ACTUALITATE 23 februarie 2014

Atenție la viza de flotant!

de Monica Vrânceanu | 969 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe solicită școlilor să nu ia în considerare vizele recente la înscrierea copiilor în clasele pregătitoare

Discuțiile legate de atractivitatea școlilor de centru și de faptul că acestea lasă fără elevi școlile de cartier au toate șansele să reînvie, chiar dacă se părea că s-au încheiat, odată cu decizia Consiliului Local Sfântu Gheorghe de a nu modifica rețeaua școlară în acest an. Însă din cauză că astăzi debutează perioada înscrierii în clasele I și pregătitoare, tensiunea se simte deja în școli, dar și în rândul părinților: pe de-o parte fiecare școală vrea să-și păstreze renumele, statutul și cadrele didactice, pe de altă parte părinții simt că iau „foc” atunci când se văd limitați în ceea ce privește libertatea de a-și da copiii la școlile pe care le aleg, conform unor principii discutabile, de cele mai multe ori.

Aglomerație de cereri pentru flotant

Scandalul dintre școlile gimnaziale „Ady Endre” și „Nicolae Colan” este foarte recent, s-a tot vorbit în ultimele luni despre necesitatea unei strategii și viziuni, astfel încât școlile de centru să nu mai fie o atracție „la modă” în defavoarea școlilor de cartier. S-a vorbit inclusiv despre faptul că Ministerul Educației a atenționat că nu va mai finanța clasele cu sub efective – a venit apoi ministrul Remus Pricopie, a zis că nici vorbă de așa ceva și totul s-a reluat de unde se lăsase, iar lumea a dat buzna să-și „rezolve” o școală de centru.

Așa se face că ultimele săptămâni au aglomerat Serviciul Public de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe, cele mai multe solicitări fiind acelea de flotant în centrul orașului. Aflat în subordinea CL, Serviciul a anunțat autoritățile locale iar acestea, dispunând de prerogativele ce le fac „stăpâne” peste școli, au transmit o recomandare prin care cer să nu fie luate în considerare acele flotante eliberate după 31 august 2013. Imediat ce recomandarea a fost transmisă școlilor, au și apărut părinții nemulțumiți: în general cei care se aflau arondați la școlile de cartier și care, pentru a-și vedea copiii la școală „în centru”, au solicitat flotant. Pe de altă parte, școlile din centru au primit recomandarea, dar nu s-au grăbit să o pună în practică: nici nu aveau cum, căci înscrierile nu începuseră încă; doar că au informat despre recomandare, care după cum arată și denumirea, nu are titlu obligatoriu.

Circulară cu titlu de recomandare, nu obligatorie

Viceprimarul Sztakics Éva, cea care a semnat recomandarea, susține că aceasta a fost emisă tocmai pentru a evita aglomerarea de solicitări la școlile de centru și marginalizarea școlilor de cartier, care oferă aceleași condiții de învățământ. Sztakics a menționat că recomandarea s-a făcut inclusiv cu consultarea Inspectoratului Școlar Județean și a reprezentanților părinților și nu conține niciun element discriminatoriu, așa cum au încercat unii să transmită.

„Această recomandare a mai fost transmisă școlilor și acum doi ani, nu însă și în 2013 și am văzut care a fost efectul anul trecut – clase cu sub efectiv. Am transmis circulara școlilor mai solicitate, celor din centru în special – Colegiului Național Mihai Viteazul, Colegiului Székely Mikó și Liceului Teoretic Mikes Kelemen, unde copiii arondați prin circumscripție sunt oricum destul de puțini și unde oricum rămân locuri pentru alți copii. Dar s-a constatat în ultimii ani că unii părinți recurg la şmecherii – își fac flotant, copiii sunt admiși deja în prima etapă și ajung să ia locurile altora, ceea ce nu e corect. Inclusiv unii părinți au fost nemulțumiți de acest lucru, plus că am considerat necesară măsura pentru a proteja școlile de cartier”, ne-a declarat Sztakics Éva.

clasa-pregatitoare

Vor înscrieri corecte, nu forțate

Aceasta a mai spus că nu e nimic discriminatoriu în recomandarea transmisă școlilor, atâta timp cât și metodologia Ministerului Educației atrage atenţia asupra flotantului. De fapt, se urmărește înscrierea fără probleme a copiilor arondați, urmată de cei din alte circumscripții și abia apoi a celor veniți din localitățile limitrofe, toate însă fără a se recurge la „măsura flotantul fals”.

