ULTIMA ORĂ 3 aprilie 2013

Premierul o propune pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. Victor Ponta a trimis propunerile la CSM

de Covasna Media | 972 vizualizări

Premierul Victor Ponta a trimis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile sale pentru șefia parchetelor. Premierul o propune pe fostul procuror general, Laura Codruța Kovesi, în funcția de șef al DNA. Numele acesteia a fost vehiculat de presă, însă ieri premierul declara că nu va face propuneri pentru șefia parchetelor, ci va lăsa aceasta în seama viitorului ministru al Justiției.

Premierul menține propunerea fostului ministru al Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcția de procuror general - Tiberiu Nițu.

Victor Ponta este în prezent ministru interimar al Justiției. În această calitate, premierul a avut, marți, discuții cu secția de procurori a CSM. În urma discuțiilor, Victor Ponta a anunțat că dorește să respecte recomandarea procurorilor - dată cu unanimitate de opinii - și să declanșeze o procedură de selecție pentru desemnarea șefilor parchetelor. Ca urmare, a spus premierul, va amâna nominalizările și le va lăsa în seama viitorului ministru al Justiției.

Într-o scrisoare adresată CSM, premierul își motivează, miercuri, gestul de a face, totuși, nominalizările prin faptul că mandatul procurorului general interimar, Daniel Morar, expiră la 3 aprilie. Scrisoarea este datată 2 aprilie, iar ștampila Cabinetului Ministrului Justiției are data de 3 aprilie. Victor Ponta spune în scrisoare că trimite spre avizare șase propuneri de șefi și adjuncți de șefi de parchete în baza mandatului strict limitat pe care și l-am asumat, „având ca obiectivrezolvarea situației de instabilitate a Ministerului Public și identificarea unor soluții de asigurare a stabilității și predictibilității Ministerului Public, precum și de a asigura respectarea angajamentelor externe ale României și de a întări independența justiției”.

Daniel Morar, care a condus DNA din august 2005 până la sfârșitul anului trecut, fusese delegat, după încheierea mandatului, procuror general interimar, întrucât mandatul Laurei Codruța Kovesi expira. Daniel Morar a fost numit de președinte judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care o va prelua din iunie. Într-o emisiune televizată, Morar se experimase, marți seară, împotriva numirii lui Kovesi la DNA, motivând că nu are expertiză și CV în lupta anticorupție.

În ceea ce-l privește pe Tiberiu Nițu, acesta a fost propus și de Mona Pivniceru. Candidatura sa a fost avizată negativ de CSM și respinsă de șeful statului, care are ultimul cuvânt de spus în numirea șefilor parchetelor. Nițu a fost adjunctul lui Kovesi în perioada în care aceasta a fost procuror general.

Conform legii, procedura de numire a șefilor parchetelor este următoarea: ministrul Justiției propune, CSM avizează, iar președintele acceptă sau nu propunerile.

(digi24.ro)

Citeşte şi Crin Antonescu: Victor Ponta a făcut numirile fără să ne consultăm. Ne despărțim fundamental 

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.