ULTIMA ORĂ 25 martie 2014

Proiecte tip pentru fermierii mici şi mijlocii

de Covasna Media | 641 vizualizări

Prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, fermierii mici şi mij­locii vor avea la dispoziţie proiecte tip făcute de Ministerul Agriculturii. Faţă de PNDR 2007-2013, noul PNDR este un program mult mai simplificat.

Cele 8 miliarde de euro disponibile vor fi orientate către 14 măsuri principale structurate pe trei direcţii: partea de produse vegetale şi achiziţie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproducţie şi dezvoltarea fermelor de familie.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin a precizat că se va introduce un sistem de achiziţii publice pentru privaţi (mult mai simplificat) şi va încerca rezolvarea unei proble­me pe care România o are în agricultură şi anume creşterea exportului. Nu se mai doreşte exportarea materiei prime, ci a produselor procesate.

Toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială.

„O noutate pe noul PNDR este că vom avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, pe toate cele 14 măsuri din program, cu o evaluare lunară sau trimestrială. De asemenea, vrem să mai rezolvăm şi infrastructura secundară de irigaţii, pentru că a reieşit, şi în urma consultărilor pe care le-am avut la minister, dar şi la toate deplasările prin ţară, că această sumă de 370 de milioane de euro pe care o avem pentru sistemul de irigaţii poate să rezolve problemele din sector”, a declarat Daniel Constantin pentru Agerpres.

Daniel Constantin doreşte să rezolve şi infrastructura secundară de irigaţii. Suma de 370 de milioane de euro poate să rezolve problemele din sector.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că toate investiţiile care se fac în sistemul integrat de dezvoltare a zonei Deltei Dunării şi a zonei limitrofe Deltei Dunării vor avea punctaj suplimentar pe toate măsurile, cu excepţia celor care sunt în Biosfera Deltei Dunării.

Noul PNDR va avea şi o măsură dedicată împăduririlor şi pentru crearea de perdele forestiere, suma alocată fiind de 105 milioane de euro.

Pentru cea mai importantă măsură din noul PNDR „Investiţii în active fizice” (cu trei submăsuri, respectiv moderni­zarea fermelor, procesare şi infra­structură) este prevăzută suma de 1.932 miliarde de euro, pentru măsura „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderi­lor” sunt fonduri de 1,032 miliarde de euro, iar pentru măsură care vizează „Serviciile de bază şi reînnoirea satelor din zonele rurale” fondurile sunt de un mili­ard de euro.

O altă măsură importantă este cea legată de „Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.

În noul PNDR, circa 619 mi­lio­ane de euro vor merge către „Instalarea tinerilor fermieri” şi 412,8 milioane euro către „Start-up şi dezvoltarea de microintreprinderi”.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.