, povestește el, a fost snopit în bătaie cu bâtele de doi ciobani consăteni și atacat de nu mai puțin de șapte - opt câini ai acestora.
În urma încăierării, Giuglea s-a ales cu un picior rupt și cu mai multe vânătăi și mușcături de câine, iar acum se află pe pat de spital, la secția de Ortopedie a Spitalului Județean unde va sta cel puțin săptămâna aceasta.
Potrivit personalului medical, loviturile de pe corpul bărbatului sunt evidente, dar din fericire nu este vorba despre leziuni interne și el își va reveni.
Oaia năzdrăvană
Povestea s-a petrecut duminică după-masa, în apropiere de stâna lui Vasile Giuglea. „Treceau cu oile pe lângă stâna mea și am vrut să vorbesc cu ei pentru că vineri o oaie de-a mea se dusese între ale lor și am vrut să o cer înapoi. Nu aveam nimic în mână și nici nu m-am dus cu gând de scandal. Ciobanul a dat cu bâta în mine și 7 - 8 câini au sărit pe mine. Apoi a venit și proprietarul stânei, Toader Bocârnea, și a început și el să dea în mine. Au necaz pe mine că n-am cedat să plec în altă parte cu stâna”, a spus Vasile Giuglea.
Plin de sânge, ciobanul atacat a reușit să ajungă de la locul agresiunii până la stâna lui, iar în cele din urmă a fost transportat la Spital.
În ajutorul baciului bătut a sărit și fratele lui, Iosif Giuglea, care s-a ales și el cu lovituri și cu două coaste rupte.
Miorița de la Barcani
Povestea bacilor de la Barcani nu e departe de cea a bacilor moldovean, ungurean și cu cel vrâncean, doar că baciul Giuglea e departe de a se resemna și familia intenționează să facă toate demersurile pentru ca acest caz să fie cercetat în amănunt.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna (IJP), Dumitru Ungureanu, ne-a declarat că în acest caz a fost întocmit un dosar penal pe numele lui Toader Bocârnea, pentru loviri și alte violențe, urmând ca încadrarea juridică să fie făcută în funcție de concluziile certificatului medico-legal.
„Facem cercetări, este vorba despre un conflict mai vechi între ei, iar duminică seara a avut loc încăierarea”, a spus Ungureanu. Tot el amintește că nu mai departe de vinerea trecută polițiștii din Barcani au trecut prin zonă cu ocazia unor acțiuni de prevenire în zona stânelor, și bacii ar fi fost atenționați să nu-și facă singuri dreptate.
„Puteam să pierd cel puțin un frate...”
Cel de-al treilea frate, Alexandru Giuglea, se gândește cu groază la ce s-a întâmplat și la faptul că putea să piardă cel puțin un frate în urma conflictului.
Potrivit acestuia, la baza conflictului stă o neînțelegere mai veche între ei și cei de la stâna lui Bocârnea, o neînțelegere care durează de luni întregi și pornește de la modul în care au fost împărțite între baci pășunile din Barcani.
„Dacă nu intervenea celălalt frate, agresiunea putea să aibă un sfârșit tragic, ținând cont că era vorba despre doi agresori și 7 câini. Acum aproximativ o lună același Toader Bocârnea a agresat o altă persoană, un tânăr de 17 ani care trecea cu vacile prin apropierea lor, și pe care l-a lovit cu un bici și a asmuțit câinii asupra lui. De asemenea, de mai multe ori unii săteni din localitate s-au plâns de câinii lui Bocârnea că sunt foarte agresivi și aproape au mușcat și alți oameni”, a declarat Alexandru Giuglea.
Implicarea autorităților – o soluție?
În opinia celui din urmă, o finalizare a acestui conflict ar putea fi implicarea autorităților statului, locale, precum și a organelor de cercetare și a societății agricole Agro Zoo Tur din Barcani care a închiriat pășunile Primăriei și eventual trasarea de hotare și stabilirea unor reguli care să fie respectate.
Potrivit acestuia, deși fratele aflat acum în spital are în grijă aproape 600 de oi și 35 de bovine ale lui și sătenilor și era acolo de 5 ani, făcând cerere pentru al șaselea an, ceilalți doi ciobani au primit pășunea, iar fratele o suprafață mult mai mică în comparație cu cât solicitase. La numărul mare de animale, acest lucru nu îi permite nici să obțină subvenția pe pășune.
Alexandru Giuglea este de părere că toate problemele și „amenințările venite din partea unor cetățeni din localitate apropiați ai primarului” s-ar datora unor demersuri ale lui legate de cheltuirea unor sume din bugetul public al comunei și care erau destinate pășunilor.
„De doi ani încerc să scot la iveală și să fac publice anumite nereguli și presupuse ilegalități în ceea ce privește cheltuirea unor sume mari din bani din subvențiile APIA destinate pășunii localității, contracte de curățire și întreținere a pășunii exagerat de mari ca sume achitate firmelor care au executat aceste lucrări. Datorită acestor aspecte privind sumele de bani din subvenție, cât și altele cheltuite din bugetul local, se pare în mod ilegal, o serie de instituții ale statului au demarat acum o lună verificări și anchete, fiind ridicate documente financiar contabile și de altă natură din cadrul Primăriei Barcani”, a declarat Alexandru Giuglea.
Probleme vechi
Problemele de la Barcani nu sunt o noutate. În urmă cu câteva luni bărcănenii au adus în faţa Primăriei 400 de oi cu scopul de a atrage atenția asupra mai multor probleme cu care se confruntă comunitatea lor: starea proastă a drumurilor comunale, lipsa podurilor şi podeţelor, lipsa apei potabile în satele Lădăuţi, Sărămaş şi în unele zone ale comunei Barcani, lipsa canalizării, greşita gestionare a subvenţiilor pentru păşuni, administrarea necorespunzătoare a pădurilor proprietate publică, suprafeţe mari fiind defrişate, lucrările de renovare ale Căminelor Culturale din Lădăuţi şi Sărămaş care durează de mai bine de 3 ani și altele.
Totodată, baciul Vasile Giuglea a recurs în luna mai și la o grevă a foamei care l-a ținut trei zile. El s-a declarat nemulțumit de cum au fost împărțite pășunile din comună și declara la acea vreme că oamenilor ar trebui să le fie permis să-și aleagă baciul, și nu să fie impus de Consiliu sau Asociație, „că nu-i corect așa!”
Alexandru Giuglea a mai precizat și că unii proprietari de animale din comună ar fi nemulțumiți de această împărțire a pășunilor și de numirea responsabililor de stână, el amintind de faptul că o parte din cei care conduc Asociația care închiriază pășunile ar fi apropiați ai primarului care ar urmări interesele lui sau ale unor funcționari din Primărie, și nu ale proprietarilor de animale.
Primarul din Barcani, Gheorghe Marin, este momentan în concediu, în timp ce viceprimarul a declarat că nu are informații despre incidentul de duminică, întrucât a fost plecat, dar că poate „le-o veni mintea la cap și s-or împăca vreodată”. Toader Bocârnea nu a putut fi contactat pentru a ne spune punctul său de vedere privind acest conflict.