13 localități covăsnene cu incidență COVID peste 3/1000; alte 59 fără niciun caz
Autoritățile spun că nu e cazul de relaxare, ci dimpotrivă, de precauție, mai ales că județul este unul de tranzit
Situația COVID-19 în județul Covasna nu este una de speriat, deocamdată, însă acest lucru nu înseamnă că e rost de relaxare, ci dimpotrivă. O arată și cifrele de luni, dar o spun și autoritățile. În raportările de luni, 26 octombrie, județul Covasna a figurat fără niciun caz nou de COVID-19. Asta în condițiile în care nici numărul total al testelor nu este diferit față de cel raportat duminică. Totuși, la nivel național, au fost înregistrate 2.844 de noi îmbolnăviri, din 8.709 teste prelucrate.
Numărul cazurilor active este, la data raportărilor, de 507, după ce 43 de persoane au fost declarate vindecate în ultimele 24 de ore.
Din păcate, între timp a fost raportat și un deces, la un pacient „de 78 ani, din orașul Covasna, cu test COVID-19 confirmat. Pacientul era cunoscut cu afecțiuni anterioare, respectiv infarct miocardic vechi, stent coronarian, cardiomiopatie diabetică. La data de 23.10.2020 a decedat”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Covasna.
În ceea ce privește incidența cazurilor la nivelul județului, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, aceasta este de 1,83/1000 de locuitori, în vreme ce de la DSP Covasna, cifrele arată o incidență de 1,87/1000 de locuitori.
„Precizăm că la această dată, pentru un număr de 13 localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare), a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sf. Gheorghe, Bodoc, Malnaș, Angheluș, Dalnic, Dobârlău, Mereni, Ozunca – Băi, Pădureni, Chilieni, Pachia, Valea Zălanului și Sâncraiu.
De asemenea, la această dată, un nr. de 24 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare), între 1,5 – 3/1000 locuitori, 26 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 59 de localități nu au niciun caz pozitiv.
Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, mai arată comunicatul de presă de luni al Prefecturii.
Autoritățile îndeamnă în continuare la înțelegere din partea cetățenilor. Președintele Consiliului Județean Covasna spune că din cifre se vede că locuitorii județului Covasna au înțeles să respecte regulile, având în vedere mai ales faptul că județul este expus, fiind unul de tranzit.
„Știu că restricțiile sunt severe. Și eu sunt tată, am familie, copii la școală, nevasta mea e cadru didactic și dirigintă de clasă. Credeți-mă că simt, înțeleg, știu foarte multe aspecte în ceea ce înseamnă aceste restricții. Dar trebuie să le respectăm, pentru că altă metodă nu avem. Singura problemă și marea diferență dintre acest virus și celelalte boli este că aici nu avem antidot. Singurele măsuri sunt masca, pe care trebuie să o purtăm, distanțarea și dezinfectarea cât mai deasă a mâinilor și precauția. Datorită faptului că am fost precauți, totuși județul Covasna este în partea mai bună, dacă ne uităm la situația națională. Într-adevăr, la început am avut câteva probleme și o să mai fie probleme pe parcurs, pentru că acest virus este invizibil, dar ați văzut că totuși am reușit să ținem județul Covasna și majoritatea localităților într-o situație în care ne așezăm în partea mai bună a județelor din România, deși suntem un județ tranzit. Vă dați seama că prin județul nostru trec zilnic numai pe axa Brașov – Târgu Secuiesc – Bacău 15.000 de mașini. Asta înseamnă 15.000 de oameni. Alții, în fiecare zi. În plus, mai este și axa Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc. Deci sunt posibilități mari de infectare. Am reușit ca până la urma urmei să punem la punct și să rămână în picioare spitalul nostru din Sfântu Gheorghe, am ajutat foarte mult și celelalte spitale, am investit, am alocat fonduri multe. (...) Eu spun că nu o să fie mai ușor. Cu siguranță, probabil o să fie mai greu. Așa spun specialiștii din București sau din celelalte țări, din Europa sau din America. Trebuie să fim precauți”, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
În ceea ce privește ideea de a transforma Spitalul Județean de Urgență din nou în spital exclusiv COVID, el spune că se muncește pentru a evita acest lucru, că s-au alocat fonduri și celorlalte spitale, dar că, în definitiv, cei care vor lua măsurile care se impun vor fi specialiștii.
„Am văzut carențe și lipsuri în primăvară. Am încercat și încercăm în așa fel încât să funcționeze diferite clădiri COVID și totodată să putem să punem în mișcare și urgențele, pentru că ați văzut, la Târgu Secuiesc nu există secție de urgențe. Acolo, toată primăvara și vara urgențele au fost într-un cort. Acum e frig. Deci nu se poate să ținem oamenii la urgență în cort, în curtea spitalului. Deci ne-am pregătit și pentru acest lucru, am investit mult, am construit, ați văzut, la spitalul județean o nouă clădire care funcționează ca triaj și așa mai departe. Încercăm să avem grijă. Eu nu mă pricep la medicină. Specialiștii au spus și o să spună întotdeauna ce trebuie să facem. Eu mă pricep la organizare, eventual și la organizarea fondurilor din afara bugetului, pentru că am organizat, să știți, foarte bine nu zeci ci sute de mii de euro în sprijinirea laboratorului, triajului, aparatură medicală și așa mai departe, pe care i-am adus din fonduri private, de la întreprinzători privați”, a punctat președintele CJ Covasna.
Datele de luni ale autorităților arată și faptul că 771 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt în carantină la domiciliu ori la locația declarată, iar alte 101 sunt internate în spitale.
Detalii despre situația incidenței COVID la nivelul mai multor localități din județ, cu date de la DSP din data de 25 octombrie, sunt publicate pe site-ul www.covasnamedia.ro, la știrea „Județul Covasna, din scenariul roșu în cel galben, după incidența COVID”.