Balul Rotary Sfântu Gheorghe, o nouă ocazie de a ajuta copiii din familii sărmane
Rotarienii au petrecut și au pus la cale noi proiecte caritabile
Clubul Rotary Sfântu Gheorghe a organizat sâmbătă cel de-al treisprezecelea bal anual, în cadrul căruia rotarienii și prietenii lor s-au întâlnit nu doar pentru a face planuri de viitor și a vorbi despre ajutorul pe care îl dau consecvent câtorva zeci de copii proveniți din familii sărace ale orașului, ci și pentru a sărbători dăruirea cu care se implică în aceste acțiuni și a beneficia de un moment de respiro de la tot ceea ce înseamnă zbaterea cotidiană. Balul a adunat la un loc oameni din sfera afacerilor, dar și alte personaje publice din Sfântu Gheorghe, oferindu-le tuturor posibilitatea de a se relaxa cu muzică bună live și de a privi câteva din spectacolele oferite de copiii pe care Clubul Rotary și Fundația Diakonia îi ajută zilnic în cadrul unui program after-school, unde cei mici primesc o masă caldă, ajutor la lecții și, în general, mare parte din ce au nevoie pentru a beneficia de o educație decentă.
Președintele din acest an al Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, Lőrincz Mihály, ne-a declarat că în prezent Clubul are 23 de membri, din care 22 sunt activi la nivel local, aceștia fiind oameni de afaceri care contribuie permanent pentru programele Clubului, cu donații și implicare în acestea. Potrivit lui Lőrincz, acest lucru se întâmplă și acum, chiar dacă efectele crizei financiare din ultimii ani s-au simțit și la acești oameni de afaceri.
„Clubul este ajutat de către membri – prin contribuție din profitul firmei precum și prin direcționarea celor 2%, plus că mai avem și alți sponsori, atrași tot de către membri”, a explicat Lőrincz.
Potrivit acestuia, se dorește extinderea activității Clubului, tocmai pentru că nevoia în acest sens este foarte mare. Lőrincz a explicat că fiecare membru sau prieten al Clubului înțelege faptul că există copii care, din pricina lipsurilor, s-ar putea „pierde” și tocmai de aceea interesul de a-i ajuta este foarte mare. Copiii care ajung să beneficieze de ajutorul Rotary au astfel o șansă la un viitor mai bun, în vreme ce selecția lor se face cu ajutorul Fundației Diakonia. Astfel, în ultimii ani, Clubul Rotary și Fundația Diakonia au colaborat pentru susținerea a aproximativ 30 de copii, ceea ce este mult, dacă ținem cont de investiția materială și spirituală pe care o necesită și măcar un singur copil.
„Nu suntem un grup strict elitist și exclusivist”
Revenind la Clubul Rotary, Lőrincz Mihály a declarat că se dorește o „împrospătare” a acestuia, însă a admis că accesul în Club e destul de greu, deoarece se face prin propunerea venită de la unul dintre membri, cu care apoi trebuie să fie de acord toți membrii.
„Trebuie ca cel propus să intre în Club să fie un om integru și punem accent pe ideea de a avea deschidere către alocarea unei sume pentru acțiunile pe care le facem. Pentru că fiecare din noi facem asta, e un voluntariat, căci nu avem vreun avantaj. Bine, unii spun că suntem masoni, alții că am fi milionari – nu e adevărat, nu avem nicio legătură. Da, unii dintre noi sunt foarte bine situați material, dar asta nu înseamnă că suntem un grup strict elitist și exclusivist”, a explicat președintele Rotary Sfântu Gheorghe.
În ceea ce privește așteptările pe care le are Rotary de la comunitatea locală, Lőrincz a arătat că, fiind o organizație care a realizat ceva în decursul anilor, ideea este de a face cât mai multe și pe mai departe, tocmai în beneficiul comunității.
„Aparținem unei organizații recunoscute mondial și cred că e nevoie ca acțiunile noastre să fie recunoscute și să beneficieze de sprijinul comunității. Cine vrea să ne sprijine cu sponsorizări, o poate face oricând, și acest lucru se mai întâmplă – cum a făcut doamna doctor Beres recent, donând 950 de lei din profitul firmei către Rotary. (…) Ideea este că vrem să sensibilizăm permanent, pentru ca lumea să se mobilizeze și să facem cu toții ceva pentru comunitate. Eu le mulțumesc tuturor celor care au fost și sunt alături de noi, dar așteptăm o mai bună reacție și din partea altor persoane fizice și juridice care au posibilitatea de a ajuta”, a spus Lőrincz, arătând că există foarte multe planuri și proiecte noi la Rotary, toate legate de copii, tocmai pentru că se dorește ca aceste activități să fie făcute foarte bine.
Vânzare de tablouri şi o tombolă cu premii
Balul Rotary de la Sfântu Gheorghe a cuprins în program inclusiv sesiuni de donare, o vânzare de tablouri, o tombolă și multe alte surprize pentru invitați, care au petrecut până târziu în noapte.
Clubul Rotary Sfântu Gheorghe face parte din familia cluburilor rotariene din țară, acestea fiind parte a Districtului Rotary 2241, care acoperă România și Republica Moldova. Rotary este o organizaţie mondială, ce grupează peste 1,2 milioane de reprezentanţi ai elitei profesionale, de afaceri şi lideri ai comunităţilor locale. Primul club Rotary din lume a luat fiinţă la Chicago, în 23 februarie 1905, la iniţiativa lui Paul Harris, un avocat care a reuşit să grupeze într-un club profesional spiritul de prietenie pe care l-a simţit în micul oraş al tinereţii sale. Numele Rotary derivă din practica de început a rotaţiei locaţiei întâlnirilor, între sediile membrilor clubului. Rotary Club Bucureşti s-a înființat în 8 aprilie 1929, fiind cartat de Rotary International la data de 20 mai 1929. Preşedintele fondator a fost Christian Penescu Kertsch. În 1938, mişcarea rotariană din România a fost întreruptă printr-un decret al Regelui Carol al II-lea prin care s-a dispus încetarea activităţii oricăror asociaţii de persoane. Renaşterea Cluburilor Rotary în România a început în 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, când a fost re-cartat Clubul Rotary Bucureşti, a cărui vechime este de peste 80 de ani, conform evidențelor Rotary International.