ULTIMA ORĂ 12 martie 2012

Medicina din Târgu Mureș va avea secție în limba maghiară

de Covasna Media | 420 vizualizări

Liderii coaliției de guvernământ au decis, luni, că vor elabora o hotărâre de guvern pentru înființarea unei linii maghiare de învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș. Asta susține președintele UDMR, Kelemen Hunor, precizând că „PDL va susține Legea educației în spiritul și litera ei”.

„Am discutat, luni, în coaliție despre situația UMF Târgu Mureș, iar președintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susține aplicarea Legii educației în spiritul și litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de guvern pentru înființarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureș”, a declarat președintele UDMR, pentru Mediafax. Kelemen Hunor a precizat că în acest moment liderii coaliției discută despre conținutul hotărârii de guvern, astfel încât marți să intre în ședința de Guvern.

Vicepremierul Marko Bela declara recent că UDMR intenționează să iasă din Guvern dacă Legea educației nu e respectată la UMF. Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară", nu poate fi aplicată selectiv, explica Marko Bela.

Rectorul UMF, Constantin Copotoiu, a declarat azi că, dacă va fi emisă o astfel de hotărâre de guvern, trebuie văzut exact cum este formulată, întrucât actul ar putea fi atacat în justiție.

"Să vedem cum dau hotărârea de guvern. Se poate ataca în instanţă dacă nu se respectă legea. Oricum, în lege spune clar că fiecare program de studiu trebuie acreditat de ARACIS. Deci linia respectivă ar trebui autorizată de ARACIS, altfel HG n-are nicio valoare", a explicat Copotoiu.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu declara, joi, în legătură cu condiţia pusă de UDMR de înfiinţare a unei linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că această situaţie trebuia în mod normal rezolvată la nivelul universităţii, nu să devină o problemă pe masa Guvernului. Voinescu adăuga că una din soluţii ar fi emiterea unor hotărâri de guvern privind înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea din Târgu Mureş.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.