2024: Ce am învățat util de la medicii Spitalului Județean
Când vine vorba de sănătate, oamenii par supuși hazardului și întâmplării, însă de multe ori, părerea aceasta este contrazisă din plin de realitate. Să ai grijă de sănătatea ta este o responsabilitate, pe care nimeni nu ar trebui să o ocolească. O spun și medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, care, prin informațiile pe care ni le-au transmis pe parcursul anului 2024, ne-au oferit claritate și speranță, ajutându-ne totodată să devenim mai conștienți de importanța prevenției și a educației pentru sănătate.
Uitându-ne la toate informațiile primite pe parcursul anului trecut de la specialiștii din Spitalul Județean, am selectat câteva dintre cele mai utile lecții, de care, pentru binele nostru, merită să ținem cont și de acum înainte. Iată care ar fi acestea:
1. Pe piele se oglindește orice fel de schimbare din corp
Într-un interviu realizat în luna martie a anului trecut, Dr. Mild Edit, șefa Compartimentului de Dermatologie, ne-a prezentat cât de mult contează diagnosticarea precoce a problemelor dermatologice. Aceasta a vorbit și despre un fapt îmbucurător, anume acela că oamenii dau tot mai mult semne că încep să conștientizeze că vindecarea este mai rapidă și mai sigură atunci când boala este depistată mai devreme „Un lucru pozitiv pe care îl văd de câțiva ani buni este că tot mai multe persoane vin pentru screening, își arată alunițele, vor să facă un control al pielii, deci acea medicină preventivă pe care am învățat-o încă din facultate, nu spun că se realizează așa cum ne-am dori, dar măcar începe să se contureze. Deci vin inclusiv copii pentru a-și verifica alunițele, pentru a fi incluși într-un control periodic, pentru că din momentul în care vine pentru prima dată, dermatologul decide, în funcție de ce are pe piele, cât de frecvente să fie controalele sau dacă acestea sunt necesare”, ne-a declarat Dr. Mild Edit.
Interviul cu medicul dermatolog poate fi citit în întregime aici.
2. Evaluarea corectă se face în echipă
Luna aprilie a anului 2024 a venit cu clarificări foarte importante despre autism și ADHD, două patologii despre care auzim din ce în ce mai des. Într-un bi-interviu oferit publicației noastre Dr. Salan Andreea, medic primar psihiatrie pediatrică, și dr. Ioana Bărbulescu, medic primar psihiatrie pediatrică și neurologie pediatrică, au oferit, între altele, detalii cu privire la cauzele care produc astfel de patologii. „Expunerea la radiaţii, expunerea la partea de electromagnetică, ecrane şi toate cele cu care ne-am învăţat să stăm, tot ceea ce înseamnă aditivi alimentari şi calitatea proastă a alimentaţiei. (...) pot să influenţeze reţeaua neuronală, felul în care se aşază neuronii, iar o reţea „bușită” buşeşte în comportament,” a subliniat dr. Ioana Bărbulescu.
Cu toate acestea, nu este cazul să ne speriem prea tare întrucât încă mai sunt aspecte care ne pot ajuta să ducem o viață obișnuită. „Dacă nu uităm de lucrurile care par învechite, să ne plimbăm şi prin parc, să urcăm şi cu rulantele prin Şugaş şi să ne cumpărăm ceva, să jucăm remi împreună, să pierdem, să câştigăm, să ne batem cu pernele, să mergem cu bicicleta, să reparăm bicicleta, atunci răul pe care îl face device-ul ăla nu cred că este atât de mare”, ne-a redat speranța Dr. Salan Andreea.
Mai multe informații pe acest subiect găsești deschizând acest link.
3. Medicina poate face uneori minuni
Într-un interviu acordat colegei noastre Iulia Drăghici - Taraș, dr. Călin-Traian Șuta, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, a relatat câteva povești impresionante despre ceea ce se poate numi fără rezervă miracol medical. Un asmenea miracol, care pare mai degrabă desprins din cărțile SF, este cel în care medicul și echipa alături de care a lucrat au reușit să îi pună la loc mâna unui pacient. Este lesne de înțeles de ce în opinia medicului Călin-Traian Șuta „Mersul la medic nu e chiar atât de rău”, ba chiar „uneori este indicat să fie periodic pentru diferite patologii cronice care se pot agrava, spre exemplu sindromul de canal carpian, boala Dupuytren sau degetul „în resort”.
Care sunt celelalte minuni pe care le mai pot face specialiștii în microchirurgie reconstructivă afli citind integral acest interviu.
4. Chirurgia e știință, dar și un fel de artă
Într-un articol despre chirurgie acordat în octombrie de Dr. Máthé Ervin, chirurg generalist la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, am aflat că succesul oricărei operații depinde de combinația dintre pregătire științifică și abordarea personalizată, fiecare organism fiind unic. Ca majoritatea medicilor, și Dr. Máthé Ervin a ținut să sublinieze cât de importantă este prevenția. „Aș dori să accentuăm prevenția, să aibă contact mai repede pacientul cu medicul, să aibă încredere mai multă, sau medicul de familie să îl trimită cât de repede la medic specialist. Dacă e un caz mai incipient, cu un stadiu tumoral mai incipient, putem să efectuam intervenție mai mică, iar riscul de complicații e mai scăzut, avem o vindecare mai bună, pacientul poate să meargă mai repede acasă, poate să se reîntoarcă la viața normală în timp mai scurt. Și în cazul cancerelor are șansele de supraviețuire și calitatea vieții mai bune”, a precizat chirurgul.
