SPORT 7 iulie 2011

Alergare la extrem

de Ana Sidon | 968 vizualizări
Doi sportivi din municipiu aleargă în acest weekend la Marathon 7.500 și dedică participarea bolnavilor de hemofilie Eduard Aștilean și Nagy Attila, din Sfântu-Gheorghe, vor participa în acest weekend la Marathon 7.500, o competiție de alergare care va avea loc în Munții Bucegi și care presupune parcurgerea unui traseu cu o diferență de nivel de cca 7.500 de metri. Dincolo de latura sportivă, cei doi tineri doresc și ca prin participarea lor la concurs să atragă încă o dată atenția opiniei publice la gravitatea hemofiliei și la necesitatea

Doi sportivi din municipiu aleargă în acest weekend la Marathon 7.500 și dedică participarea bolnavilor de hemofilie

Eduard Aștilean și Nagy Attila, din Sfântu-Gheorghe, vor participa în acest weekend la Marathon 7.500, o competiție de alergare care va avea loc în Munții Bucegi și care presupune parcurgerea unui traseu cu o diferență de nivel de cca 7.500 de metri.

Dincolo de latura sportivă, cei doi tineri doresc și ca prin participarea lor la concurs să atragă încă o dată atenția opiniei publice la gravitatea hemofiliei și la necesitatea folosirii unor metode mai eficiente de tratament în lupta contra acestei boli.

În acest fel ei își manifestă sprijinul pentru micuțul Daniel Kiss, din Sfântu-Gheorghe, bolnav de hemofilie.

„Eduard și Attila doresc să atragă atenția opiniei publice asupra hemofiliei, asupra faptului că prin tratament adecvat bolnavii de hemofilie pot duce o viață normală și chiar pot să practice orice fel de sport. Pentru mine personal această acțiune a lor înseamnă un sprijin moral important. Prietenii la nevoie se cunosc, spune zicala. Eduard și Attila îmi sunt prieteni și au dorit să mă ajute fără niciun fel de interes material. Sunt doi sportivi pentru care acest concurs din Bucegi înseamnă nu numai competiție, ci și omenie. Ei dovedesc totodată că prietenia, ca și hemofilia, nu ține cont de limbă sau de rasă ”, a spus Kiss Laci, tatăl lui Daniel, băieţelul bolnav de hemofilie.

În urmă cu un an, Eduard Aștilean, de data aceasta în compania lui Jakab Tibor, a participat la Iron Bike Oradea, tot în sprijinul hemofilicilor și al micuțului Daniel Kiss. De asemenea, tatăl băiețelului a pedalat de la Sfântu-Gheorghe până la Istanbul în aceeași idee.

Hemofilia este o boală rară, care la noi în țară afectează viața a peste 2.000 de oameni. Lipsa unui tratament adecvat le reduce însă drastic șansa la o viață normală, bolnavii devenind niște ființe izolate, care trăiesc permanent cu dureri din cauza sângerărilor la nivelul articulațiilor, încheieturilor, cât și din cauza sângerărilor interne.

La noi în țară boala încă mai ia vieți, deși, spune Kiss Laci, ar fi destul de ușor de tratat și controlat.

Ideea este de a stimula autoritățile să mărească alocarea nivelului de substituție cu concentrate de factori de coagulare la cel puțin 1 unitate/capita, tatăl lui Daniel amintind că în țara vecină, Ungaria, alocarea este de 8 unități per capita și permite profilaxia pe termen lung la toți bolnavii.

Concursul Marathon 7.500 are loc între 7 – 10 iulie și este organizat de Clubul pentru Protecția Naturii și Turism Brașov. Maratonul cuprinde două secțiuni, Elită și Hobby, fiecare secțiune având câte trei categorii (feminin, masculin, mixt).

Timpul efectiv de concurs este de 50 de ore pentru secțiunea Elită și 26 de ore pentru secțiunile Hobby, distanța parcursă fiind aprox. 90 km la secțiunea Elită și jumătate la Hobby.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.