CULTURA 7 iulie 2011

Când fotografiile prind aripi...

de Ana Sidon | 1074 vizualizări
Un tânăr din Sfântu-Gheorghe, Marius Ursăciuc (33 de ani), a făcut din pasiunea pentru păsări o pasiune pe viață. Înaripatele sunt surprinse în fotografii pe care le puteți găsi pe site-ul www.mariusursaciuc.ro Dis-de-dimineață, când roua alungată de primele raze ale soarelui se rostogolește ușor de pe firele de iarbă, începe și freamătul penelor. Miroase încă a verde și pasul își lasă urma pe potecile umede, umblate de melci leneși și greoi. E momentul perfect să vezi o pasăre abia trezită din somn, să îi auzi primul cântecul, să îi admiri măreția și să o imortalizezi pe vecie. Fie ele răpitoare, cântătoare, migratoare, colorate, cenușii

Un tânăr din Sfântu-Gheorghe, Marius Ursăciuc (33 de ani), a făcut din pasiunea pentru păsări o pasiune pe viață. Înaripatele sunt surprinse în fotografii pe care le puteți găsi pe site-ul www.mariusursaciuc.ro

Dis-de-dimineață, când roua alungată de primele raze ale soarelui se rostogolește ușor de pe firele de iarbă, începe și freamătul penelor. Miroase încă a verde și pasul își lasă urma pe potecile umede, umblate de melci leneși și greoi. E momentul perfect să vezi o pasăre abia trezită din somn, să îi auzi primul cântecul, să îi admiri măreția și să o imortalizezi pe vecie.

Fie ele răpitoare, cântătoare, migratoare, colorate, cenușii, mai mari sau mai mici, păsările au devenit tema centrală a fotografiilor unui tânăr din Sfântu-Gheorghe, Marius Ursăciuc (33). El a fotografiat până acum foarte multe specii de păsări, iar numărătoarea continuă până va avea cel puțin câte o poză cu toate speciile de la noi din țară.

 

L-au răpit de tot

Dacă nu ne-am lămurit încă prea clar cine a fost primul, oul sau găina, la Marius e clar: mai întâi a apărut interesul pentru păsări, urmat parcă firesc de dorința de a le surprinde zborul pentru totdeauna, într-o imagine de neuitat.

Drumul lui a început cu zborul răpitoarelor. Dornic să știe exact ce specii zboară prin zonă, Marius petrecea ore întregi pe teren, luând la picior pășuni, câmpuri, păduri, de cele mai multe ori alături de prietenul lui la fel de pasionat, dar mai experimentat, Dosa Attila.

Se întâmpla acum 12 ani și treaba nu era deloc ușoară, își amintește Marius, care de atunci s-a îmbarcat într-o adevărată luptă de identificare a speciilor.

Informațiile culese pe teren și discuțiile cu membrii milvus.ro l-au dus însă pe drumul cel bun, în timp ce detașarea și desprinderea totală de problemele cotidiene în prezența păsărilor l-au stimulat permanent.

 

De la păsări la fotografii cu păsări

Primele fotografii au început să apară în urmă cu cinci ani, odată cu achiziționarea primului aparat de fotografiat. De atunci, Marius se perfecționează zi de zi în tehnica fotografiei și se concentrează să surprindă imagini cât mai reușite cu păsări.

„În mod normal trebuie să te trezești dis-de-dimineață, fiindcă atunci e cea mai mare mișcare la păsări și ai și lumina bună pentru fotografiere, dar rar stau la pândă. Neavând încă un cort de camuflaj, fotografiez în funcție de ce îmi apare, din mașină de cele mai multe ori, asta însemnând bineînțeles să am aparatul cu mine mai tot timpul. Acest lucru mi-a fost  și "fatal" în 2007, cand mi-au spart mașina în București. În weekend când am timp mai merg pe la lacuri și atunci pot spune că aștept câteva ore pentru a fotografia. Dacă ai echipametul necesar, un teleobiectiv sănătos și un trepied bun nu e greu să le "prinzi", mai greu e să alegi poza care vrei să reprezinte pasărea în sine”, povestește Marius.

Tânărul nu a numărat niciodată câte poze are și spune că mai e cale lungă până să obțină cel puțin câte o fotografie din fiecare specie din țară, dar în colecția lui se numără și două păsări rare: Șorecarul Mare - Buteo Rufinus, o specie în expansiune în S-E Europei, și una în migrație: Cufundarul polar - Gavia Arctica.

Pasiunea pentru păsări nu ar fi la fel fără experiențe interesante: „Eram în Creta, la cota 1.800, când fotografiam Vulturul Sur la 5, 6 metri planând deasupra mea și întorcând capul amenințător către mine. A fost cea mai interesantă experiență avută vreodată!”, a spus Marius.

 

Pasiune de familie

Dragostea și respectul pentru natură în general și pasiunea pentru păsări în special nu lipsesc nici la soția lui. Așa se face că și Alina a îmbrățișat și sprijinit pasiunea lui Marius și uneori chiar identifică speciile mai bine decât el. De altfel, câteva dintre fotografiile expuse pe site-ul tânărului dedicat păsărilor, www.mariusursaciuc.ro, sunt făcute de ea în timp ce el conducea.

Primele două expoziții cu fotografiile lui Marius au fost prezentate la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – când banii obținuți din vânzarea pozelor înrămate au fost donați Dianei, tânăra din Covasna diagnosticată cu boala Chron –, și a doua la Casa cu Arcade.

Marius a ținut să le mulțumească celor care l-au sprijinit, respectiv reprezentanților MNCR, ai Fundației Mihai Viteazul și lui Adrian Scoarță, pentru expunerea pozelor pe internet.

În județul Covasna Asociația Rara Avis este cea care se ocupă de studiul și protecția păsărilor, fiind condusă de iubitorul de păsări Kelemen Laszlo. În țara noastră, potrivit informațiilor de pe site-urile dedicate păsărilor, trăiesc aproximativ 400 de specii, din care aproximativ 350 sunt însă migratoare.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 8 iulie 2011
Foarte frumos !!!! 2 tineri care iubesc natura, pasarile, frumosul !!!
ciufy, 8 iulie 2011
Bravo Mariuse, tine-o tot asa!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.