ULTIMA ORĂ 6 februarie 2012

Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier desemnat de preşedintele Băsescu

de Covasna Media | 346 vizualizări

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat în această seară pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze noul Guvern al României. Şeful statului a declarat, în urma consultărilor cu partidele, ce au avut loc la Palatul Cotroceni, că a fost agreată desemnarea lui Ungureanu pentru funcţia de premier.

"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Ceea ce înseamnă că va începe un efort de desemnare a Guvernului cu coaliţia, chiar în cursul zilei de mâine", a spus şeful statului.

Băsescu a explicat că preşedintele "nu poate da un mandat, dar poate spune public ce gândeşte".

"Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economică a ţării", a precizat Băsescu.

"Pe această bază, prioritatea numărul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economică a ţării", a mai spus preşedintele.

Premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a componenţei Guvernului.

Constituţia prevede, la articolul 103, alineatul 3 arată că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte sunt audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, votul acestora fiind consultativ.

Pe de altă parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.