Adio, Pro Urbe!
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre prin care accesul românilor la distincție este aproape imposibil
Ultima ședință extraordinară a Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe generează protestele consilierilor români și pe cele ale unor reprezentanți ai societății civile din oraş, după ce în cadrul acesteia s-a decis reducerea numărului premiilor Pro Urbe de la patru la unul pe an. Hotărârea de Consiliu a trecut vineri cu votul majoritar al UDMR, în vreme ce cei doi consilieri PSD prezenți la ședință nu au putut face nimic pentru a o opri sau modifica. Reducerea la un singur premiu Pro Urbe duce la situația în care, susțin românii, niciun reprezentant al acestora nu va mai obține vreodată acest titlu. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către liderul fracțiunii UDMR din CL, consilierul Miklos Zoltán și, până la momentul prezentării sale în plen, se pare că nu s-a știut de ea. Mai exact, consilierii români susțin că deși pe ordinea de zi se afla un punct intitulat „Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului Pro Urbe", nu s-a știut că asta însemna de fapt reducerea numărului de premii, căci proiectele le-au fost înmânate la momentul începerii ședinței; în plus, fiind vorba despre o ședință extraordinară, proiectele nu au trecut prin comisiile de specialitate.
UDMR zice că nu există substraturi etnice
Miklos Zoltán a motivat modificările susținând că era necesar un regulament clar al acordării premiilor Pro Urbe și a declarat că ideea de a reduce numărul la unul singur pe an a venit chiar de la foști laureați ai acestor premii, pentru a le da prestigiu și valoare.
Pe de altă parte însă, consilierul PSD Rodica Pârvan a declarat că hotărârea este una discriminatorie, care impune o voință dictatorială a majorității – în acest caz UDMR, fără a lăsa o șansă și altora.
„Nu înţelegem de ce au redus premiile de la patru la unu. Noi am propus să fie măcar două, dar nu s-a acceptat nicio altă formulă. (…) Printr-un singur premiu în fiecare an, ne elimină din formulă şi înţelegem că UDMR îşi asumă acest premiu numai pentru comunitatea maghiară. (…) Dorinţa lor e ca niciun român să nu mai fie cetăţean de onoare al municipiului Sfântu Gheorghe de acum încolo, să ne elimine definitiv. (…) Sentimentul meu este, şi le-am spus şi colegilor maghiari cu amărăciune, că prin măsura pe care au propus-o nu-şi mai respectă părinţii şi bunicii”, a spus Rodica Pârvan, adăugând că UDMR „filtrează” oricum orice nominalizare pentru acest premiu, din moment ce are majoritate în CL.
Fiind singurele reprezentante ale românilor prezente la ședința extraordinară de vineri, Rodica Pârvan și Rădița Palela au refuzat să voteze în vreun fel hotărârea și au arătat că o vor contesta, deoarece aceasta „scoate românii din ecuație”.
În replică, inițiatorul propunerii, Miklos Zoltán, a ținut să respingă acuzele și să sublinieze că decizia nu are nicio componentă etnică.
„Aceste premii trebuiau să aibă în cele din urmă un regulament de acordare, iar noi am văzut și la localitățile vecine că tendința este aceea de a da mai puține, nu multe. Pentru că așa le crește valoarea. Nu e nimic etnic aici, nu politizăm aceste premii”, a declarat Miklos Zoltán, menționând totuși că în trecut „UDMR a propus chiar și reprezentanți ai comunității române la aceste premii”.
Românii protestează și spun că nu mai au șanse la Pro Urbe
Absenți de la ședință au fost consilierii PNL Mădălin Guruianu și Corina Bote, însă aceștia au arătat că nu se aflau în localitate și că lipsa lor de reacție imediată se explică tocmai prin faptul că materialele ședinței nu s-au primit din timp pentru a putea fi analizate. Guruianu ne-a declarat că stabilirea regulamentului pentru Pro Urbe nu poate fi decât un lucru bun, însă de aici până la a reduce premiul la unul singur este cale lungă.
