ULTIMA ORĂ 14 martie 2012

Lovitură de o duritate fără precedent primită de Ungaria

de Covasna Media | 543 vizualizări

Miniştrii de Finanţe ai statelor UE au decis să sancţioneze Ungaria cu o măsură de o duritate fără precedent: fondurile europene în valoare de 495 de milioane de euro, alocate pentru 2013, sunt suspendate începând de astăzi. Budapesta are timp până pe 22 iunie să ia măsuri "decisive" de remediere a planului de cheltuieli publice, caz în care sancţiunea va fi ridicată, relatează AFP.

Decizia a fost luată după negocieri dure cu statele est-europene: Polonia s-a abţinut de la vot, iar Lituania a cerut o amânare cu două luni a deciziei.

"Decizia înseamnă o motivare puternică pentru Ungaria, să pună în aplicare o politică fiscală viabilă şi sustenabilă", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Economie.

O sursă diplomatică a declarat că decizia a fost luată pentru că altfel s-ar fi creat un precedent periculos pentru alte state, care ar fi căzut în deficit excesiv.

Totuşi, Austria a acuzat UE că aplică standarde duble în acest caz: Spania a obţinut, cu o seară înainte, o scutire de la sancţiuni, deşi înregistrează un deficit bugetar foarte mare. Olli Rehn a replicat că Ungaria a mai fost păsuită o dată, în 2011, iar regulile sunt diferite pentru statele non-euro.

(gandul.info)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 16 martie 2012
Din pacate Ungaria are de pierdut cu atitudinea asta sfidatoare.Daca tot se cred asa de autonomi,de ce nu se descurca singuri fara ajutorul UE si a banilor lor ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.