ACTUALITATE 12 decembrie 2013

Centrul de Transfuzii lansează campania „Donăm sânge, dăruim viață!”

de Monica Vrânceanu | 1767 vizualizări

Sărbătorile ar trebui să ne îndemne la acte de generozitate, gândindu-ne și la cei aflați în suferințe

Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna a inițiat o campanie de donare de sânge prin care face apel către toţi locuitorii județului, dornici să ajute la salvarea unor vieți aflate în suferință, să se prezinte la sediul său din Sfântu Gheorghe, pentru a dona.

Și pentru că luna decembrie are o semnificație aparte, care aduce odată cu sărbătorile de iarnă și un plus de altruism printre noi toți, CTS lansează campania sub sloganul „Donăm sânge, dăruim viață!”.

Perioada următoare impune un stoc de sânge

Directoarea CTS, dr. Claudia Savu, ne-a declarat că tocmai pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, în care fiecare dintre noi are în plan să stea mai mult alături de cei dragi și mai puțin pe drumuri, se dorește asigurarea unui stoc pentru această perioadă a sărbătorilor.

„Vin sărbătorile, iar în tolba lui Moș Crăciun sunt o mulțime de cadouri. În prag de An Nou trebuie să fim mai buni, mai calzi, mai sinceri, mai darnici, mai sufletiști. Sângele nostru dăruit, indiferent sub ce formă, ajută și salvează o viață, un suflet lovit de boală! Prognoza meteo de asemenea nefiind una favorabilă, se impune asigurarea unor rezerve de sânge pe parcursul perioadei următoare. Și avem nevoie de sânge din toate grupele sanguine, în vederea asigurării asistenței medicale de specialitate în spitalele din județul nostru”, a explicat dr. Savu.

Aceasta a precizat că următoarea perioadă și condițiile specifice iernii – ninsoare, polei, zăpadă și temperaturi foarte scăzute, vor crește probabil numărul accidentelor rutiere, al celor survenite prin practicarea sporturilor de iarnă, precum și numărul căderilor pe gheață, ceea ce va duce la probleme precum fracturi și va atrage victime care vor necesita asistență medicală de specialitate, inclusiv transfuzii de sânge. În aceste condiții, constituirea unui stoc de sânge este absolut normală, drept pentru care a fost lansată campania „Donăm sânge, dăruim viață!”.

Îi așteptăm la Centru pe toți oamenii cu suflet mare, indiferent de etnie, naționalitate, religie, statut sau apartenență politică – să vină, să doneze sânge pentru semenii lor. Fiecare unitate (pungă) de sânge, plasmă, trombocite, poate salva o viață – care poate fi a unui părinte, a unui copil, a unui frate sau a unei surori, a unui prieten sau a unui coleg de-al nostru”, a amintit dr. Claudia Savu.

Aceasta a ținut să precizeze că de la un singur donator se pot preleva, prin acțiunea de donare, trei tipuri de produse sanguine – sânge, plasmă și trombocite, astfel încât se pot salva trei vieți concomitent. Sângele propriu-zis, sub forma de MER – masa eritrocitară sau CRD – concentrat reticulocitar deleucocitat, este folosit în intervenții chirurgicale de toate tipurile, în anemii severe, la nou-născuții care necesită transfuzii de sânge, în traumatisme majore cu pierderi masive de sânge; PPC – plasma proaspăt congelată este folosită în afecțiuni maligne, arsuri, intervenții chirurgicale, iar CTS, CTUD, CERDA – concentrat trombocitar standard sau concentrate trombocitare obţinute prin aparatul de afereză, sunt produse ce se utilizează în special în terapiile afecţiunilor maligne, leucemii, trombocitopenii.

Donarea aduce și avantaje

Donarea se face între 8 și 11 dimineața, iar vârsta donatorilor trebuie să fie între 18 și 60 de ani. Donatorii trebuie să aibă o greutate minimă de 60 de kilograme, însă recoltarea de trombocite se poate face și la o greutate minimă de 50 de kilograme. De asemenea, donatorii nu trebuie să fi avut / să nu aibă: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, tensiune peste 18 mmHg, boli de piele. Nu au voie să doneze sânge femeile însărcinate, aflate în perioada menstruală sau de lăuzie. În plus, donatorii nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni, iar cu 72 de ore înaintea donării nu trebuie să se consume băuturi alcoolice ori grăsimi. Pentru a putea dona, este obligatoriu micul dejun dimineața, fără grăsimi, trebuind băute minim 500 ml de lichide nealcoolice (apă, ceai, lapte, suc, cafea)!

Donarea vine la pachet cu mai multe beneficii, astfel că orice donator, fie că e sau nu asigurat, are parte de analize gratuite ce includ: Grupa de sânge+Rh, Hemoleucograma, VSH, Virusologie (VDRL – sifilis, HIV-SIDA, Ag HBS – Hepatita B, Anti HCV – Hepatita C, HTLV – Leucemie), Examen de urină, Glicemie, Biochimie completă – colesterol, trigliceride – probe de grăsimi în sânge, TGO, TGP, GGT – probe ale funcţiei ficatului, Uree, Creatinină, Acid uric – probe ale funcției rinichilor, Amilază – probă a funcției pancreasului, Bilirubina – probă a funcției colecistului (fierea) Calciu, Magneziu, Fier, Proteine totale. În plus, fiecare donator are dreptul la o zi liberă de la muncă în ziua donării, primind totodată și tichete de masă în valoare de 65,45 de lei, mai exact șapte tichete, cu o valoare de 9,35 lei fiecare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.