ULTIMA ORĂ 17 ianuarie 2012

Sindicatele refuză dialogul cu Boc

de Covasna Media | 336 vizualizări

Confederaţiile sindicale refuză să participe la Consiliul de Dialog Social. Motivul invocat este acela că nu există o ordine de zi a şedinţei. Întâlnirea era programată pentru astăzi.

"Ținând cont de convocarea Consiliului Național Tripartit de Dialog Social (CNTDS), pentru care nu s-a stabilit o ordine de zi, și de multitudinea de subiecte solicitate de mișcarea sindicală și nerezolvate, precum a) Nerealizarea convocării CES extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartită, în vederea rezolvării înlocuirii părții guvernamentale cu reprezentanții societății civile, cu participarea tuturor reprezentanților confederaților sindicale și confederațiilor patronale reprezentative la nivel național (...) Confederațiile sindicale reprezentative nu participă la reuniunea de astăzi a CNTDS. Confederațiile sindicale sunt dispuse să reia dialogul social în conditiile în care Guvernul soluționează aliniatul a) de mai sus", se arată în scrisoarea deschisă, citată de NewsIn, care este semnată de președinții celor cinci confederații sindicale, respectiv Bogdan Hossu (Cartel Alfa), Ion Samoilă (CNSLR Frăția), Dumitru Costin (BNS), Ion Popescu (CNS Meridian) și Iacob Baciu (CSDR).

Sindicaliștii mai cer în scrisoarea deschisă convenirea unui calendar de întâlniri ale CNTDS în cadrul cărora să fie dezbătute și soluționate și alte subiecte, după cum urmează: modificarea Codului muncii și legislației muncii, neținand cont de acordul dintre toate confederațiile sindicale și a confederațiilor patronale reprezentative la nivel național structurate în federații profesionale, care are ca efect și eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel Național; nerespectarea Acordului Național din anul 2008 privind evoluția salariului minim în România, a condus la acordarea unui salariu minim garantat în plată pe anul 2012 la o valoare nejustificat de mică; disponibilizările colective din toate sectoarele de activitate fără a lua măsuri concrete prin care să se creeze noi locuri de muncă; lipsa politicilor de conservare a locurilor de muncă din economie (precum și neaplicarea șomajului tehnic în anii 2011 și 2012); actuala lege a pensiilor care, în opinia sindicatelor, nu respectă drepturile lucrătorilor și a condițiilor de muncă în care aceștia și-au desfășurat activitatea; "denigrarea și încercarea de distrugere a mișcării sindicale (inclusiv prin restricționarea dreptului la grevă sau nerespectarea prevederii de încasare a cotizațiilor sindicale în sectorul bugetar)".

Premierul Boc a anunţat că participă, marţi, la Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la ora 14.00, la Palatul Parlamentului. Deocamdată, chiar şi în urma refuzului sindicatelor, programul lui Boc nu s-a schimbat, după cum au precizat, pentru NewsIn, surse de la Guvern.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.