Vrem doar ca totul să se facă mai corect, fără șmecherii. Și da, s-au depus deja foarte multe cereri de flotant pe zona centrului, este evident ce se întâmplă”, a mai spus Sztakics.

Directorii școlilor s-au ferit să comenteze subiectul, dar au admis că ar putea lua în calcul recomandarea, în caz de suprasolicitare; în același timp însă, cadrele didactice susțin că nu va fi cazul de așa ceva, căci oricum este loc pentru toată lumea.

Păreri împărțite în rândul părinților

Pe de altă parte, unii părinți acuză măsura ca fiind discriminatorie și spun că nu-i interesează că este doar „o recomandare”.

Nu-mi spune mie Primăria unde să-mi duc copilul la școală. Și ce dacă mi-am făcut un flotant, pentru a mă asigura că ajunge copilul în clasa pe care o vreau? Nu este vorba despre fițe, Primăria și Inspectoratul Şcolar ar trebui să știe că noi alegem învățătorul în primul rând și abia apoi școala. Dar dacă cei mai buni învățători sunt în școlile de centru, nu mai e problema noastră, a părinților”, ne-a declarat un domn care a recunoscut că având domiciliul în cartierul Lenin, a aranjat cu un prieten să-i facă flotant pe un apartament situat în centrul orașului, numai pentru a fi sigur că își va putea înscrie fără probleme copilul la CNMV. Bărbatul, angajat în structurile MAI, nu a vrut să-și dezvăluie identitatea, dar a spus că dacă vor fi probleme cu flotantul său, va face „scandal”.

Sunt însă și părinți care cred că o analiză mai atentă a flotantului ar fi benefică. Un astfel de părinte este Vasile, care deși ar fi putut să-și dea copilul la o școală din centrul oraşului – căci arondarea făcea posibil acest lucru, a preferat o altă școală, de cartier.

Cred că totul e o mare fiță și toți snobii au ajuns să creadă că dacă-și dau copilul la școlile de centru asta le garantează că cel mic va deveni vreun geniu în câțiva ani. Eu cred însă că un copil trebuie să-și trăiască copilăria și oricum învățătura e importantă de la liceu încolo. Educația o mai fac și părinții, nu doar școala și dacă pe copil nu-l duce capul, poți să-i iei cei mai buni profesori, tot degeaba e. În clasele primare, școlile de cartier sunt preferabile pentru că dau o oarecare intimitate și familiaritate, școlile mari, de centru, nu au asta – cei mici se pierd printre cei mari și mulți, plus că pot auzi expresii pe care au tot timpul să le învețe mai târziu. De asta am preferat să nu urmez turma, cum s-ar zice. Dacă o fi să învețe, va avea tot timpul din lume din liceu încolo”, ne-a spus bărbatul.

În decembrie 2013, inspectorul școlar general al județului, Keresztély Irma, declara că este nevoie de o reorganizare totală a școlilor, apreciind că nu se justifică funcționarea în fiecare unitate școlară a unor clase cu efective de câte 10-15 elevi. Keresztély arăta la acea vreme că, din păcate, școlile de cartier au pierdut teren în fața școlilor din centru, părinții preferând să-și aducă la acestea din urmă copiii, chiar dacă în cadrul liceelor și colegiilor naționale, clasele primare „se pierd” în masa mare a liceenilor. De altfel,  Keresztély a avertizat că tocmai această modă a școlilor de centru va închide școlile de cartier, în cazul în care nu se vor găsi soluții de stopare a fenomenului care a luat o amploare uimitoare în ultimii ani.

Azi se dă startul la înscrieri

Înscrierea în clasele pregătitoare se va desfăşura între 24 februarie și 14 martie în prima etapă, iar la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe vor fi formate şase clase cu un efectiv total de 141 de elevi la secția română, în vreme ce la secția maghiară vor fi 17 clase cu un total de 403 elevi. Programul înscrierilor are mai multe etape, căci trebuie completate inclusiv formulare tip care apoi trebuie validate, dar pe site-ul IȘJ Covasna www.isj.educv.ro, precum și pe paginile de internet ale școlilor vor apărea, în timp util, toate informațiile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.