ULTIMA ORĂ 10 mai 2012

Pro-Democraţia, consternată de adoptarea votului într-un singur tur pentru Parlament, critică USL

de Covasna Media | 363 vizualizări

Reprezentanţii Asociaţiei Pro-Democraţia se declară consternaţi că actuala majoritate, fără consultări şi cu jumătate de an înainte de alegerile generale, a trecut prin Senat legea care introduce votul majoritar într-un singur tur pentru Parlament, făcând exact ceea ce criticau la vechea putere.

"Luând act cu îngrijorare de aprobarea rapidă în Senatul României, în absenţa oricărei consultări cu partenerii sociali şi cu societatea civilă, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar într-un tur, Asociaţia Pro-Democraţia (APD) îşi exprimă consternarea şi cere Guvernului şi partidelor politice să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi să accepte să aplice bunele practici în materie electorală, renunţând la adoptarea, cu doar şase luni înaintea alegerilor parlamentare, a modificării radicale, într-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral", se arată într-un comunicat de presă de joi al organizaţiei.

Reprezentanţii organizaţiei amintesc că partidele care formează acum majoritatea guvernamentală criticau, în urmă cu cinci luni, prevederile cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, invocând tocmai principiile pe care chiar ei le încalcă.

"În urmă cu doar cinci luni, partidele care formează astăzi majoritatea guvernamentală criticau, în contextul aprobării fără consultare publică şi împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a altor organisme internaţionale, prevederile legii cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparenţă şi atitudinea autoritară a Guvernului şi a partidelor ce îl susţineau, pentru ca astăzi să foloseasca, se pare, aceleaşi metode. Inconsecvenţa USL, care trece cu uşurinţă peste recomandările Comisiei de la Veneţia şi susţine modificarea rapidă şi radicală a legislaţiei electorale, este cel puţin alarmantă", scriu cei de la APD în comunicatul intitulat "Una vorbim, alta fumăm".

APD afirmă că aşa-numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulţi ani. "Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica, caricatural, diferitele forme ale sistemului majoritar", spun cei de la APD.

Aceştia apreciază că sistemul electoral votat în Senat este "un serios pas înapoi", fiind folosit pe întreaga durată a regimului comunist în România.

"Atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniştii să concureze. Oare spre un astfel de regim ne îndreptăm?", scriu reprezentanţii organizaţiei.

APD conchide spunând că acest sistem electoral "poate produce grave distorsiuni ale democraţiei reprezentative" şi că este, cel mai probabil, neconstituţional.

"Caracterul egal al votului pentru Parlament, prevăzut la articolul 62 din Constituţie, corelat cu asigurarea reprezentativităţii cerute de articolul 61, este încălcat de sistemele majoritare, în special de cel într-un singur tur. Mai mult, sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale, care, în condiţiile crizei actuale, pot creşte tensiunea socială. Suprareprezentarea artificială a primelor partide, şi nu doar a primului, cum se spune în absenţa unei analize comparative, amplifică riscurile politice şi posibilitatea derivei antidemocratice. Viziunea pe termen foarte scurt, cumulată egoismului de partid sau de alianţă politică, pot antrena ţara într-o aventură riscantă", argumentează Asociaţia Pro-Democraţia, condusă de politologul Cristian Pârvulescu.

Având în vedere toate aceste susţineri, ONG-ul care a supravegheat mai toate scrutinele din România post-decembristă le cere celor din USL să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi să amâne dezbaterile pe această temă până după alegerile parlamentare, când ar trebui organizată o dezbatere "reală, consistentă şi de durată", atât asupra sistemului electoral pentru legislative, dar şi la celelalte niveluri.

(gandul.info)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.