Castanii din Parcul Central, tăiați din cauza bătrâneții și a bolii
Municipalitatea din Sfântu Gheorghe continuă tăierile castanilor din Parcul Central și zona dimprejurul acestuia. Începute cu câțiva ani în urmă, tăierile au pus la pământ deja numeroși castani, iar joi a venit rândul altor şase – castanii de deasupra Parcului, din parcarea de pe strada Gábor Áron. În vreme ce locuitorii din blocurile acestei zone s-au alarmat, protestând că prin tăierile repetate se privează practic accesul la aer curat și la binecuvântata umbră în zilele toride de vară, autoritățile locale susțin că acestea erau necesare, pentru că respectivii castani erau bătrâni și foarte bolnavi.
Directorul Direcției de gospodărire comunală din cadrul Primăriei, Biró László, ne-a declarat că tăierea celor șase castani care mai rămăseseră în aria superioară a Parcului era absolut necesară și a admis că municipalitatea va reproiecta acolo o nouă parcare.
„Realitatea este că nu doar la noi, ci în toată Europa, castanii sunt afectați de o boală fără leac; este vorba despre o insectă care își depune ouăle în frunze și pe care niciun insecticid nu o poate distruge total. În plus, castanii fiind copaci foarte mari, inclusiv stropirea cu insecticid este laborioasă și greoaie. Dincolo de asta, castanii sacrificați erau nu doar bolnavi ci și foarte bătrâni și periculoşi – s-a văzut asta la tăiere, când interiorul s-a dezvăluit a fi putrezit”, a spus Biró László.
Potrivit acestuia, municipalitatea nu a lăsat goale restul spațiilor în care au fost tăiaţi castanii, ci au plantat acolo puieți de platan, care vor crește la rândul lor foarte înalți și stufoși; astfel, până acum au fost plantaţi în jur de 120 de puieți de platani.
Revenind la castanii tăiați joi, Biró László a explicat că parcarea în care erau aceștia va fi refăcută total în următoarea perioadă, prin intermediul unui proiect de reabilitare totală a zonei. În ceea ce privește utilizarea masei lemnoase rezultată din tăierile de castani, Biró a explicat că aceasta nu este bună decât pentru foc, astfel că va fi folosită la încălzirea serei orașului și a unor spații aparținând societății de salubrizare Tega.