ULTIMA ORĂ 16 iulie 2012

Antonescu: Referendumul, validat cu prezenţa la urne a 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe liste

de Covasna Media | 417 vizualizări

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat luni că promulgă legea referendumului în varianta cerută de Curtea Constituţională, astfel încât pentru validarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu va fi necesară prezenţa la urne a jumătate plus unu din alegătorii inscrişi în listele electorale.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

- Îl felicit pe premier şi pe ministrul de Finanţe pentru măsurile adoptate, aşteptate de mediul de afaceri de foarte mult timp. Ii felicit că, intr-o perioadă foarte agitată, au găsit resursele să adopte măsurile necesare mediului de afaceri din România. E dovada faptului că acest guvern ştie să facă o ierarhie de priorităţi.

- În toate măsurile luate, de la plata TVA, incasarea facturii, deductibilităţile pentru cercetare există un spirit deschis şi o intelgere a faptului că, fără măsuri de creştere economică, cu caracter economic care să aibă ca finalitate cât mai rapidă creşterea numărului de locuri de muncă, suntem condamnati să discutăm despre macroeconomie.

- Despre întâlnirea de luni cu premierul şi preşedinţii Camerelor: Am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului aşa cum a fost votată de Parlament şi cum a trecut prin Curtea Constituţională.

- Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă incalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate şi la care au făcut trimitere şi cei mulţi din ţară şi din afara ţării care au pledat in aceste zile pentru indeplinierea cvorumului.

- Comisia de la Veneţia spune foarte clar că nu se recomandă atingerea unui cvorum pentru că ar putea să facă inefectiv votul celor care se pronunţă şi să încurajeze tactici absenteiste. Totuşi, în faţa deciziei Parlamentului şi CCR am socotit că e mai putin important punctul meu de vedere, am promulgat legea şi am inchis unul din subiectele fierbţini de dezbatere.

- România se află sub un asalt de dezinformare, intr-o situaţie extem de dificilă în care a fost adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperati că isi pierd scaunul. Ceea ce au făcut aceşti oameni in presa si mediile politice internaţionale este un lucru pe care nu l-aş putea califica decat din punct de vedere moral crimă împotriva acestei ţări

- Am discutat de OUG prin care se scoteau de sub jurisdictia CCR hotărârile Parlamentului. Am luat act de decizia CCR conform căreia anumite hotărâri trebuie să rămână supuse controlului constituţional şi altele nu. Preşedintii Camerelor m-au asigurat ca textul OUG va fi modificat in sensul integral , in forma exactă cerută de CCR. Odată cu deciziile Parlamentului maine, poimaine si acest subiect va fi inchis.

- Nici eu, nici premierul nu dictăm Parlamentului, oameni care nu cunosc Constituţia imi cer asta mie.

- Am văzut că există o anumită tulburare şi acuzatii in legătură cu participarea mea la un miting la Timişoara, acuzatia că preşedintele interimar nu ar avea voie, că nu s-ar cuveni. Las la o parte ironia şi jena că astfel de reproşuri pot veni de la cineva ca Băsescu. Trebuie să spun că am participat la un miting orga izat de societatea civilă în Timişoara pentru a+mi spune foarte limpede părerea despre 2 teme: că cetăţenii României trebuie să vină, indiferent de optiunea lor, si să se exprime la referendum, şi în al doilea rând- să vorbesc oamenilor despre drepturile inalienabile ale României, despre faptul că nimeni, nici Băsescu, nici Macovei nu pot scoate România din UE sau civilizatia democratică, pentru că nu ei au dus+o acolo si pentru că România merită pe deplin acest statut.

- Nu stiu dacă voi participa sau nu la mitinguri in timpul campaniei pentru referendum.

- S-a vorbit de minciuni rostite de la acest pupitru. Nu doresc să polemizez de la acest pupitru, ii voi da răspunsul lui Traian Băsescu cu altă coazie. De la acest pupitru nu am făcut nicio declaraţie referitoare la Radu Mazăre. In seara zilei de 13 iulie, am spus că nu exista un document oficial in care să i se pună conditii premierului, am spus adevărul. La Preşedintia României nu a ajuns niciun document din partea CE, ca atare consider că am spus adevărul.

- Despre informările din presa străină: Consider că există cercuri politice şi mediatice care doresc să forţeze o decizie a poporului român la acest referendum. rezultatul acestui referendum va fi dat doar de cetăţenii români.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.