ULTIMA ORĂ 16 martie 2012

Guvernul îngheaţă preţul la gaze pentru populaţie, timp de un an

de Covasna Media | 405 vizualizări

Gazele pentru gospodării şi pentru producţie de energie termică nu se vor scumpi până la 31 martie 2013. Preţul la gaze este nemodificat din 2009.

Gazele şi căldura destinată populaţiei nu se vor scumpi până în 31 martie 2013, potrivit unui ordin al Agenţiei de Reglementare în Energie semnat în comun şi cu Agenţia de Resurse Minerale.

„Pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileşte de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei , astfel încât să se asigure, până la data de 31 martie 2013, menţinerea nemodificată a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale furnizate în regim reglementat acestor categorii de consumatori, avută în vedere la aprobarea preţurilor finale reglementate în vigoare la data prezentului ordin”, se arată în documentul citat.

ANRE va păstra neschimbat preţul gazului păstrând actualul procent de gaze interne şi de import din coş – 92% la 8% mergând până la 100% intern, dacă ruşii vor decide să ne mai scumpească gazele. Cu alte cuvinte, populaţia va beneficia timp de un an doar de gaze interne de trei ori mai ieftine decât cele de import în timp ce consumul industriei va fi asigurat în proporţie de cel puţin 50% cu gaze ruseşti, situaţie deja valabilă din primele trei luni ale acestui an.

Ultima scumpire a gazului pentru populaţie a fost în 2009. În prezent, gospodăriile plătesc circa 220 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

(economica.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.