ACTUALITATE 1 noiembrie 2015

Amfiteatrul UBB, neîncăpător pentru publicul prezent la APChat

de Mirela Cara Dragu | 853 vizualizări

Aurora Liiceanu a vorbit despre prăpastia dintre generații în fața a peste 200 de persoane

Din câte se pare, stă în firea omului tendința de a se raporta pe de o parte la trecut ca la ceva idilic, demn de respect și de etalon pentru fixarea valorilor morale și sociale, iar pe de altă parte, tendința de a privi generațiile tinere cu ochi sceptici și convingerea că direcția către care se îndreaptă este una total greșită, ceea ce contribuie la formarea unei inevitabile prăpăstii între generații.

Această temă a fost și subiectul dezbătut joi seara la cea de-a doua ediție APChat, organizată de Asociaţia pentru Comunitate şi desfășurată în amfiteatrul Extensiei din Sfântu Gheorghe a Universității Babeș Bolyai, având-o ca invitată pe una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate specialiste în psihologie din România, Aurora Liiceanu. Aceasta a vorbit pentru un public extrem de numeros despre felul în care se produc rupturile între generații și despre direcția către care pare că se îndreaptă omenirea aflată astăzi în fața unor transformări majore, care se petrec într-un ritm năucitor, nelăsând posibilitatea anticipării unei direcții clare.

APChat Aurora Liiceanu octombrie 2015 - 07

Tehnologia creează comportamente maladive

Interesant în prezentarea Aurorei Liiceanu a fost nu faptul că a vorbit despre existența unei prăpăstii, pentru că acesta este deja un lucru știut de toată lumea, cât faptul de a fi insistat asupra punctelor care adâncesc actualmente această prăpastie, precum și factorii principali care conduc în acest punct. Astfel, una dintre ideile avansate de psiholoagă a fost aceea că tehnologia, care s-a infiltrat în viețile tinerilor de astăzi, creează comportamente maladive care se manifestă printr-o prea mare aplecare către realitatea virtuală, ceea ce se distinge net de modul de viață și de percepție a lumii pe care l-au avut oamenii de dinaintea dezvoltării tehnologiei. Aurora Liiceanu a amintit de studii și cercetări care vorbesc despre existența unei noi boli denumite mesangereză, ceea ce se traduce cu boala comunicării de mesaje în spațiul virtual.

Psiholoaga a mai arătat că tinerii de astăzi trăiesc din ce în ce mai puțin în binaritate, devenind mai toleranți față de o multitudine de orientări și identități sexualitate. Dacă până nu demult – și chiar și în prezent deocamdată – oamenii își raportau existența la binarități de tipul frumos-urât, alb-negru, bine-rău, masculin-feminin, astăzi totul se modifică. Una dintre modificările remarcabile la nivel de mentalitate are în vedere binaritatea masculin-feminin. Spre deosebire de trecut, când o familie era compusă din mamă și tată, astăzi există o paletă întreagă de familii, de la cele uniparentale, la cele formate din cupluri homosexuale. Această toleranță a tinerilor față de orientări sexuale considerate cândva abateri de la normalitate pot conduce, după cum a spus Aurora Liiceanu, către o societate viitoare lipsită de valori concrete și chiar la degenerarea unor instituții, cum este cea a căsătoriei. S-ar părea că cele mai noi tendințe în această privință sunt acelea de a permite, printre altele, căsătoria prin procură. În accepțiunea oamenilor crescuți în binaritate, episodul în care două persoane străine una de cealaltă, fiecare având câte o procură din partea cuiva, se pot prezenta în fața ofițerului de stare civilă în vederea căsătoriei între cele două persoane care le-au însărcinat pare cel puțin un scenariu de comedie. Și totuși, aceasta se poate întâmpla într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

APChat Aurora Liiceanu octombrie 2015 - 31

Operaţiile estetice – noua obsesie a viitorului

O obsesie a omului viitorului pare să fie aceea a permanentei reinventări, dar nu o reinventare interioară, ci una de exterior care ține de o permanentă transformare fizică prin operații estetice, implanturi, botox sau silicon, astfel încât persoanele să aibă mereu altă înfățișare. Pentru cei care trăiesc în prezent, această aplecare spre materie este mai greu de înțeles și greu de acceptat.