„Faptul că în loc de patru, va exista doar o singură personalitate care va primi titlul Pro Urbe mă dezamăgeşte. (…) Dacă formal chiar nu se justifica trecerea ei în şedinţă de urgenţă, pe fond problema arată şi mai rău. Odată că a venit, după spusele colegilor de la UDMR, la propunerea actualilor laureaţi Pro Urbe, adică cei care s-au bucurat să fie câte patru pe an, au decis să fie brusc mai puţini. A doua oară că trei dintre ultimii laureaţi sunt actuali consilieri UDMR. Poate fi invocat conflictul de interese? Cel puţin moral există din plin, cred eu. În plus, cutuma făcea ca unul dintre cei patru laureați să fie de fiecare dată de etnie română, iar trei erau maghiari. Din păcate, trebuie să recunoaştem că este foarte puţin probabil, dacă nu chiar imposibil, ca vreun etnic român să mai obţină vreodată acest titlu. Şi iată cum s-a dat cu piciorul unei şanse de apropiere interetnică, şedinţa aceea festivă de Zilele Sfântu Gheorghe fiind adesea un moment important când personalităţi maghiare şi româneşti din comunitate erau alături, uneori chiar şi Împreună”, a declarat Mădălin Guruianu, amintind că tot majoritatea deloc benefică a UDMR a respins în trecut și alte hotărâri benefice pentru oraș – inclusiv refuzul de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare maestrului Gheorghe Zamfir.
La rândul său, liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, s-a arătat iritat și revoltat și a declarat că PSD va cere revenirea la această hotărâre, deoarece nu este deloc corectă.
„Nu ştiu dacă întâmplător au pasat-o consilierii UDMR tocmai pe 4 aprilie, când se știa că liderii lor locali, Tamás Sándor și Antal Árpád, nu erau în țară. Pot presupune că s-a căutat evitarea asumării răspunderii, dar pot spune și că poate chiar nu știau. O astfel de propunere însă nu e acceptabilă; dacă voiau chiar o reducere a numărului de laureați, puteau pune două premii, unul pentru români și altul pentru maghiari. Ce s-a decis însă nu e în spiritul clădirii unei normalități, în care să construim pentru cetățeni. PSD nu consideră acceptabil ceea ce s-a întâmplat vineri, ba chiar credem că e un afront”, a explicat Grama.
Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ioan Lăcătușu, a declarat că un punct de vedere oficial va fi făcut public marți, pe 8 aprilie, atunci când va anunța și cum anume se va proceda pe mai departe. „Oricum ar fi, e clar că o astfel de decizie e împotriva curentului, pentru că am avut semnale că liderii concetățenilor maghiari vor să demonstreze că au receptivitate la români, că au deschidere. Decizia are o țintă clară, antiromânească, care arată că nu mai vor să aibă dialog, să discute. Noi oricum dăm premiile Cetățeni de onoare ai municipiului Sfântu Gheorghe, dar după ani de zile de umilire, Pro Urbe era ca o cale de conviețuire, în care sărbătoream împreună. Bănuiesc însă că nu le-a convenit ce s-a propus în ultimii ani, așa că au decis să nu mai aibă loc românii. Tenta antiromânească e clară și nu contribuie cu nimic la apelul la liniște și pace interetnică la care am convenit și noi, inclusiv cu schimbarea prefectului. Nu trebuie să fii foarte mare analist ca să realizezi cine tulbură apele acum”, a declarat Lăcătușu.
Potrivit acestuia, propunerea din acest an a românilor pentru Pro Urbe era inginerul Traian Antonescu, cunoscut ca un om respectabil, un profesionist recunoscut atât de maghiari cât și de români.
Noul regulament adoptat vineri de CL arată că titlul onorific Pro Urbe se va acorda anual unei singure persoane, recunoscută ca fiind o personalitate care a contribuit „în mod esenţial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe”. Propunerile în acest sens le pot face primarul, consilierii locali, persoanele juridice, instituţiile publice și cetățenii orașului. Premiul îl pot primi cei care s-au născut ori au locuit în Sfântu Gheorghe, au împlinit 70 de ani și au dobândit recunoaştere notorie a activităţii lor pe plan local, judeţean, naţional sau internaţional, contribuind astfel la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe. Diploma și medalia Pro Urbe se decernează anual în luna aprilie, cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe, premiul fiind o recunoaștere publică a meritelor celor care îl primesc și neincluzând vreo recompensă în bani.