ULTIMA ORĂ 17 aprilie 2012

Pensionarii vor plăti impozit doar pentru suma care depăşeşte 740 de lei

de Covasna Media | 386 vizualizări

Curtea Constituţională a decis ca impozitarea cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei cu titlu de contribuţii de asigurări sociale să se facă doar pentru suma care depăşeşte 740 de lei, nu pentru întreaga pensie. Decizia Curţii are efect doar pentru viitor.

Pe 13 martie, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei excepţii de neconstituţionalitate ridicată de către Kiss Andrei în procesul său contra statului român ce s-a desfăşurat la Curtea de Apel Cluj. Kiss a contestat constituţionalitatea OUG 107/2010 prin care pensionarii cu pensii de peste 740 de lei trebuie să plătească CAS în cuantum de 5,5%, fără însă ca prin aplicarea acestei impozitări, pensia să scadă sub pragul de 740 de lei. Prevederea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

CCR nu a declarat neconstituţională Ordonanţa, însă a stabilit că prevederile sale sunt constituţionale doar în măsura în care impozitarea de 5,5% se aplică asupra cuantumului de peste 740 de lei, nu asupra întregii pensii. Astfel, pensionarii plătitori de CAS vor plăti cei 5,5% doar pentru ceea ce depăşeşte pragul de 740 de lei.

Judecătorii Curţii nu contestă dreptul legiuitorului de impozita pensiile, însă apreciază că orice scutire de la plată trebuie să fie echitabilă în raport cu întreaga categorie a pensionarilor. În consecinţă, scutirea de la plata CAS trebuie să vizeze suma de 740 de lei, chiar şi în cazul în care pensiile sunt mai mari. "Regimul de protecţie stabilit de legiuitor de un anumit cuantum pentru pensii trebuie să aplice asupra tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor concret", se arată în decizia Curţii.

CCR subliniază că interpretarea potrivit căreia cei 5,5% trebuie să se aplice pe întreaga pensie nu este constituţională. "În acest fel se ajunge la situaţia ca sarcina fiscală să nu fie nici rezonabilă şi nici echitabilă în privinţa pensiilor al căror cuantum atrage plata totală sau parţială a contribuţiei de asigurări sociale de 5,5% de cuantumul pensiei în raport cu pensiile mai mici de 740 de lei, care sunt scutite total de la plata contribuţiei menţionate", susţin magistraţii de la Curtea Constituţională.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.