ULTIMA ORĂ 9 mai 2012

Jeffrey Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

de Covasna Media | 347 vizualizări

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a anunţat miercuri că recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor. De asemenea a anunţat că prima majorare, de 8% a salariilor, se va produce în luna iunie.

"Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor", a declarat Franks.

Ponta îl contrazice pe Franks: A doua tranşă de majorare a salariilor va fi în decembrie

El a arătat că Guvernul a ales să majoreze salariile cu 8% la 1 iunie şi să aloce suma rămasă pentru plata contribuţiilor achitate de pensionari.

Întrebat dacă intenţia Guvernului este de a aplica a doua majorare a salariilor în decembrie pentru a fi efectuate plăţi abia în ianuarie 2013, Franks a răspuns că aşa a înţeles din declaraţiile oficialilor români.

"Nu e nicio contradicţie între ce am spus şi intenţia Guvernului. Dacă se măreşte salariul în decembrie, creşterea se va simţi în 2013", a completat Franks.

Oficialul FMI crede că noua formulă este mai prudentă decât o recuperare completă a salariilor de la mijlocul acestui an.

"Creşterea în doi paşi este o soluţie care măreşte deficitul mai puţin în 2012. Este un scenariu mai puţin riscant. În cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc înainte de al doua majorare, atunci se pot lua măsurile necesare de stabilizare", a mai spus Franks.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că, de la 1 iunie, salariile bugetarilor vor creşte cu 8%. Reîntregirea salariilor va fi gata în decembrie, conform celor declarate de Ponta. Tot de la acea dată, pensionarii vor începe să primească înapoi, în tranşe, banii opriţi ilegal din pensii.

"Guvernul pe care-l conduc va proceda, săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă, începând cu 1 iunie, la acordarea unei creşteri de 8% pentru personalul bugetar, urmând ca, restul sumelor necesare pentru a se reveni la salariile din 2010 să fie acordate în decembrie. Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat în mod greşit, vom începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii peste 740 de lei cărora li s-a încasat în mod greşit o contribuţie de sănătate pentru întreaga sumă, şi nu doar pentru diferenţa de la 740, aşa cum a decis, de altfel, CCR. Mai direct, pentru bugetari 8% de la iunie, restul în decembrie, pentru pensionari de la 1 iunie, în tranşe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, le va fi restituit de către guvernul actual", a spus Victor Ponta, marţi, la sfârşitul primei şedinţe de Guvern.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat, anul trecut, de o majorare salarială cu 15%.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.