Dacă vrei să afli care sunt cele mai frecvente intervenții chirurgicale care se fac la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, deschide acest link.
5. Când cumpărăm țigări, ne cumpărăm boli
Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Mondială de Luptă Împotriva Fumatului, din 31 mai, am publicat un interviu cu medicul primar pneumolog dr. Ráduly Enikő, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aceasta a vorbit pe larg despre riscurile fumatului și despre consecințele pe care acesta le are asupra organismului uman „Nu știu dacă există vreun organ în organismul nostru care să nu fie afectat de fumat, dar primul impact este inhalarea fumului de țigară. Deci pot să zic că sfera ORL, cavitatea bucală, faringe, este prima poartă și după aceea unde trimitem fumul, deci plămânul. Dar apoi se elimină prin rinichi, ajunge și în stomac. De sarcină nu mai trebuie să spun, că are riscurile ei la o mamă fumătoare. Mai avem cataracta la ochi de la fumul de țigară și multe alte afectări. Nu mai vorbim de aspectul estetic, pe piele și așa mai departe. Dar aparatul respirator este primordial afectat de fumat. Pot să spun că sunt două mari categorii de boli care au directă legătură cu fumatul, deci cu un risc major dacă pacientul este fumător”, a afirmat medicul.
Pentru mai multe informații pe subiect, accesează articolul.
Tema fumatului a fost reluată și în luna decembrie. De data aceasta, informațiile despre efectele viciului și eventualele remedii ni le-a furnizat Dr. Anita Enceanu, medic specialist în pneumologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aceasta a afirmat că „În prezent, studiile zic că 80% din cancerul bronhopulmonar apare la pacienții fumători. Personal consider că acest 80% este un procent mare. Cei 20% care nu sunt fumători, și sunt totuși diagnosticați cu cancer bronhopulmonar, ori dezvoltă acele tipuri de cancer care rar apar la fumători (ei de obicei au un anumit tip specific de tumoră), ori au istoric prelungit de expunere la substanțe toxice la locul de muncă, sau au o tendință genetică de transformare a celulelor în celule canceroase”.
Dacă te interesează să afli și alte aspecte legate de obiceiul de a fuma și de tipurile de țigări care sunt mai puțin nocive intră să afli detalii.
6. Există speranță de viață lungă pentru pacienții cu HIV/SIDA
Pentru a marca în mod corespunzător Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, pe 1 decembrie am publicat un material realizat cu sprijinul doctoriței Porumboi Ileana-Gabriela și al doctoriței Zorojanu Andreea-Lidia, medici primari în boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”. Acestea au vorbit despre progresele medicale în tratarea HIV/SIDA și au transmis comunității mesajul că astăzi, un astfel de diagnostic nu mai este o condamnare, iar pacienții pot avea o viață activă și normală, dacă respectă tratamentul.
Mai multe informații: aici.
7. Unii oameni au luxul de a nu vedea ceea ce nu își doresc să vadă
Luna decembrie este luna sărbătorilor în casele oamenilor, și a urgențelor medicale de tot felul, în spitale. Într-un material amplu și util, medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe, Dr. Ovidiu Boieriu, a oferit o varietate de sfaturi și clarificări cu privire la bolile copiilor și tratarea acestora, aducând totodată lămuriri cu privire la ce anume reprezintă urgență și ce poate fi tratat la medicul de familie. „Dacă vezi copii în stare gravă, înveți să apreciezi și să te bucuri mai intens de ceea ce ai acasă. Ești un pic mai îngăduitor cu copilul tău când îți sparge cana de cafea pe covorul cel nou și alb din sufragerie (...) Unii oameni au luxul de a nu fi obligați să vadă ceea ce nu-și doresc să vadă. Noi, medicii, mai ales cei de la Urgență, nu ne permitem un astfel de lux”, a concluzionat Dr. Ovidiu Boieriu.
Mai multe informații despre urgențele în cazul bolilor la copii se găsesc în acest link.
♦♦♦
Ca mențiune suplimentară, amintim că Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” s-a gândit în 2024 și la viitorul medicinei. Astfel, mai mulți elevi din ani terminali de liceu au primit oportunitatea de a afla ce înseamnă profesia de medic, în cadrul Programului Shadow, despre care publicația noastră a relatat aici pe larg.
Pe parcursul anului 2024, abonații Revistei OCV, a cărei ultimă apariție a fost în decembrie, au putut veni în contact și cu alte sfaturi și informații utile despre sănătate primite de la medicii Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pe care, în perioada următoare, intenționăm să le publicăm și pe site-ul covasnamedia.ro, unde și în 2025 vom împărtăși povești care să inspire, să sprijine și să redea speranța acolo unde este nevoie de ea.