ACTUALITATE 24 ianuarie 2024

FOTO/VIDEO Alexandru Ioan Cuza, adus la Sfântu Gheorghe de Ziua Unirii

de Iulia Drăghici - Taraș | 2361 vizualizări

Ziua Unirii Principatelor a fost celebrată miercuri la Sfântu Gheorghe cu un moment artistic surpriză, organizat în cadrul ceremoniei militare de la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”. Pe lângă discursurile oficialităților, cei prezenți au putut auzi în direct și cuvântarea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, așa cum a rămas în istorie după momentul 1859. Aceasta a fost interpretată de actorul George Custură din Brașov. 

Sărbătoarea de Mica Unire a fost altceva anul acesta, în județul Covasna. Defilarea militară a fost detronată din topul acțiunilor preferate de la ceremonia militară organizată în centrul orașului. Acum, un moment artistic interpretat de un grup de artiști cu experiență a crescut entuziasmul pentru astfel de evenimente și a creat amintiri frumoase pentru zecile de persoane care au fost acolo. 

„Vă mărturisesc că zilele trecute când mă documentam și îmi construiam materialul cu care să vin astăzi în fața dumneavoastră, îmi propusesem să subliniez simbolistica alegerii colonelului Alexandru Ioan Cuza pe tronul Țării Românești după ce anterior fusese ales și pe cel al Moldovei. Voiam să vorbesc despre începuturile dezvoltării economice pe care a cunoscut-o țara noastră cu reformele economice pe care le-a impus și dezvoltarea extraordinară pe care a cunoscut-o țara noastră, nu doar în plan economic, ci și social, politic, diplomatic și chiar și de dezvoltare a armatei. Așa am aflat despre un proiect cultural foarte frumos, foarte interesant, un proiect cultural care își propune reinterpretarea unor momente istorice, unor momente speciale din istoria țării noastre, un proiect desfășurat de oameni de cultură, de actori cunoscuți, un proiect desfășurat cu recuzită de teatru, cu texte originale, cu cercetări științifice, cu cercetări istorice verificate. (...) Sunt convins că o să vă placă momentul care urmează”, a spus comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, miercuri. 

Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu și Moș Ion Roată au fost primiți cu ropote de aplauze și zâmbete mari, dar și zeci de telefoane ațintite către ei. 

Celebrul discurs al lui Mihail Kogălniceanu, care s-a încheiat cu „la legi noi, oameni noi”, a fost rostit și aici. 

Dar principal a fost cel al lui Cuza. 

Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei, că voi fi credincios constituţiei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române. (...) Pentru ce suntem împărțiți în două câmpuri? Pentru ce ne numim „voi” și „noi”? Pentru ce? Or, nu sunteți toți români? Or, nu avem toți aceeași patrie? Or, nu suntem toți fiii aceluiași neam? Pentru ce să ne zicem „noi” și „voi”? De ce să nu zicem „noi, românii”?! Dumnezeu și compatrioții mei să îmi fie de ajutor”, au fost cuvintele lui Cuza, aduse la viață, în Sfântu Gheorghe, prin vocea actorului George Custură. 

Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu au fost interpretați de actorii George Custură și Ștefan Butucea. Un alt personaj central a fost Moș Ion Roată, adus la viață acum de Ștefan Lupu. Alături de aceștia s-a aflat și Grupul de Artiști Populari din cadrul Asociației Zestrea Săcele. Mulțumiri au fost adresate și Teatrului „Andrei Mureșanu”, pentru sprijin. 

Ceremonia militară de la Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia a avut loc acest moment, a început miercuri la ora 13:00. A cuprins și defilarea militară, Hora Unirii și depunerile de coroane la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”.  

Totul s-a încheiat cu o sesiune foto amplă, pentru că toată lumea a vrut să se fotografieze alături de Cuza și Kogălniceanu. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.