ACTUALITATE 22 martie 2020

(Update) 60 de covăsneni, în carantina de la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 5256 vizualizări

UPDATE: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Árpád a transmis că nu găsirea vinovaților trebuie să fie prioritatea, ci găsirea de soluții. 

„În aceste momente dificile, trebuie să găsim soluții, nu vinovați!
Când medicii au venit acasă, Austria nu era încă o țară galbenă, așa că au făcut ceea ce au făcut toți ceilalți: au început să lucreze. Pentru că fuseseră asimptomatici multă vreme, nu au ştiut că îi pot infecta şi pe alții. Dacă și ce ar fi trebuit făcut mai bine, se poate discuta la nesfârşit, dar nu ajută la nimic.
Acum ajută dacă ne gândim la ei, să le dorim bine, pentru că vor salva vieți atunci când vor fi vindecați!”, a transmis edilul pe pagina sa de Facebook. 

Un număr de 60 de persoane se află, în prezent, în carantină la Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe, pe cele trei secții închise, după ce un angajat al spitalului a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Secțiile de Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie și sala de nașteri sunt astfel închise pentru cel puțin 14 zile, începând cu data de 22 martie.

E vorba despre o doamnă care urmează să nască, opt paciente la secția de Ginecologie, 13 mămici și 17 copii la neonatologie. Plus 21 de asistente și medici, care în momentul de față sunt izolați în secția respectivă și sunt sub supraveghere medicală. (...) O să aflăm rezultatele și în funcție de rezultat, rămân în spital, rămân acasă în izolare sau vor fi tratați tot în cadrul spitalului”, a declarat duminică, într-o conferință de presă, managerul spitalului județean, András Nagy-Róbert.

Vestea că unul dintre angajații care în jurul datei de 8 martie a revenit în țară dintr-o excursie în străinătate a fost diagnosticat cu noul coronavirus a venit sâmbătă seara, după ora 21:00 și de atunci s-a luat măsura ca toți cei implicați să rămână în spital.  

Managerul spitalului spune că măsura autoizolării nu se impunea, în mod normal, la vremea respectivă pentru angajatul depistat acum pozitiv, având în vedere că la momentul la care a revenit în România, țara nu figura ca zonă de risc. „În mod normal nu (n.red. nu se impunea autoizolarea). Era țară „verde” la momentul respectiv”, a spus managerul.

O anchetă epidemiologică a fost demarată duminică dimineața și potrivit conducerii spitalului, va dura mai bine de două zile până vor veni noi rezultate. Iar printre contacți se numără și pacienții pe care i-a consultat angajatul spitalului, în calitate de medic, în perioada 8 – 18 martie.

E vorba de sute de contacți, dar e greu de zis exact. Norocul este că în toată această perioadă de când s-a reîntors angajatul din străinătate a purtat mască și mănuși tot timpul. Din acest punct de vedere, cred că nu va avea o amploare atât de mare pe cât ar fi putut avea dacă nu erau măsurile acestea de protecție la momentul respectiv”, a mai spus managerul, care a precizat și că „se merge pe linia de contacți direcți, iar contacți direcți se consideră toți cei de pe secția de Obstetrică Ginecologie, Neonatologie și tot personalul din blocul de nașteri”.

În același timp, managerul spitalului a făcut un apel la calm și a subliniat că este important ca toți cetățenii județului să stea, pe cât posibil, în case.

Recomandarea mea este să nu se panicheze. Trebuie calm, trebuie liniște, trebuie să stea în casă, să limiteze cât mai mult și pe perioada ce urmează contactul cu alte persoane. Este o schimbare de viață. Și asta nu înseamnă că trebuie să dea năvală la cel mai mare mall și să cumpere baxuri de ulei, zahăr și făină. Trebuie să trecem prin această situație și prin aceste momente și izolarea cât mai mult timp cred că va aduce avantajele scontate de autorități prin măsurile acestea. La prima audiție, par restrictive. (...) Toată lumea trebuie să stea numai în familie. Va fi un Paște care va trebui să rămână doar în familie. Ar trebui pe perioada următoare să avem grijă de cei vârstnici, de părinți, bunici, pentru că ei sunt categoria cea mai expusă în acest moment la această pandemie”, a explicat András Nagy-Róbert.

Între timp, pe lângă măsura carantinării secțiilor amintite, s-a mai hotărât ca toți pacienții cu patologie obstetrica-ginecologie să fie redirecționați către Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

Totodată, imediat după aflarea veștii a început și decontaminarea întregului spital.

Autoritățile transmit că cei care în ultima perioadă au intrat în contact cu angajații secțiilor amintite să se autoizoleze, împreună cu familia, la domiciliu 14 zile și să apeleze următoarele numerele de telefon puse la dispoziție de autorități: DSP Covasna: 0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426, ISU Covasna: 0755-740 427.

Comunicatul de presă al Spitalului ----- https://covasnamedia.ro/actualitate/medic-de-la-spitalul-judetean-infectat-cu-virusul-covid-19 

Comunicatul de presă al Prefecturii: ------ https://covasnamedia.ro/actualitate/oficial-carantina-la-sala-de-nasteri-si-mai-multe-sectii-din-spitalul-judetean

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.