ULTIMA ORĂ 12 martie 2012

UDMR blochează Parlamentul. Aleşii Uniunii refuză să participe la şedinţele de plen

de Covasna Media | 425 vizualizări

UDMR a decis să boicoteze Parlamentul pentru a obţine linia de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Aleşii Uniunii au primit, luni, mandat de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la şedinţele de plen, până când Executivul nu va adopta hotărârea de guvern.

Potrivit liderului deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, parlamentarii Uniunii au primit mandat, după şedinţa grupului, de la preşedintele Uniunii, să nu participe la lucrările Camerei Deputaţilor de luni.

"Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş", a spus Mate Andras.

Udemeristul a explicat că nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, la rândul său, că parlamentarii Uniunii nu vor participa la şedinţele de plen ale Senatului până când Guvernul nu va adopta Hotărârea privind rezolvarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş.

Fekete Andras Levente a spus că motivul este legat de ezitarea manifestată de Guvern în legătură cu adoptarea unei Hotărâri privind învăţământul în limba maghiară la UMF Târgu Mureş în pofida înţelegerii avute în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei.

În urma deciziei UDMR de a nu participa la lucrări, şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei "în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş".

"Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată", a spus liderul UDMR.

USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 13 martie 2012
Iar asta se numeste SANTAJ....dar din moment ce UDMR il practica deja de multi ani,nu se mai mira nimeni.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.