Autoritățile locale au preluat oficial fosta clădire a BNR
Aici va funcționa, în viitor, Centrul Cultural Regional din Transilvania
În clădirea fostului sediu BNR din Sfântu Gheorghe, trecută de curând în proprietatea orașului prin hotărâre de Guvern, va funcționa Centrul cultural regional din Transilvania.
Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe și cei ai Consiliului Județean Covasna au preluat joi, în mod oficial, clădirea care în urmă cu mulţi ani a fost sediul BNR. Primarul Antal Árpád a declarat că preluarea, în cele din urmă, a acestei clădiri, după zece ani de tergiversări, contrări și acțiuni în instanță, face ca momentul să fie unul special.
„Această clădire arată că în România sunt județe maghiare și județe românești, există regiuni speciale cu anumit statut, în care legile se aplică altfel – spun asta pentru că în 2004 în alte județe aceste clădiri au ajuns la Consiliile județene, în vreme ce noi am așteptat zece ani să ajungă la Consiliul Local. În plus, s-au mai cheltuit bani, adică 120.000 de euro, pentru a cumpăra altă clădire – fostul sediu Asirom din blocul ADAS, astfel încât să putem face „schimbul” cu Biserica Ortodoxă Română. Asta e, mergem înainte, până la urmă contează că am obținut-o”, a declarat Antal.
Primarul a mai spus că joi a intrat prima oară în ultimii zece ani în fosta clădire a BNR, și a anunțat că în perioada următoare într-o anumită parte a acesteia se va muta Serviciul Antidrog al Poliției. Cea mai mare parte a clădirii urmează însă să găzduiască Centrul Cultural Regional din Transilvania.
„Vom vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie schimbat și modernizat”, a mai spus Antal.
La rândul său, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a amintit de „lupta juridică” de nouă ani, care a început în 2004, după ce Guvernul Năstase a dat Bisericii Ortodoxe clădirea, deși, susține el, nu avea niciun drept în acest sens. Tamás Sándor a arătat că lupta pentru clădire nu a fost doar una juridică ci și politică și a admis că un important rol în dobândirea acesteia în cele din urmă de către autorităţile locale l-a avut președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a acționat la cele mai înalte nivele politice.
Episcopia Covasnei şi Harghitei a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în 2006, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004. Consiliul Judeţean a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil, potrivit CJ. Fostul sediu al BNR a găzduit mai multe instituții, însă a fost evacuat la începutul lui 2010 odată cu o decizie a instanțelor, în favoarea Episcopiei. Spațiile eliberate au stat de atunci goale. Episcopia a susținut că ar fi dorit ca aici să funcționeze un centru pentru activități bisericești și să deruleze acțiuni culturale ale comunității românești. Apoi, în 2013, Episcopia anunța că e dispusă să renunțe la spații, dacă va primi în schimb altceva. Și a primit, în decembrie 2013: din partea Primăriei fostele spații ale Asirom din blocul ADAS și din partea RA-APPS Hotelul Bradul din Covasna.