Abatoarele covăsnene n-au legătură cu scandalul cărnii de cal
Sfântu Gheorghe a devenit punct de referință pentru chinul cailor, chiar dacă în realitate caii de la Letea nu au ajuns aici niciodată
Presa națională și cea internațională au vuit, zilele acestea, despre carnea de cal găsită în lasagna britanicilor și s-a vorbit despre afaceri cu adevărate încrengături în toată Europa. România a fost din nou arătată cu degetul, acuzată fiind că a furnizat carnea de cal care a ajuns în mâncarea din Marea Britanie,ţară în care românii au fost acuzați că au trimis carne de cal fals etichetată ca fiind carne de vită; mai mult, britanicii susțin că respectiva carne de cal ar proveni de la caii salbatici din Padurea Letea, supuși relelor tratamente în România și chinuiți până să fie sacrificați.
În țară, multe publicații au vorbit despre acest subiect atașându-l scandalului cu caii sălbatici de la Letea, din 2011, și arătând că aceștia ar fi trebuit să ajungă la un abator din Sfântu Gheorghe. Subiectele s-au amestecat, iar Sfântu Gheorghe a devenit punct de referință pentru chinul cailor, chiar dacă în mod real caii de la Letea nu au ajuns aici niciodată.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó Barabási Sándor, a declarat că întreaga chestiune a stârnit o adevărată isterie care nu are nicio legătură cu Sfântu Gheorghe.
„În primul rând nu poate fi vorba despre carne de cal provenită de la caii de la Letea despre care s-a vorbit acum doi ani. Caii aceia au fost demult păpați, fiind sacrificați în vreun abator de la Buzău sau Bacău, dar în niciun caz la noi. În al doilea rând, nici acum nu avem vreun amestestec, se vorbește în necunoștință de cauză despre Sfântu Gheorghe”, a declarat Sikó.
Potrivit acestuia, în județul nostru există două abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor: la Lemnia și la Sfântu Gheorghe, iar acestea nu au avut legătură nici cu scandalul din 2011 al cailor de la Letea și nici cu actualul scandal al cărnii de cal în lasagna britanicilor.