ULTIMA ORĂ 11 martie 2014

TVA și CAS sunt cele mai împovărătoare impozite din România

de Covasna Media | 562 vizualizări

Taxa pe valoarea adăugată și contribuțiile sociale sunt considera­te cele mai împovărătoare impozite din România de către antreprenorii care au răspuns unui sondaj realizat de KPMG România, informează Agerpres.

„Campioana tuturor taxelor este TVA (43% dintre cei chestionați afirmă că TVA este cel mai împovă­rător impozit — n.r), care este și foarte mare, pe locul doi sunt contribuțiile sociale. România se află pe locul doi sau trei în Europa ca mărime a contribuțiilor sociale. Impozitul pe venit este pe locul trei (10%), dar la distanță destul de mare, și apoi accizele și impozitele locale”, a declarat marți Dragoș Doroș, director în cadrul KPMG România, într-un seminar pe teme de fiscalitate.

În ceea ce privește efectele pe care le-ar avea o serie de măsuri propuse de autorități, Dragoș Doroș susține că o eventuală introducere a cotelor diferențiate de impozitare a veniturilor (8% — 12%—16%) ar avea un efect nega­tiv asupra încasărilor bugetare care nu ar putea fi acoperite nici din sumele colectate din acciza suplimentară pe carburanți.

La rândul său, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că printr-o astfel de măsură eforturile sunt irosite într-o direcție greșită și pledează pentru micșorarea TVA și CAS.

În același timp, Dragoș Anastasiu, CEO Eurolines, a spus că măsura propusă este „o aberație socialistă cu tentă electorală”.

În privința reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, atât participanții la studiu (79%), cât și specialiș­tii prezenți la seminar au declarat că ar fi o măsură bună și foarte bună.

Ionuț Dumitru susține, chiar, că reducerea CAS ar trebui să fie pe prima poziție a priorităților autorităților. Tot el admite, însă, că veniturile la buget ar scădea cu sume de ordinul miliardelor de lei, iar compensarea ar trebui să vină din lărgirea bazei de impozitare și din taxarea celor 1,5 milioane de persoane care nu plătesc nimic.

Și în ceea ce privește reducerea impozitului pe profitul reinvestit, opiniile celor chestionați în sondajul KPMG sunt net favorabile (88% consideră că măsura este bună sau foarte bună).

În schimb, impozitul pe clădirile speciale este considerat a avea un impact negativ și foarte negativ de către 69% dintre participanții la sondaj.

Referitor la rambursarea cu întârziere a TVA de către stat, 88% dintre cei chestionați susțin că ar cere dobânzi și penalități statului, însă nimeni nu recurge la o astfel de soluție, a mai spus Dragoș Doroș.

„Nimeni nu cere penalități statu­lui. Asta este o problemă foarte, foarte importantă și foarte gravă de mentalitate”, susține Doroș care a precizat că, în general, firmele preferă să păstreze o „relație bună” cu autoritățile fiscale. „Relația aceasta bună duce, încet — încet, la degradarea până la insuportabil a relației în sine dintre autoritate și contribuabil”, a explicat Doroș.

În privința sistemului TVA la încasare, care a devenit opțional anul acesta, 42% dintre participanții la sondaj susțin că au renunțat la sistem, iar 55% l-au păstrat.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.