ACTUALITATE 19 februarie 2014

Beneficii pentru angajatorii tinerilor instituționalizați

de Monica Vrânceanu | 593 vizualizări

Angajatorii care încadrează în societățile lor tineri provenind din sistemul instituționalizat beneficiază de o serie de facilități prin lege, acestea fiind acordate la nivelul Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că, potrivit Legii 116, tinerii provenind din sistemul instituționalizat și care sunt angajați pot beneficia de un sistem de salarizare mult mai bun decât restul tinerilor, fie aceștia din urmă chiar și absolvenți de studii superioare.

Astfel, statul asigură 70% din salariul mediu pe economie unui tânăr angajat care a fost instituționalizat, iar ajutorul se acordă vreme de doi ani, dar nu peste vârsta de 26 de ani a acestuia.

La 1.400 de lei salariul mediu net, înseamnă 1.000 de lei pentru tânărul angajat, în comparație cu 750 de lei cât primește un absolvent de facultate. Angajatorul poate să îi dea și mai mult, dacă dorește și poate, însă cert este că această sumă de 1.000 de lei e obligat să o dea, fiind asigurată prin sistemul nostru, care are și o parte de control”, a explicat Kelemen, adăugând că la tinerii instituționalizați nu se pune problema studiilor, ci doar trebuie să adeverească faptul că provine din sistem și se gospodăresc singuri.

Potrivit lui Kelemen, angajatorii aplică anual în medie pentru câte 15 astfel de tineri. Tocmai datorită acestui ajutor substanţial, angajatorii au deschidere mare pentru tinerii care au crescut în casele de copii, inclusiv pe meserii.

Pentru ajutorul acordat tinerilor absolvenți, Kelemen Tibor susține că până acum s-au interesat destul de mulți angajatori, însă doar două societăți au putut beneficia în ultimii ani de ajutorul acordat de Stat – cel cuvenit angajatorilor care mențin raporturile de muncă cu proaspăt absolvenți după trecerea perioadei obligatorii de trei ani (începând cu 2013 numai 18 luni), în anul patru și respectiv anul cinci pot solicita, pentru aceștia din urmă, restituirea contribuțiilor sociale achitate de angajator după acești salariați.

„Acest lucru se întâmplă pentru că există condiții complexe pentru aplicare și obținerea banilor: angajatorul trebuie să facă dovada că absolventul a avut statutul de angajat al său cel puțin patru ani, pe această perioadă angajatorul să nu aibă niciun fel de datorie la Stat și să vină să ceară acest ajutor, desigur”, a punctat Kelemen.

Directorul AJOFM Covasna a mai arătat că în prezent avem opt foști absolvenți care au ajuns în cel de-al patrulea an de muncă la același angajator, iar suma care se cuvine fiecărui angajator este de 1.500 de lei – dacă face dovada condițiilor de mai sus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.