ACTUALITATE 19 februarie 2013

A crescut numărul șomerilor, dar a început „sezonul” angajărilor

de Monica Vrânceanu | 572 vizualizări

În tot judeţul sunt aproape 7.000 de șomeri

Numărul șomerilor a crescut foarte puțin în ultima lună în județul Covasna, astfel că la finele lunii ianuarie aveam 7.316 șomeri, doar 2.421 dintre aceștia fiind indemnizați. 2.280 dintre șomerii covăsneni provin din mediul urban, în vreme ce cei mai mulți – 5.036 se află în mediul rural, acolo unde șansele de ocupare sunt cele mai mici. Numărul șomerilor este „îngroșat” de 522 de absolvenți de studii medii și superioare, care din vara lui 2012 și până acum nu au reușit să se angajeze. În topul meseriilor care dau cei mai mulți șomeri sunt manipulatorii de marfă, vânzătorii, zidarii, muncitorii în construcții, asistenții în vânzări și necalificații.

Potrivit directorului Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, în ultima perioadă s-au făcut mai multe disponibilizări necolective: la Sfântu Gheorghe 91 de persoane, la Întorsura Buzăului 21 de persoane, la Târgu Secuiesc 56 de persoane și la Covasna 36. La Baraolt au avut loc atât disponibilizări necolective cât și unele colective; este vorba despre 80 de oameni disponiblizați, dintre care 46 de la fosta fabrică de apă minerală Biborțeni. Acești 46 apar pe lista disponibilizaților, însă au fost reangajați aproape imediat la noua fabrică Aqua Invest, 16 dintre ei fiind persoane de peste 45 de ani, care au fost angajate cu convenții prin care timp de un an AJOFM stimulează menținerea în locul de muncă prin suma de 500 de lei lunar pentru fiecare om.

Pe de altă parte, angajări au făcut mai multe firme din județ, astfel că s-au găsit locuri de muncă pentru 196 de persoane din rândul șomerilor, iar Kelemen Tibor susține că tendința se menține, în această perioadă crescând numărul persoanelor care își găsesc un loc de muncă – fie prin Agenție, fie pe cont propriu.

AJOFM Covasna a realizat și o statistică a situației angajărilor pe ultimii ani, din care reiese că din 2009 și până în 2012 s-a mers oarecum în regres. Astfel, în 2009 județul Covasna avea 4.044 agenți economici și 48.271 de salariați, în vreme ce salariul mediu brut era de 1.187 lei. Anul trecut s-a ajuns ca numărul agenților economici să fie 3947, cel al salariaților la 47.290 iar salariul mediu brut la 1.224 lei.

„Au fost ani grei, cu scăderi de salariați și de agenți economici și chiar dacă 2012 nu a fost un an foarte rău, comparativ cu 2009 se observă scăderile. Încercăm să ne implicăm în continuare spre stimularea angajatorilor prin convenții, astfel încât tot mai mulți șomeri să-și găsească de lucru”, a mai spus Kelemen Tibor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.