Cazul zecilor de saci de gunoaie găsite pe malul râului din Sita Buzăului, soluționat de autorități
Vinovatul nu a fost amendat, dar a primit o lecție pe care o să o țină minte toată viața
Persoana care a aruncat zeci de saci de gunoaie pe malul râului Buzău în zona localității Sita Buzăului, aproape de Căminul Cultural din comună, a fost depistată de autoritățile locale. Ancheta începută de primărie și poliție la scurt timp după constatarea la fața locului a peisajului apocaliptic a dat rezultate, astfel că vinovatul a fost tras la răspundere.
Cazul dezastrului ecologic a fost adus în atenția cititorilor noștri într-un articol publicat în „Observatorul de Covasna” în 22 martie. La vremea respectivă, și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, declara că rar i-a fost dat să vadă un astfel de peisaj dezolant. Saci întregi de gunoaie, zeci sau poate sute de PET-uri de suc şi bere, doze din aluminiu, sticle de sticlă, de parcă acolo a avut loc petrecerea anului, dar şi haine, bureţi, saltele, hârtii, umbrele, bonuri fiscale şi alte „minuni” fuseseră aruncate pe malul apei, la care se poate ajunge ușor pe străduţa neasfaltată care se intersectează cu DN10, vizavi de Căminul Cultural din Sita Buzăului.
„Amenda nu e o soluție. Educația e mai importantă”
Conducerea Primăriei Sita Buzăului a decis să aplice o pedeapsă cu scop mai degrabă educativ și practic, decât să recurgă la amendarea persoanei găsită vinovată, care oricum are o situație financiară precară. Astfel, acesta a fost obligat să strângă el însuși deșeurile aruncate în natură, dar și să ecologizeze alți 1,5 kilometri de pe malurile râului Buzău.
„Amendarea nu ar fi rezolvat problema. În urma anchetei derulate împreună cu poliția, am sesizat că vinovatul trăiește dintr-un salariu minim. Până la urmă, poate plătea amenda, dar ne-am gândit că mai benefic și pentru el, dar și pentru noi, e să îi aplicăm o pedeapsă ce a presupus curățarea malului râului Buzău pe o distanță de 1,5 kilometri. Așa am considerat noi că e mai bine. În felul acesta a primit o lecție și asta înseamnă că se va gândi de două ori înainte să facă așa ceva, pentru că pedeapsa va fi din ce în ce mai mare. Amenda nu e o soluție. Educația e mai importantă. Oamenii trebuie educați, trebuie învățați să păstreze curățenia”, ne-a declarat primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Avea contract la salubritate
Ceea ce este și mai surprinzător decât volumul mare de gunoaie descoperit pe malul apei este că vinovatul avea contract încheiat cu firma de salubritate din zona Buzaielor.
„Pentru mine lovitura a fost cu atât mai puternică cu cât toate cele patru persoane din acea familie plătesc serviciile de salubritate. Ei au contract încheiat pentru acest serviciu. Era mult mai ușor să scoată gunoiul la poartă, decât să se deplaseze până pe malul râului”, a subliniat primarul sitean.
Un mediu curat înseamnă un viitor curat
Potrivit atât reprezentanților de la Garda de Mediu Covasna, cât și autorităților locale, astfel de practici nu sunt excepția de la regulă, ci din contră, e o realitate mult prea des întâlnită nu doar la Sita Buzăului, ci în întreg județul.
„Curățenia localității înseamnă un viitor pentru copiii noștri, un viitor curat. Un mediu înconjurător murdar va fi întotdeauna în defavoarea noastră. Sănătatea comunității depinde mult de mediu”, a transmis primarul.
A urmat o amplă acțiune de ecologizare la care a participat și Şcoala „Nicolae Russu”
După acest episod, autoritățile locale au demarat o amplă acțiune de ecologizare, la care au luat parte elevii și profesorii siteni.
„Am făcut o acțiune cu toate școlile și cu toți copiii și profesorii din Sita Buzăului. Au fost foarte activi. Înainte să intre în vacanță, o zi ne-am ocupat de asta. A fost ca un fel de curățenie de primăvară, în prag de sărbători”, a explicat primarul, care a mai precizat că are speranța că prin educație și vorbă bună oamenii vor înțelege că aruncarea gunoaielor în sânul naturii nu e niciodată o soluție bună.