Și totuși, la evenimentul de joi au fost prezenți tineri care consideră că astfel de direcții nu sunt binevenite și că a urma o astfel de cale ar fi o mare greșeală din partea generațiilor viitoare. „Mă bucur că am putut să-mi petrec seara alături de prieteni și să aflu, în același timp, informații din domeniul psihologiei. Sunt de acord cu ideea că generația noastră se îndreaptă către o direcție neclară, deoarece tehnologia ne plasează într-o lume în care nu mai vedem și nu mai apreciem adevăratele valori. Și ne modifică personalitatea foarte mult îndreptându-ne într-o direcţie greșită“, ne-a declarat un licean venit la cea de-a doua ediție APChat.

Prezentarea susținută de Aurora Liiceanu a impresionat plăcut și adulții pentru care cele prezentate au fost un prilej de analiză și reflecție. „A fost o seară cu adevărat emoționantă! Doamna Liiceanu a abordat o temă de actualitate pe care a prezentat-o într-o manieră particulară, imposibil de a nu te determina să-ți pui întrebări şi să cauți răspunsuri. Mă bucură faptul că între cei prezenți s-au aflat mulți tineri și îmi doresc ca aceste inițiative APC să devină o constantă în rândul manifestărilor culturale din județul nostru”, ne-a mărturisit Maria Băilă, director adjunct al CNMV.

Urmează noi personalități din lumea culturală, artistică sau științifică

Cea de-a doua ediție APChat s-a bucurat de un succes fulminant care îi încurajează pe organizatori să meargă mai departe și să aducă noi și noi personalități din lumea culturală, artistică sau științifică, pentru a vorbi despre subiecte de interes general, din perspective inedite și de actualitate.

„Iată că suntem abia la a doua ediție APChat și deja am reușit să trăim satisfacția unui amfiteatru ce se dovedește neîncăpător. Nu știu dacă există cuvinte în care să pot exprima cu adevărat bucuria pe care am trăit-o joi, văzând interesul de care s-a bucurat întâlnirea noastră, dar mărturisesc că din perspectivă de organizator e ceva ce te responsabilizează și te motivează. Tuturor celor ce personal sau prin intermediul numeroaselor mesaje, ne-au felicitat și ne-au îndemnat să mai organizăm asemenea evenimente, vreau să le transmit că ne dorim la fel de mult ca și ei ca APChat să devină o tradiție și în fiecare lună să organizăm o nouă întâlnire. Sunt numeroase personalități care nu ne-au vizitat de foarte mulți ani, sau niciodată, și cred că merită să facem orice efort pentru a face posibile dialogurile dintre acestea și publicul covăsnean”, a spus preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Șanta.

Aurora Liiceanu, surprinsă plăcut de publicul din Sfântu Gheorghe

Seara de joi a fost una interesantă chiar și pentru invitata evenimentului care a remarcat cu surprindere și plăcere că publicul din Sfântu Gheorghe este unul special, concentrat încă pe adevăratele valori și preocupat de problemele societății în care trăieşte. „M-am simțit foarte bine și înainte de eveniment, și în timpul evenimentului, și după eveniment. Vreau să spun că mi s-a părut un public avizat, interiorizat, motivat – se vedea după interesul pe care-l arătau – și cu un nivel la care puteam să mă desfășor, conform principiului că îți adaptezi limbajul la publicul pe care îl ai, ceea ce mi s-a părut foarte facil pentru că și întrebările pe care le-am primit au fost întrebări venite de la oameni care se vedea că reflectă foarte mult asupra vieții, asupra problemelor, asupra valorilor, asupra problemelor în care trăim”, ne-a mărturisit Aurora Liiceanu.

Următoarea ediție APChat va avea loc în luna noiembrie când, cel mai probabil, invitat va fi un personaj foarte interesant cunoscut drept „Vânătorul de eclipse”, pentru faptul că străbate toate continentele lumii din dorința de a urmări eclipsele care se produc la un moment dat.

Seria de evenimente APChat este susținută de compania Autoliv – cel mai important angajator din județ, iar partenerii primelor două ediții au fost Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Sfântu Gheorghe, DJST Covasna și Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.