ACTUALITATE 8 aprilie 2014

A scăzut șomajul în județul Covasna!

de Monica Vrânceanu | 224 vizualizări

BURSA LOCURILOR DE MUNCA - ABSOLVENTI - BUCURESTI

Peste 600 de oameni şi-au găsit un loc de muncă în luna martie

Rata șomajului covăsnean a scăzut în ultima lună, astfel că acum avem 6.275 de persoane fără ocupaţie, ceea ce înseamnă un procent de 6,87%, conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Directorul adjunct al AJOFM Covasna, Téglás Ferenc, a declarat că în ultima lună au ieșit din evidențele șomajului aproximativ 600 de persoane, ca urmare a relansării firești în perioada primăverii a unor sectoare precum agricultura, construcțiile, comerțul, exploatările forestiere și prelucrarea lemnului.

Cu toate acestea, avem încă destui șomeri, iar marea problemă este că 75% dintre ei sunt neindemnizați, în vreme ce 66% au studii generale incomplete sau deloc și 21% au doar școala generală. Din cei 4.600 de șomeri neindemnizați, peste 3.000 sunt romi cu studii minime sau deloc, ceea ce face aproape imposibilă plasarea lor în vreun loc de muncă”, a declarat Téglás Ferenc.

Potrivit lui Téglás, cei mai mulți șomeri romi, adică 1.280, sunt în zona Sfântu Gheorghe care inlcude și Vâlcele, Valea Crișului, Araci și Hetea și încă 1.000 în zona Baraolt. În zonele Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Covasna avem un total de sub 800 de șomeri romi.

În vreme ce în mod normal se fac în jur de 300 de angajări lunar în județ, numai în luna martie s-au angajat 600 de persoane, din care 8% cu studii superioare și 24% necalificați. Chiar dacă se fac angajări însă, angajatorii covăsneni se feresc de romi sau de deţinuţi – chiar dacă Administrația Națională a Penitenciarelor făcuse o propunere de a oferi serviciile celor lipsiți de libertate.

„Nu există nicio lege care să le impună patronilor pe cine să angajeze, ce fel de oameni sau din ce medii sociale. Nu există nici stimulente pentru aceste categorii, de exemplu, așa că decizia este exclusiv a angajatorului”, a mai spus Téglás Ferenc.

În context, Téglás a mai arătat că 100 dintre angajările de luna trecută s-au făcut cu persoane de peste 45 de ani sau care mai au cinci ani până la pensie și pentru care Statul oferă anumite stimulente pe o perioadă de câteva luni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
tibica, 9 aprilie 2014
Principalul este ca statul nu le mai da somaj....cam la asta se refera acest domn generos
tibica, 9 aprilie 2014
Directorul adjunct al AJOFM Covasna, Téglás Ferenc, a declarat că în ultima lună au ieșit din evidențele șomajului aproximativ 600 de persoane,....dar asta nu inseamna ca si-au gasit loc de citeste integral
io, 9 aprilie 2014
La statistici suntem buni, statul nu face absolut nimic , mai ales in secuime pt. a crea locuri de munca, noroc ca este Brasovul aproape, ca aici in secuime mai importante sunt steagurile, placutele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.