ULTIMA ORĂ 17 august 2011

Invazie de căpuşe în România

de Covasna Media | 449 vizualizări

România este cuprinsă în zonă de răspândire a bolii Lyme, iar unele zone sunt considerate endemice chiar dacă diverse raţiuni implică sau nu recunoaşterea acestei boli pe plan naţional.

Expansiunea căpuşelor este rapidă şi se consideră că în America boala Lyme a devenit la fel de răspândită ca şi SIDA, iar Europa este invadată deja de căpuşe existând chiar în Letonia păduri care sunt interzise publicului datorită invaziei de căpuşe.

Căpuşele se pot găsi atât în grădina casei în care locuiţi precum şi în parcuri publice, terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în pădure şi chiar şi pe animalele noastre de casă (câini şi pisici). Locurile favorite sunt pădurile umede, unde temperatura este cuprinsă între 7 şi 25 C iar dacă afară e cald şi uscat capuşele se ascund în pământ, sau sub vegetaţie.

Căpuşa caută surse din care să se hrăneasca cu sânge: un om sau animal iar înainte de a muşca căpuşa secretă o substanţă anestezică astfel încât majoritatea oamenilor nici nu simt când sunt muşcaţi.

Riscul de a fi muşcaţi creşte în sezonul cald datorită hainelor sumare. De aceea este bine de evitat deplasarea în zone cu tufişuri umede sau pe sub arbori unde riscul de a găsi colonii de căpuşe este mare. Atenţie sporită la copii! - ei sunt cei mai expuşi datorita locurilor de joacă şi nici nu relatează această muşcătură.

Transmiterea bacteriei Borrelia este asigurată de femele şi de puii de căpuşă (nimfele), dar în timp ce căpuşa adultă este vizibilă pe piele (deşi poate fi mascată de zonele piloase), nimfele sunt foarte mici şi nu se văd cu ochiul liber cu uşurinţă (punct mic negru cât un vârf de ac).

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.