ACTUALITATE 27 iulie 2010

Apele au făcut noi ravagii

de Monica Vrânceanu | 565 vizualizări
Sute de case şi gospodării din tot judeţul afectate de inundaţiile de duminică Noul val de ploi care s-a abătut în ulimele zile asupra judeţului Covasna a afectat aproximativ 300 de gospodării, inundând 130 de case. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, viiturile care s-au abătut duminică asupra mai multor zone din judeţ nu au produs nicio victimă omenească, deşi la un moment dat, un bătrân şi un copil, aflaţi într-o căruţă, au fost luaţi de ape la Lisnău, fiind apoi salvaţi. Dacă de la începutul ploilor

Sute de case şi gospodării din tot judeţul afectate de inundaţiile de duminică

Noul val de ploi care s-a abătut în ulimele zile asupra judeţului Covasna a afectat aproximativ 300 de gospodării, inundând 130 de case.

Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, viiturile care s-au abătut duminică asupra mai multor zone din judeţ nu au produs nicio victimă omenească, deşi la un moment dat, un bătrân şi un copil, aflaţi într-o căruţă, au fost luaţi de ape la Lisnău, fiind apoi salvaţi. Dacă de la începutul ploilor abundente - care au făcut ca judeţul Covasna să fie judeţul cu cele mai multe localităţi afectate din ţară - zona Buzaielor a fost ferită de inundaţii, acest lucru nu s-a mai întâmplat şi duminică seara, când în comuna Sita Buzăului au fost inundate trei case, 30 de gospodării, precum şi o şcoală.

Bilanţul provizoriu al Prefecturii Covasna mai arată că la Dobârlău apa a trecut peste dig, „spălând” 400 de hectare de păşune şi inundând zece gospodării, în vreme ce la Saciova, unde niciodată nu au fost probleme cu ploile, au fost inundate zeci de gospodării şi 9 case. Case şi gospodării afectate sau inundate au fost şi la Lisnău, Calnic, Aninoasa şi Reci. La Brăduţi, au fost inundaţi şase kilometri de drum forestier care tocmai fusese reabilitat, DC 45 din Herculean (Băţani) a fost afectat la rândul său de viituri, iar la Filia au fost inundate 20 de hectare de teren agricol.

Belin Vale, în continuare fără pod şi izolat

De la începutul acestui an, judeţul nostru a fost afectat constant de ploile care au dus la inundaţii de proporţii - cele mai impresionabile fiind cele de la Baraolt, Sfântu Gheorghe şi Belin - Belin Vale, zonă din urmă care continuă să fie izolată ca urmare a ruperii podului de legătură.

Autorităţile covăsnene au făcut mai multe demersuri pentru a obţine banii necesari unui nou pod, însă fără niciun rezultat concret până acum. Astfel, 90 de familii - aproximativ 500 de persoane, sunt izolate de restul comunei, existând riscul imposibilităţilor de intervenţie în cazul unor urgenţe precum incendiile, de exemplu.

„Dacă nici la şedinţa de guvern de miercuri nu se aprobă bani măcar pentru podul de la Belin Vale, mă voi duce personal la Bucureşti pentru a explica situaţia. Ar fi fost mai bine să vină aici cineva de la Bucureşti, să vadă la faţa locului ravagiile produse de ape, dar dacă nu se poate altfel, am să merg eu. Mă îngrijorează situaţia oamenilor de acolo, căci sunt izolaţi”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin, potrivit căruia pentru un nou pod este nevoie de aproximativ 1.300.000 de lei.

În ceea ce priveşte restul zonelor afectate de inundaţii, Gyorgy Ervin a anunţat că s-a elaborat metodologia pentru programul guvernamental de construire în locul caselor dărâmate de viituri, iar potrivit unor date preliminare, un număr de 10-15 case din judeţul Covasna s-ar încadra în acest program.

Foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.