ACTUALITATE 12 martie 2024

Câte operații minim invazive s-au făcut anul trecut la SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 820 vizualizări

O analiză a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe arată că dintre cele 4.500 de operații care au avut loc anul trecut aici, peste 1.000 au fost realizat cu tehnici minim invazive. 

Potrivit bilanțului prezentat de managerul unității medicale, András-Nagy Róbert, anul trecut au fost realizate la SJU Covasna peste 840 de intervenții laparoscopice - minim invazive, care au timp de vindecare mai redus, în principal datorită inciziilor foarte mici. 

Ca număr, nu este mare. Dar dacă ne uităm că foarte mulți pacienți au venit prin urgență, atunci eu trebuie să spun că este o realizare fantastică a colegilor de la Chirurgie, pentru că și în aceste situații au reușit să facă atâtea intervenții minim invazive. Dar fără un sprijin histopatologic, operațiile, respectiv procesul de diagnosticare, ar fi compromis. Colegii de la Histopatologie au dat aproape 5.500 de rezultate histopatologice, între care sunt enumerate și rezultatele pe imunohistochimie, o analiză care e necesară pentru stabilirea unui diagnostic oncologic mai precis. Este, practic, ușa de intrare a unei terapii țintite și personalizate pentru acești pacienți”, a mai punctat András-Nagy Róbert. 

Operațiile efectuate la SJU Covasna au fost variate, de la colecistectomii, hernii, intervenții laparoscopice onocologice pe ficat, colon, splină și altele. 

Este o paletă largă, cu undeva pe la 16 tipuri de intervenții. Principiul la noi este ca operațiile de apendicită din Urgență, dacă se pot face, atunci sunt făcute laparoscopic”, a mai declarat, într-o conferință de presă recentă, managerul SJU Covasna. 

Chirurgia minim invazivă avansată a început la spitalul nostru în anul 2017. Deci între 2016 și 2017, am început să lărgim gama de intervenții de acest tip. Și înainte se făceau multe sute de colecistectomii laparoscopice. Ba chiar am fost printre primele spitale care au avut, pe vremuri, turn laparoscopic. Mi s-a părut normal ca pasul următor să fie lărgirea gamei. Acum, minim-invazivitatea constă în mai multe lucruri, în diverse patologii, dar în chirurgia generală laparoscopia avansată și chirurgia robotică sunt prezentul, nu viitorul. Aici nu avem robot, dar ne-am axat pe chirurgie laparoscopică avansată. În primii ani, a fost destul de greu. Necesită o investiție destul de mare, în aparatură și instrumente, și trebuie acceptată și de colegi. Una dintre dorințele mele este să continuăm să avansăm”, spunea, anul trecut, într-un interviu pentru Observatorul de Covasna, șeful secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, dr. György-Szakács Csaba. 

Raportul Spitalului mai arată că anul trecut au fost realizate aici și 1.820 de operații prin endoscopie, pentru diagnostic și tratament, de la bronhoscopii până la colonoscopii - toată paleta. 

Statisticile Spitalului Județean indică și că în Laboratorul de analize medicale s-au prelucrat  430.000 de probe. În centrul de Imagistică s-au efectuat peste 38.000 de investigații, din care CT peste 9.800, iar RNM, peste 2.000. 

Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a avut anul trecut aproape 36.500 de pacienți. Printre aceștia, s-au numărat și peste 8.500 de copii care au primit îngrijiri medicale de urgență de la specialiști. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.