ULTIMA ORĂ 10 iunie 2014

Patronat: Staţiunile balneare au nevoie de sprijinul statului, altfel riscă să se degradeze

de Mediafax | 649 vizualizări

Staţiunile balneare riscă o blocare a investiţiilor, care va conduce implicit la de­gradarea acestora în următorii ani, dacă statul nu intervine cu facilităţi precum scutirea de taxe, spun oficialii patronatului din domeniu, care acuză autorităţile din turism şi că nu promovează sectorul balnear.

„În momentul de faţă, jumătate dintre staţiunile balneare din România sunt dependente de biletele de odihnă şi tratament acordate de Casa Naţională de Pensii. Faptul că unele staţiuni sunt dependente de această piaţă le asigură o marjă de profit mică, care nu le permite să facă investiţii. Pe de altă parte, companiile din domeniu care au făcut investiţii importante înregis­trează pierderi ca urmare a dobânzilor mari pe care le plătesc pentru creditele luate”, a declarat agenţiei Mediafax Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patro­natelor din Turismul Balnear din România (OPTBR).

El spune că aceste situaţii alungă investitorii, mai ales că statul nu a venit cu nicio facilitate care să compenseze pierderile sectorului bal­near.

Rădulescu a explicat că, în condiţiile în care multe societăţi balneare înregistrează pierderi, este evident că nu au profit reinvestit, pentru al cărui impozit să fie scutite.

„Un hotel de 100 de camere, a cărui modernizare a costat 7 mili­oane de euro, reclasificat de la două la patru stele şi care are pierderi în primii 2-3 ani, trebuie să plătească impozite şi taxe locale de aproximativ 100.000 de euro pe an”, a exemplificat oficialul patronatului.

Acesta „salută” iniţiativa minis­trului delegat pentru IMM şi Tu­rism, care vrea să acorde ajutoare de stat pentru hotelierii de pe litoral, dar crede că statul ar trebui să le acorde o importanţă mai mare staţiu­nilor balneare decât altor segmente din turism.

„Activitatea sectorului balnear este neevazionistă, are o componentă socială şi este inepuizabilă, iar unele dintre resursele minerale din România sunt unice în lume. Ajutorul de stat ar trebui extins şi asupra acestui domeniu. Legea voucherelor de vacanţă este o acţiune solitară, dar nu este suficientă pentru a rezolva problemele din sectorul balnear”, a mai spus Nicu Rădulescu.

Reprezentantul patronatului balnear propune să fie stabilite nişte trepte în funcţie de fiecare învestiţie şi de valoarea ei, pe baza cărora aceasta să fie scutită de 10, 20 până la 100% de plata taxelor pentru o perioadă de câţiva ani.

„Dacă statul nu va interveni, există posibilitatea ca în următorii ani să asistăm la o blocare a investiţiilor şi o degradare a bazei materiale”, a mai spus el.

Nicu Rădulescu este nemulţumit şi de aportul statului la promovarea turismului balnear ro­mânesc.

„Există şi o vină a ministerului, legat de promovare, dar şi o vină a investitorilor care, din lipsă de fonduri, nu participă la suficiente eveninimente”, a mai spus el.

În staţiunile balneare din România ajung în fiecare an aproape un milion de turişti, iar 8-10% dintre aceştia sunt străini.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.