CCI Covasna susține că firmele pierd bani din cauza lipsei de informare
AJOFM pică la mijloc și ripostează, socotind datele CCI ca fiind lipsite de realitate
Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Édler András, este de părere că angajatorii din județ au pierdut sume importante de bani deoarece nu au avut acces la informațiile cu privire la drepturile lor conferite prin Legea 76/2002. Édler András a declarat că potrivit acestei legi și articolului privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii care mențin raporturile de muncă cu proaspăt absolvenții angajați, după trecerea perioadei obligatorii de trei ani (începând cu 2013 numai 18 luni), în anul patru și respectiv anul cinci pot solicita, pentru aceștia din urmă, restituirea contribuțiilor sociale achitate de angajator după acești salariați.
În context, Édler a arătat că între 2008 și 2013, un singur angajator din judeţ a beneficiat de această facilitate, în condițiile în care numai în 2008 și 2009 societățile covăsnene au angajat 260 de absolvenți. Președintele CCI a prezentat și o serie de calcule, prin care arată că pentru anii 2012 și 2013 angajatorii ar fi putut solicita rambursarea a 612.360 lei – contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări pentru șomaj.
„Am constatat că din cauza lipsei de informații cu privire la drepturile lor conferite prin Legea 76/2002, angajatorii care au angajat și au menținut raporturi de muncă cu absolvenții au pierdut sume semnificative de bani. Ei puteau solicita pentru rambursare sume care reprezentau circa 30% din salariul brut, dacă erau informați asupra acestor drepturi”, a mai spus Édler, care a menționat că toate aceste calcule au fost făcute pe baza unor date furnizate de Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
AJOFM acuză calcule eronate
În replică, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că cele spuse de Édler András nu sunt tocmai corecte.
„Cei de la CCI au cerut doar date referitoare la intrările numărului de absolvenți, nu și date privind ieșirile. Domnul Édler nu a întrebat câți absolvenți și-au încheiat perioadele cu angajatorii, pentru a ști exact câți ar fi avut dreptul la acele rambursări. A lansat o idee eronată, cum că n-am fi informat angajatorii, în vreme ce dumnealui vorbește despre pierderi pe 2009, an în care aceste stimulente nu au fost acordate deloc, din lipsă de fonduri. Nu a verificat datele pe toată perioada vizată – primul an de stimulent, nu a verificat câți tineri rămân după acest an sau după anul al treilea pentru a se ajunge la stimulentele din anul patru și cinci. Calculele prezentate de dumnealui nu au legătură cu realitatea. Vorbește despre pierderi cu un calcul eronat. Pierderea e atunci când se cere ceva dar nu se primește, iar modul în care dumnealui pune problema e ca și cum eu m-aș aștepta să câștig la loto când nu am pus bilet”, a declarat Kelemen Tibor.
Potrivit lui Kelemen, AJOFM a informat constant angajatorii cu privire la stimulentele acordate pentru cei care încadrează în muncă tineri absolvenți, precizând că puțini sunt angajatorii care păstrează acești tineri după primul an în care stimulentele sunt până în 750 de lei – în funcție de studii și salariul acordat. Pe de altă parte, Kelemen a amintit că unii angajatori au preferat să nu se mai complice cu stimulentele, deoarece birocrația, mai ales în anii trecuți, era foarte mare, uneori sumele lăsându-se așteptate perioade lungi – iar asta nu mai ținea de AJOFM ci de autoritățile centrale.
„Noi știm ce avem de făcut și am informat. Ar fi bine să vedem dacă cifrele domnului Édler corespund cu realitatea sau vorbim despre o interpretare eronată”, a mai spus Kelemen, arătându-se deschis să ofere oricui dorește informații clare și concrete legate de angajatorii care au solicitat stimulentele și campaniile de informare derulate în acest sens.